Berättelser för att uppfostra starka flickor

Berättelser för att uppfostra starka flickor
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är dags att byta ut de gamla historierna om jungfrur i nöd mot berättelser om modiga och starka flickor och kvinnor som kan göra vad som helst.

Tiderna förändras, och våra sätt att uppfostra våra barn behöver förändras, de också. Det här gäller även de sagor vi berättar för dem. Könsroller har en inverkan på barns identitetsutveckling.

Med tanke på det här ska vi idag prata om vikten av berättelser när det kommer till att uppfostra flickor så att de blir starka och självständiga

Könsroller och identitet

I århundraden har vårt samhälle främjat skillnader i uppfostran mellan pojkar och flickor. Pojkar får lära sig att vara starka, trycka ner sina känslor, bli ledare och vara självständiga. Samtidigt uppmuntras kvinnor att vara lydiga, ljuva och känslosamma, och att inta en passiv och stödjande roll gentemot andra.

De här stereotypa idéerna lever fortfarande kvar i vårt samhälle, men i mindre utsträckning än förr i tiden. De utgör ett hinder för den allmänna personliga utvecklingen hos såväl pojkar som flickor. Detta eftersom de här förutbestämda rollerna har en tendens att kväva och hämma deras behov och önskningar om de inte passar in i just de rollerna.

Det är därför familjens ansvar att uppfostra barnen och skydda dem från samhällets inverkan. Din kärnfamilj behöver förse barnen med de verktyg som de behöver för att hantera sina upplevelser. Barnen behöver alltså få en tydlig vägledning för att hindra de här stereotyperna från att påverka deras personligheter.

Berättelser som verktyg i uppfostran

Berättelser kan vara kraftfulla verktyg för att introducera värderingar till barn. De kan också lära de små hur världen fungerar. Genom karaktärerna får de uppleva olika sätt att hantera viktiga situationer, och de konsekvenser som följer därav.

Barn som leker.

Barn identifierar sig med berättelsernas huvudpersoner, och kan då uttrycka sina rädslor och funderingar, samtidigt som de lär sig om nya sätt att förhålla sig till världen.

Med tanke på det här behöver vi vara noga med vilka berättelser vi väljer för våra barn. Vi behöver komma ihåg att barndomen är den tid då identiteter formas och våra djupaste övertygelser grundas.

Vi måste därför välja berättelser som kommunicerar information och värderingar som är relevanta och förenliga med det vi vill att våra barn ska ta till sig.

Berättelser för att uppfostra starka flickor

I den här artikeln kommer vi att titta på ett urval av böcker som hjälper flickor att känna sig kraftfulla och kapabla, redo att ta initiativ i sina liv och verkligen älska sig själva.

De här böckerna är inte bara för flickor. Kom ihåg att det är lika viktigt att lära våra pojkar att könsroller är påbud. De behöver få veta att de kan gråta utan att bli dömda. De ska också lära sig att flickor kan bli atleter utan att bli underskattade.

Godnattsagor för rebelltjejer av Elena Favilli och Francesca Cavallo

Den här sagoboken för viljestarka flickor är en samling med 100 korta berättelser från verkligheten om olika uppseendeväckande, modiga och beslutsamma kvinnors liv. Den handlar om kvinnor som har skrivit historia och som tjänar som exempel på den obegränsade potentialen hos en kvinna med en passion. Att drömma stora drömmar är det perfekta sättet att avsluta varje dag.

Me…Jane av Patrick McDonell

För att fortsätta på temat inspirerande berättelser från verkligheten – missa inte den här hyllningen till forskaren Jane Goodall. Det här är berättelsen om den lilla engelska flickan som drömmer om att resa till Afrika och träffa djuren i sina böcker. Hennes dröm blir verklighet, och när hon växer upp blir hon en världsberömd primatolog

En kvinna som hänger med apor och elefanter.

Twice Upon a Time av Belén Gaudes och Pablo Macías

Den här serien består av nya versioner av några av de mest välkända sagorna för barn. I de nya versionerna är prinsessorna inte bara jungfrur i nöd, och skurkarna är inte enbart onda. Alla karaktärer uppvisar en stor drivkraft att vara sig själva.

Yo voy conmigo, av Raquel Díaz Reguera (finns endast på spanska)

Det här är en underbar berättelse om att lära känna sig själv igen. Det är en berättelse om en ung flicka som ändrar på saker hos sig själv för att få en pojke att tycka om henne. Men, när pojken väl börjar svara på hennes uppvaktning, känner hon inte längre igen sig själv. Så hon börjar återskapa sitt rätta jag, då hon lärt sig att man inte ska förändra sig för att behaga andra.

Giraffer kan väl inte dansa? av Giles Andreae

Den här fina berättelsen är en hyllning till uthålligheten och att tro på sig själv. Genom att följa huvudkaraktären, Chufa, kan flickor lära sig att de, trots sina begränsningar, är mer kapabla än de någonsin kan föreställa sig.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.