Illamående och kräkningar under graviditeten

Illamående och kräkningar under graviditeten

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2019

Illamående och kräkningar under graviditeten är väldigt vanliga symptom. Den här typen av upplevelser associeras ofta med graviditet även när personen inte är gravid.

Illamående och kräkningar är verkligen obehagliga upplevelser, och är ibland relaterat till hur hälsosam graviditeten är.

Den första trimestern av graviditeten är mest komplex i det här avseendet. Vissa kvinnor påverkas mer än andra.

Många gånger uppträder de här symptomen redan innan man har fått veta att man är gravid.

Detta fortsätter sällan genom hela graviditeten, men under de första dagarna kan det förstöra våra morgnar. Det kommer ofta under frukosten eller när man stiger upp ur sängen på morgonen.

De flesta blivande mödrar upplever dessa symptom i något läge under sin graviditet. Men, att vi vet att det är vanligt betyder inte att vi ska lida i tysthet eller att det inte går att göra någonting åt det.

Läkare och andra mödrar har hittat lösningar och botemedel för illamående under graviditeten. Här berättar vi om hur du kan förbättra situationen.

Orsaker till illamående och kräkningar under graviditeten

Det är inte sannolikt att vi helt kan undvika det här med illamående under graviditeten. Normalt orsakas det av en ökning i produktionen av hormoner som humant koriongonadotropin (hCG).

Den här hormonella ökningen är ett resultat av befruktningen av ägget, och i ett senare stadium bildas det också när moderkakan utvecklas.

En gravid kvinna som mår illa.

Under de första månaderna av graviditeten är produktionen av det här hormonet förhöjd. Det är därför som obehaget med kräkningar och illamående uppstår i det första stadiet.

Det händer också att man upplever de här symptomen i senare stadier av graviditeten, men normalt minskar de gradvis när processen fortskrider.

Koriongonadotropin är, precis som progesteron, ett hormon som får matsmältningssystemet att slappna av. Som ett resultat av detta blir reflux (halsbränna) vanligare. De här hormonerna stimulerar också de emetiska områdena i hjärnan, vilket kan framkalla kräkning.

Tips på vad man kan göra vid kräkningar och illamående

Som vi konstaterat, är det inte lätt att hindra alla dessa hormonella förändringar från att uppstå. Men det finns åtgärder som vi kan vidta för att minimera symptomen.

Även om det här tillståndet är normalt, så kan man vilja lindra det. Inte bara för att minska obehaget, utan för att det kan få oönskade konsekvenser.

Gravid kvinna som är illamående.

Om en gravid kvinna har intensiva kräkningar, kan hon drabbas av perioder av uttorkning efteråt. Hon riskerar också att drabbas av näringsbrister som följd av att hon förlorat såpass mycket av maten som hon har ätit.

I vissa fall kan det bli nödvändigt att uppsöka läkare för att få hjälp med sitt illamående under graviditeten. Dessa tips kan annars vara användbara för att må bättre.

  • Kakor eller smörgåskex kan hjälpa tidigt på morgonen. Om du upplever det här obehaget när du vaknar så är det bra om du har några smörgåskex till hands. Ät några innan du stiger upp, då detta neutraliserar ditt blodsocker.
  • Du kan äta frukost som vanligt efter smörgåskexen som du åt tio minuter innan du steg upp ur sängen. Men – drick ingenting vid den här tiden. Om du vill dricka kaffe eller juice, så rekommenderas att du väntar tre timmar efter att du har ätit fast föda.
  • Undvik tunga måltider. Ät flera små måltider, hellre än en stor. Du bör inte heller gå många timmar utan att äta, eftersom gas inte är bra i de här fallen.
  • Kom ihåg att begränsa din aktivitet, eftersom kräkningar och illamående orsakar utmattning.
  • Det är viktigt att fylla på med vatten och salt då du har förlorat det vid intensiva uppkastningar. Så kom ihåg att dricka vatten ofta under dagen.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bustos M, Venkataramanan R, Caritis S. Nausea and vomiting of pregnancy – What’s new? Auton Neurosci. 2017 Jan;202:62-72
  • Lindblad AJ, Koppula S. Ginger for nausea and vomiting of pregnancy. Can Fam Physician. 2016 Feb;62(2):145

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.