Ferrières progressiva utbildning

Idén om en aktiv skola med självständiga barn var ett av de stora bidragen från Ferrière. I den här artikeln lär vi oss mer om Ferrières progressiva utbildning.
Ferrières progressiva utbildning
María Matilde

Skriven och verifierad av pedagogen María Matilde.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Adolphe Ferrière var en schweizisk pedagog, född i Genève 1879. Hans idéer om utbildning och pedagogik medförde stora förändringar och framsteg i traditionell undervisning. Dessutom är många av de grundläggande principerna för Ferrières progressiva utbildning och pedagogik fortfarande aktuella och har en betydande inverkan på skolan och utbildningen idag.

Låt oss titta närmare på Ferrières progressiva utbildning.

Vad som utmärker Ferrières progressiva utbildning

Ferrière lade fram ett helt nytt förslag för att förnya den traditionella skolan, i en våg av pedagogiskt nytänkande. I detta förslag fokuserade han främst på barnets person, dess behov och behovet av att fånga elevens uppmärksamhet för att möjliggöra lärande.

I linje med den tidens nya pedagogik, och liksom många andra filosofer, psykologer och pedagoger som var verksamma på den tiden, förespråkade Aldophe Ferrière en allmän och gratis utbildning. Dessutom föreslog han att en persons utbildning ska fortsätta under hela livet och vara kopplad till hans eller hennes arbetsområde.

I den fattningen är Ferrières viktigaste bidrag hans försvar av en aktiv skola. Till exempel betonar han också användningen av aktiva undervisningsmetoder. Dessa hade som mål att väcka nyfikenhet, kreativitet och utveckla barns förmåga för observation och utforskning.

Ferrières progressiva utbildning; barn utomhus

“Idealet för en aktiv skola är spontan, personlig och produktiv aktivitet.”

– Adolphe Ferrière –

Grundläggande psykopedagogiska principer för Ferrieres progressiva utbildning

  • Utbildning måste baseras på ömsesidigt förtroende och autentiska upplevelser och relationer samt på de dagliga interaktionerna med andra barn.
  • Under barndomen bör både ansvar och glädje samexistera. Enligt Ferrière är det en ära för barn att göra saker självständigt. Och de äldres roll är att hjälpa de yngre.
  • Aktiviteter i naturen är väsentliga och att få vistas utomhus är nödvändigt för barn. De kan till exempel samla ved, klättra i träd och plantera ett trädgårdsland.
  • Lärandet är baserat på intressecentra från det vanliga livet som läraren gör tillgängliga för barnen. Med andra ord, barn lär sig till exempel att läsa genom att interagera med utsedda föremål i sin vardagliga miljö. Vidare kan de rita av en växt de samlat in från trädgården eller göra matematiska beräkningar genom att leka affär.
  • Eleverna får alternera mellan individuellt arbete och kollektiva uppgifter. Dessutom bör det senare utvecklas på grundval av genomgångar för alla elever.
  • Utbildningen bör vara baserad på självdisciplin och solidaritet. Och den bör också basera sig på glädjen att lära sig och inte på formella lektioner.
  • Det är viktigt att hålla den pedagogiska miljön ren och organiserad, men detta ska ske utan behovet av våld, skuld eller straff.
  • Alla barn kan använda sina individuella egenskaper och använda dem efter bästa förmåga.
  • Lärare kan använda sig av gymnastiska övningar, lekar och pyssel inom ämnen de undervisar i.
  • Utvärderingarna bör baseras på individuella prov och på deltagande i gruppdiskussioner och debatter. De bör även tjäna till att visa likheter och skillnader, och ge eleverna chansen att dela erfarenheter i olika inlärningsaktiviteter.

Aktivitet och autonomi i Ferrières progressiva utbildning

I Ferrieres utbildning och pedagogiska koncept är ett framträdande exempel att man vill få fram ett barn som kan uppnå relativ autonomi och självständighet i hans eller hennes inlärningsprocess. På samma sätt ska eleven lära sig att upprätthålla vissa utvecklingsstandarder för övervägande aktiva aktiviteter.

Till exempel är Ferrieres tillvägagångssätt intressant när det gäller undervisning i självständighet, självdisciplin, självstyre och för att minimera vuxnas närvaro i inlärningsprocessen. Det innebär därför att läraren måste lita på barnet att delegera ansvar.

Ferrières progressiva utbildning: familj

I den meningen var Ferrières progressiva utbildning ett stort framsteg beträffande dynamiken i klassrummet, för både lärarna och eleverna. Den bytte fokus från den vuxne i klassrummet till barnen. Dessutom rekommenderade han också att diversifiera och anpassa undervisningen efter varje elevs utvecklingsstadium.

Om arvet från Ferrières strategi

Liksom andra pedagogiska idéer från tänkare från denna tid används idéerna samt det teoretiska och metodologiska tillvägagångssättet för en aktiv skola, som föreslagits av Ferrière, än idag. Därför kan vi säga att dagens skolundervisning för yngre åldrar bygger på några av de centrala och progressiva idéer som denna tänkare lade fram.

Ferrière föreslog till exempel att man skulle ta hänsyn till barnens behov, och även behovet av att väcka elevernas intresse genom aktivitet som ett villkor för deras lärande och utveckling. Ett annat koncept han lade fram var utvecklingen av autonomi och självständighet inom utbildningen av barn.

Slutligen vill vi betona att Ferrière hade som mål att ge barn frihet. Det här är en grundläggande idé i dagens utbildningsstruktur.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.