Berättelser för barn om kvinnliga forskare

Den här artikeln är tillägnad alla flickor som drömmer om att bli forskare när de blir stora. Här berättar vi om böcker om kvinnliga forskare som dina barn kommer att älska.
Berättelser för barn om kvinnliga forskare
Olga Carbajo

Skriven och verifierad av biologen Olga Carbajo.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När du tänker på stora forskare kanske du tänker på namn som Einstein eller Newton. Men hur är det med kvinnliga forskare och vetenskapskvinnor genom historien?

Samhället har alltid lämnat dem i bakgrunden och lagt mer vikt vid deras manliga kollegors prestationer… när de inte har förföljts som häxor eller anklagats för trolldom.

2015 förklarade FN den 11 februari som ”Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskapen”. Syftet är att erkänna alla kvinnor inom vetenskapen och hedra deras prestationer.

Idag ska vi berätta om några av dem, men vi skulle behöva många fler artiklar för att verkligen göra alla kvinnliga forskare rättvisa.

3 berättelser om stora kvinnliga forskare i historien

I den här artikeln presenterar vi tre böcker om otroliga kvinnliga forskare som du kan läsa med dina barn. De är verkligen ikoner från tidigare, nuvarande och framtida generationer.

kvinnliga forskare: Hypatia

Vetenskapens kvinnor: 50 orädda pionjärer som förändrade världen

Det här är en bok av Rachel Ignotofsky. Den passar utmärkt för barn mellan 8 och 15 års ålder.

Vetenskapens kvinnor berättar om kvinnliga pionjärer genom tiderna från hela världen. För att nämna några exempel som gått förlorade i historieböckerna: de mystiska krafterna bakom solförmörkelser uppenbarades av en ung kinesisk kvinna vid namn Wang Zhenyi. Ada Lovelace skrev det första dataprogrammet redan år 1840. Du kanske känner till Hedy Lamarr som den vackra österrikiska skådespelerskan från Hollywoods guldålder, men hon hade också en hemlig workshop där hon utvecklade en kommunikationsteknik som ligger till grund för bland annat GPS, Wi-Fi och Bluetooth.

Marie Curie

Hon gjorde banbrytande forskning inom kemi och fysik. Marie Salomea Sklodowska-Curie föddes 1867 och var den första kvinnan att få två Nobelpris, både inom fysik och kemi. Dessutom var hon den allra första personen som fick dem.

Först fick hennes man all ära och berömmelse för hennes forskning om strålning. Hon var faktiskt tvungen att förklara sig för att reda ut missförståndet.

Små människor, stora drömmar. Marie Curie

Den här boken är från en serie skriven av Isabel Sanchez Vegara och Frau Isa. I den tar de dig närmare den här stora kvinnans liv, när hon upptäckte saker som radium och polonium.

Både hennes kärlek till vetenskapen och hennes engagemang för fritt samarbete mellan forskare runt om i världen gör henne till ett av de bästa exemplen på en kvinnlig forskare.

Jane Goodall

Valerie Jane Morris-Goodall föddes i London 1934. Hon är världsberömd för sina studier i primatologi om schimpanser och antropologi. Hennes vetenskapliga forskning om beteende, samhälle och användning av verktyg bland schimpanser gjorde henne berömd i det vetenskapliga samfundet. 2013 fick hon Prince of Asturias Award for Scientific and Technical Research.

“Om du verkligen vill ha något måste du jobba väldigt hårt för det, kanske mer än dina manliga kollegor…”

–Jane Goodall–

Jane Goodall – En inspirerande berättelse

Det här är en perfekt berättelse för att uppmuntra flickor att följa sina drömmar. Albert, en säkerhetsvakt på ett sommarläger, berättar den verkliga historien om Jane varje kväll. Genom Janes fascinerande liv påminner hon flickor att aldrig sluta försöka nå sina mål och drömmar.

kvinnliga forskare: Jane Goodall

Andra kvinnliga forskare

Vi kan inte avsluta den här artikeln utan att nämna några fler kvinnliga forskare från historien. Till exempel finns Barbara McClintock, som specialiserade sig på cytogenetik och vann Nobelpriset för sin teori om hoppande gener. Dessutom kan vi nämna Jocelyn Bell, en brittisk astrofysiker som upptäckte den första radiosignalen från en pulsar.

En av de tidigaste kvinnliga forskarna var Hypatia av Alexandria, som var den första matematikern. Vi vet att hon föddes 370 e.Kr. i Alexandria, Egypten. Hon var verksam inom filosofi, fysik, matematik och astronomi och hon dömdes till döden av en grupp kristna som anklagade henne för kätteri.

De mördade henne brutalt när hon var 46 år gammal. Hennes forskning inom vetenskap och litteraturkunskap var så stor att hon överglänste alla män i sin tid.

Vi hoppas att dessa berättelser om kvinnliga forskare hjälper dig att inspirera flickor inom vetenskap och hjälper dem att förverkliga sina drömmar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Biografías.es. Marie curie biografía (última consulta abril de 2018), Recuperado de: www.biografias.es
  • Hernández Fernández, R. A. (1999). Telómeros y telomerasas. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 18(2), 121-129. http://scielo.sld.cu/pdf/ibi/v18n2/ibi09299.pdf
  • Instituto Jane Godall. Biografía de Jane Godall (última consulta abril de 2018). Recuperado de: www.janegoodall.es
  • Mallén Rivera, C. (2012). Rachel Carson, 50 años de romper el silencio. Revista mexicana de ciencias forestales, 3(14), 02-10. http://www.scielo.org.mx/pdf/remcf/v3n14/v3n14a1.pdf
  • McIntosh, P., Friedman, M. J., & Berenbaum, M. (2007). Una mujer apacible cuyo libro habló en voz alta. Departamento de Estado de Estados Unidos Oficina de Programas de Información Internacional http://usinfo. state. gov/esp. http://www.fcn.unp.edu.ar/sitio/tysa/images/recursos/primavera%20silenciosa.pdf
  • Ventura, D. (Dic 2018). Hipatia: el misterio de la brutal muerte de la primera matemática de la historia [artículo en periódico digital]. Recuperado de: www.bbc.com

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.