Är det säkert att tatuera sig under graviditeten?

Om du funderar på att tatuera dig under graviditeten, finns en del saker du bör tänka på innan du bestämmer dig.
Är det säkert att tatuera sig under graviditeten?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 09 augusti, 2023

Frågan om det är säkert att tatuera sig under graviditeten har funnits länge. Eftersom att tatuera sig innebär att man sprutar in bläck i kroppen, är det bäst att undvika det. Närhelst du introducerar ett främmande ämne i din kropp finns det en risk för din hälsa och, i det här fallet, även för barnet.

Finns det risk för infektion eller allergiska reaktioner om man vill tatuera sig under graviditeten?

Det finns en risk att utveckla en infektion när en kvinna tatuerar sig under graviditeten. Dessutom uppfyller inte alla anläggningar säkerhetsstandarder för hygien, utrustning och nålar. Faktum är att icke-sterila nålar kan överföra hepatit C, hepatit B och HIV.

Symtomatologin för dessa sjukdomar är mycket varierande. Det kan till exempel sträcka sig från trötthet till feber och ledvärk. Det är farligt för gravida kvinnor att få dessa sjukdomar eftersom de kan överföra dem till barnet. Tatueringen kan dessutom bli infekterad medan läkningsprocessen pågår. Därför är det bäst att konsultera en läkare vid följande tecken och symtom:

  • Illaluktande flytningar
  • Närvaron av var
  • Frossa eller feber
  • Höjd temperatur

En granskning från 2016 drog slutsatsen att mellan 0,5 och 6,0 % av alla människor utvecklar en infektion som ett resultat av en tatuering. I sin tur kan en infektion med en bakteriell orsak förvärras och utvecklas till cellulit (ännu mer smärtsamt) eller sepsis.

En kvinna som tatuerar sig på armen.
Att få en infektion efter att ha tatuerat sig beror i stor utsträckning på hygienförhållandena på platsen och de instrument som tatueraren använder.

Hudreaktioner på tatueringar

En nyligen utförd tatuering är ett öppet sår, varför sannolikheten är betydande att det utvecklas en infektion. Detta innebär att en person med ett försvagat immunförsvar, till exempel en gravid kvinna, utsätts för större risk. I fall av biverkningar kan du observera följande tecken runt tatueringen:

  • Erytem och ödem
  • Gul skorpa
  • Var
  • Intensiv smärta

Även komponenterna i tatueringsbläcket kan utlösa en inflammatorisk reaktion i det tatuerade området. Detta beror på att bläcket innehåller flera mineraler som genererar tonalitet.

Du kanske är intresserad av: Navelpiercing under graviditeten

Hudförändringar under graviditeten

Hormonella förändringar som inträffar under graviditeten genererar ofta hudförändringar. Denna både expanderar för att den ska innehålla en gravid livmoder, och blir också känsligare.

Detta kan orsaka bristningar på hudytan och följaktligen påverka tatueringen. I de flesta fall är magen och benen de områden som drabbas.

Hormonella förändringar kan också orsaka hyperpigmentering av vissa specifika områden på kroppen, och kvarstående hyperpigmenteringsmärken. Faktum är att 70 % av alla gravida kvinnor upplever melasma.

Hur man kan tatuera sig säkert under graviditeten

Om du ändå tar beslutet att tatuera dig trots att du är gravid, finns det vissa försiktighetsåtgärder som du måste tas i beaktande för att säkerställa säkerheten:

  • Hitta en anläggning som är sanerad och auktoriserad.
  • Anläggningen bör använda autoklav för att sterilisera utrustning och nålar.
  • Kontrollera att nålarna kommer från enskilda, slutna förpackningar.
  • Se till att tatueraren använder nya latexhandskar.
  • Informera tatueraren om graviditeten.
  • Se till att tatueraren är en registrerad utövare.

När tatueringen är gjord, följ tatuerarens instruktioner för att undvika eventuella komplikationer. Till exempel bör du applicera fuktkräm som en rutin och även alltid använda solskyddsmedel på den färska tatueringen.

En kvinna som får en hennatatuering på magen.
Hennatatueringar håller bara några dagar, är lätta att ta bort och medför ingen risk för hepatit eller HIV-infektion.

Henna som en tillfällig tatuering under graviditeten

Naturlig henna är ett färgämne som härrör från växten Lawsonia inermis. En hennatatuering är ett mer rekommenderat alternativ till en permanent tatuering eftersom den är tillfällig, mycket billigare, smärtfri och kan appliceras var som helst på kroppen.

Detta färgämne är populärt att använda för hud, hår och naglar och som en del av vissa kosmetiska produkter och schampo. Dessutom, enligt en recension i Clinics in Dermatology, är risken för ellergier låg.

En av de få riskerna att vara medveten om med en hennatatuering under graviditeten är att se till att tatueraren inte använder svart henna. Det bästa är att använda den naturliga formen av henna, som du vanligtvis hittar i olika nyanser av rött, brunt och orange.

Att tänka på om du vill tatuera dig under graviditeten

Att tatuera sig innebär att man skadar huden. Därför finns det en risk för att utveckla en infektion. Dessutom genomgår huden förändringar i detta skede, varför det inte är en bra idé att generera avsiktligt trauma på huden. En tatuering kan även utlösa en allergisk reaktion på grund av bläcket, samt smärta eller obehag.

Det är bäst att vänta tills barnet är fött innan du tatuerar dig. Därmed undviker du att utsätta dig för situationer som kan äventyra både ditt och ditt barns hälsa och liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kluger N. Can a mother get a tattoo during pregnancy or while breastfeeding? Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2012 Apr;161(2):234-5. doi: 10.1016/j.ejogrb.2012.01.012. Epub 2012 Feb 11. PMID: 22326613.
  • Fitzpatrick C, Teoh TG, Darling MR. Tattoos in pregnant women; an important clinical sign. Ir Med J. 1991 Dec-1992 Jan;84(4):130-1. PMID: 1817122.
  • Kazandjieva J, Grozdev I, Tsankov N. Temporary henna tattoos. Clin Dermatol. 2007 Jul-Aug;25(4):383-7. doi: 10.1016/j.clindermatol.2007.05.013. PMID: 17697921.
  • Dieckmann, Ralf y col. “El riesgo de infección bacteriana después de un tatuaje”. Deutsches Arzteblatt international vol. 113, 40 (2016): 665-671. doi: 10.3238 / arztebl.2016.0665
  • Kar S, Krishnan A, Shivkumar PV. Pregnancy and skin. J Obstet Gynaecol India. 2012 Jun;62(3):268-75. doi: 10.1007/s13224-012-0179-z. Epub 2012 Aug 28. PMID: 23730028; PMCID: PMC3444563.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.