Moderkakan: Organet som ger din bebis näring

Moderkakan: Organet som ger din bebis näring

Senaste uppdateringen: 04 november, 2019

Moderkakan är ett livsviktigt organ under graviditeten och existerar endast under denna fas av livet.

Dess huvudsakliga funktion är att överföra näringsämnen till fostret för att få det att växa och utveckla sig ordentligt.

Den kallas även placenta; ordet kommer från latin och betyder “platt tårta“. Detta på grund av formen den har hos människor. Samtidigt som embryot implanteras i livmodern (ungefär en vecka efter befruktningen) börjar moderkakan bildas.

Vad har moderkakan för funktion?

Moderkakan har vital betydelse för fostrets tillväxt och skydd. Under de första månaderna är den knappt bildad, och endometrium, eller livmoderväggen, ansvarar för att försörja embryot med näringsämnen.

Den kommer inte anta sin slutliga struktur förrän i den 18:e graviditetsveckan, då den börjar uppfylla alla sina funktioner:

Hur fungerar moderkakan?

Moderkakan kommunicerar med fostret genom navelsträngen. Den har två artärer och en ven. Artärerna ansvarar för att förnya blodet som flyter till barnet, och venen är till för att transportera avfall från fostret till modern.

Alla utbyten sker genom den barriär som moderkakan utgör. Barriären är ett membran som selektivt blockerar en stor del av de ämnen som är potentiellt skadliga för fostret.

En fungerande moderkaka är väsentlig för barnets hälsa och korrekta utveckling.

Många mikroorganismer, såsom bakterier, parasiter och toxiner, kan inte passera moderkakan. Således är barnet skyddat under tiden som immunförsvaret inte är moget. De flesta virusen kan dock korsa eller bryta ner den här barriären, så det är viktigt att förhindra infektioner.

Uppbyggnad och placering

Moderkakan består av flera lager, som har en maternell komponent – livmodermembranen eller slemhinnan omvandlas till en del av moderkakan – och en fosterkomponent, trofoblasten. Den delen som fostret står för består av hundratals blodkärl.

Den del som härstammar från modern är den yttre delen av moderkakan. Den är i kontakt med livmoderväggen, och är känd som basalplattan. Den består också av en kombination av embryonal vävnad och maternell vävnad.

Moderkakan implanteras och fäster sig vid livmoderväggen. Normalt ligger den på livmoderns främre eller bakre sida utan att täcka över livmoderhalsen, genom vilken barnet kommer att komma ut vid förlossningen. När den ligger i underlivets nedre del kallas det placenta praevia, eller föreliggande moderkaka.

Placentans livscykel

Som andra organ har moderkakan en biologisk process: den föds, växer och dör. Emellertid skiljer sig detta organ från våra andra organ eftersom dess livslängd bara är lika lång som graviditeten: 40 veckor.

Den växer under hela graviditeten, utom under de sista veckorna, då utvecklingen stannar av.

Från och med vecka 41 finns det en ökad risk att den slutar fungera ordentligt. Man säger att moderkakan åldras. Det bildas förkalkningar, vilket kan göra att den inte längre ger tillräckligt med näring till fostret.

Mot slutet av graviditeten mäter den vanligtvis mellan 1,5 och 3 centimeter i tjocklek och 15-20 centimeter i diameter. Den väger omkring 450-550 gram. Förlossningen är inte över förrän moderkakan har kommit ut.

När den är ute är det viktigt att kontrollera att den är hel och intakt, då komplikationer kan uppstå om en del av moderkakan finns kvar i livmodern.

Genom att övervaka moderkakans tillstånd kan du dessutom få ledtrådar om barnets hälsotillstånd och utveckling.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.