Kan man bli av med röda bristningar?

Röda bristningar är ofta irriterande, men de har faktiskt flest behandlingsalternativ när det kommer till att bli av med dem.
Kan man bli av med röda bristningar?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2023

Röda bristningar är en hudskada som är relativt vanlig, särskilt på hudytor som inte får ordentlig näring. De är också den tidigaste manifestationen av hudbristningar, så deras behandling förhindrar deras utveckling till den slutliga formen: vita bristningar.

Vad är röda bristningar?

Bristningar genereras som ett resultat av en snabb utsträckning av huden. Faktum är att de i början knappt märks och har en rosa färg som utvecklas med tiden. De anses vara en mild inflammatorisk reaktion eftersom hudvävnaderna försöker anpassa sig till konsekvenserna av att sträckas ut. Till en början är de klart märkbara, men med tiden blir de vita och blir då även mindre uppenbara.

Orsakerna till röda bristningar

Även om bristningar ofta är nära kopplade till viktökning så finns det faktiskt flera orsaker, inklusive följande:

 • Förändringar i kroppsvikt: En stor viktökning på kort tid orsakar tryck på huden, som måste anpassa sig till den ökade kroppsmassan genom att sträckas ut. Bristningar kan dyka upp var som helst på kroppen.
 • Graviditet: Snabb kroppstillväxt under denna period sker runt buken, höften och låren.
 • Snabb muskeltillväxt: Styrketräning kan skapa röda bristningar på grund av den ökade volymen av ett område på kort tid.
 • Tillväxtspurt: Puberteten och accelererad kroppstillväxt kan vara en utlösande faktor.
 • Användning av kortikosteroider: Användning av kortikosteroider under längre perioder kan som en bieffekt generera utvecklingen av röda bristningar.
 • Underliggande sjukdomar: Ehlers-Danlos syndrom och Cushings syndrom kännetecknas av förekomsten av röda bristningar.

Du kanske är intresserad av: Hudvård efter förlossningen

En kvinna som nyper sina lår.
Röda bristningar uppträder på toppen av graviditetens utveckling och kan förbättras eller elimineras genom behandlingar. Om de lämnas obehandlade blir bristningar vita och kroniska.

Typer av bristningar

Bristningar kan särskiljas genom att överväga deras olika färg:

 • Röda bristningar: De representerar det akuta skedet av utveckling av bristningar. En lätt klåda kan till och med uppstå. Men detta är det stadium där det finns en större sannolikhet att vända på utvecklingen eftersom de inte är definitiva, som de vita bristningar är.
 • Vita hudbristningar: Detta är det mest kroniska stadiet av hudbristningar. Även utvecklingen från röda till vita bristningar är gradvis och kan ta ganska lång tid. I sin tur är behandlingar för att ta bort dem mer invasiva och kan ta längre tid innan de visar bra resultat.

Upptäck hur du tar bort röda bristningar

Bristningar tenderar att blekna med tiden, men när de redan är fibrotiska och vita blir behandlingarna mer invasiva.

Använd specifika krämer

Det finns ett antal receptfria krämer på marknaden för att förhindra bristningar, krämer som kan innehålla vitamin E, kakaosmör eller sheasmör bland sina aktiva ingredienser. Enligt rekommendationerna från American Academy of Dermatology Association är en av de mest inflytelserika faktorerna den korrekta appliceringen av dessa produkter på huden.

Använd nyponolja

Nyponolja har en god fuktgivande förmåga och hjälper till att förebygga allvarliga bristningar och deras utveckling. Den innehåller också en hög koncentration av vitamin A, vitamin C, oljesyra, linolsyra och palmitinsyra. Dessutom har den fantastiska antioxiderande egenskaper på grund av dess C-vitamininnehåll, samtidigt som den främjar kollagengenerering och ökar sårläkning.

Laserbehandling

Laserbehandling är ett fysiskt verktyg som används för att förbättra bristningar i början. Faktum är att komplikationer sällan uppstår när utrustningen och parametrarna används på rätt sätt. American Journal of Clinical Dermatology drar slutsatsen i en recension att laserbehandling i kombination med aktuella medel ger gynnsamma effekter.

Laserbehandling.
Laserbehandling är ett bra alternativ för att förbättra tidiga bristningar. Dessutom är det en säker metod som vanligen inte orsakar några komplikationer.

Återfukta med kakaosmör

Kakaosmör används för att minska och förhindra uppkomsten av röda bristningar eftersom det hjälper till med att hålla hudytan elastisk och återfuktad. Det är också ett oljigt ämne som håller huden återfuktad och ger huden näring på ett långvarigt sätt för att bibehålla dess funktioner och korrekta anatomi.

Massage med kroppsoljor

Den kroniska och konstanta användningen av kroppsoljor, såsom mandelolja, med daglig massage, kan ge viktiga fördelar. Arganolja är också mycket användbar för hudvård eftersom den förbättrar elasticiteten och kan förebygga och minska röda bristningar.

Röda bristningar är mer än en estetisk fråga

Röda bristningar, även om de är ofarliga, är en vanlig orsak till oro som genererar ångest hos dem som lider av dem, särskilt hos kvinnor. Därför är det önskvärt för många kvinnor att ta bort dem, särskilt om de bär kläder som visar mycket av huden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Stretch marks: Why they appear and how to get rid of them. [Internet] Disponible en: https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear
 • Oakley AM, Patel BC. Stretch Marks. 2021 Aug 11. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 28613776.
 • Aldahan AS, Shah VV, Mlacker S, Samarkandy S, Alsaidan M, Nouri K. Laser and Light Treatments for Striae Distensae: A Comprehensive Review of the Literature. Am J Clin Dermatol. 2016 Jun;17(3):239-56. doi: 10.1007/s40257-016-0182-8. PMID: 26923916.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.