Navelpiercing under graviditeten

Navelpiercing under graviditeten kräver viss vård för att undvika framtida bekymmer. Fortsätt läsa för att lära dig allt du behöver veta.
Navelpiercing under graviditeten
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 12 maj, 2023

En navelpiercing under graviditeten kommer med ett antal frågor. Tillsammans med tatueringar är de uttrycksformer som blir mer och mer populära för varje dag som går. I de tidiga stadierna av graviditeten föreligger det vanligtvis inga obehag eller kontraindikationer gentemot någon av dem. Men allteftersom barnet växer uppstår vissa förändringar med den saken.

Det är troligt att en kvinnas hud blir känsligare än vanligt under graviditeten. Vid fall av obehag är det bästa alternativet därmed alltid att ta bort piercingen. Men om huden redan är läkt och är ärrad, då finns det ingen medicinsk motivering för borttagning.

American Pregnancy Association drar slutsatsen att en piercing under graviditeten expanderar både nedåt och uppåt, såväl som från sida till sida.

När det gäller att ta en navelpiercing under graviditeten så är det ändå bäst att vänta till postpartumperioden. Detta beror på förändringar i kroppen som kan utsätta mödrar och deras barn för en högre risk för komplikationer.

En gravid kvinna med en navelpiercing.
Vid piercingar under graviditeten bör du vara mycket försiktig. Gör det i lämplig miljö och se till att piercingutrustningen har steriliserats.

Risker med en navelpiercing under graviditeten

Under graviditeten är immunförsvaret svagare, vilket gör kroppen mer mottaglig för infektioner. Dessutom kan det faktiskt vara riskabelt att ta en piercing när som helst.

Enligt amerikanska familjeläkaren inkluderar de allra flesta risker som en kvinna kan utsättas för om hon piercar sig under graviditeten följande:

  • Överdriven blodförlust
  • Förlängd läkningstid
  • Utveckling av infektion (rodnad, värme och flytningar)
  • Risken att drabbas av blodsmitta (hepatit B, hepatit C eller HIV/AIDS)
  • Kroppen kan stöta bort piercingen som ett främmande föremål och såret kanske inte läker

Dessutom är nya piercingar mer benägna att utveckla infektioner, vilket kan vara farligt för både barnets och moderns hälsa.

Bör en navelpiercing tas bort under graviditeten?

Det är bäst att ta bort navelpiercingar så fort du vet att du är gravid eftersom denna anatomiska region redan har drabbats av ett trauma som kommer att predisponera den för slapphet. Efter att ha tagits bort måste området sköljas ordentligt och torkas.

Att ta bort ringen innan huden på buken börjar sträcka ut hjälper kroppen att påbörja en process av läkning eller stängning av piercingen. Å andra sidan, när magen börjar växa är det mer komplicerat att ta bort piercingen. Piercingar som inte tas bort kan till och med fastna på kläder eller skava, vilket kan vara obehagligt eller smärtsamt.

Ta hand om din navelpiercing under graviditeten

En gravid kvinna som bär svarta strumpbyxor.
Det är bäst att undvika att bära strumpbyxor eller tajta bälten när det kommer till navelpiercingar hos gravida kvinnor.

Lokaliserad cellulit är den vanligaste infektiösa komplikationen av piercingar. Faktum är att om det inte identifieras och behandlingen inte påbörjas, då kan det utlösa mer allvarliga systemiska problem, såsom Ludwigs angina, endokardit, toxiskt chocksyndrom och Fourniers gangrän.

Denna expansion av huden genererar, tillsammans med den naturliga rörelsen under graviditeten, bristningar. Det enda sättet att eliminera bristningar är genom kirurgi eller invasiva estetiska behandlingar.

Det är viktigt att inte leka med eller dra i navelpiercingar eftersom huden är mer känslig och elastisk och därför mer benägen att slitas eller brista. Dessutom bör spända bälten och strumpbyxor undvikas för att inte generera för mycket friktion i området.

Piercingvariationer

Det är bäst att undvika de element som är av låg kvalitet och istället prioritera titan , kirurgiskt rostfritt stål och 18-karats guld. För de piercingar som inte tenderar att ge vika är det bäst att ersätta dem med en metall med en flexibel plast- eller silikonstång.

Denna typ av bioplastpiercing har förmågan att böjas med kroppens rörelser och är vanligtvis mer bekväm för kvinnor. De kan till och med bäras under ultraljud.

Hud och graviditet

Under graviditeten går kroppen igenom flera förändringar. Även gamla piercingar kan börja orsaka vissa komplikationer. Faktum är att i vissa fall är det bäst att ta bort piercingarna tills efter förlossningen.

Om du bestämmer dig för att ta en piercing under en pågående graviditeten, då är det bäst att följa piercingstudions instruktioner noggrant samt uppsöka läkare om en infektion uppstår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kluger N. Body art and pregnancy. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2010 Nov;153(1):3-7. doi: 10.1016/j.ejogrb.2010.05.017. Epub 2010 Jun 16. PMID: 20557995.
  • Holbrook J, Minocha J, Laumann A. Body piercing: complications and prevention of health risks. Am J Clin Dermatol. 2012 Feb 1;13(1):1-17. doi: 10.2165/11593220-000000000-00000. PMID: 22175301.
  • Kluger N, Trouche F. Navel piercing during pregnancy: a cautionary tale for the family physician, the obstetrician and the midwife. Presse Med. 2013 Mar;42(3):367-8. doi: 10.1016/j.lpm.2012.04.006. Epub 2012 May 28. PMID: 22647626.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.