Är det säkert för barn att använda Facebook?

Många föräldrar ställer sig frågan "Är det säkert för barn att använda Facebook?" Faktum är att, trots att Facebook har åldersbegränsningar, finns det många barn som har konton och använder dem.
Är det säkert för barn att använda Facebook?
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi känner alla till Facebook, oavsett om du har ett konto eller inte. Det är det största sociala nätverket i världen. Facebook har en lägsta åldersgräns för att skapa en profil, i syfte att förhindra att barn under 13 år använder webbplatsen. Med tanke på denna åldersgräns frågar föräldrar sig: Är det säkert för barn att använda Facebook?

I själva verket ignorerar många åldersgränsen på Facebook. Vem som helst i alla åldrar kan skapa ett konto. Allt du behöver göra är att ange ett falskt födelsedatum när du skapar ett konto.

Resultatet är att miljoner barn under 13 år använder denna plattform varje dag. Kom ihåg att Facebook har ett alternativ där du kan rapportera minderåriga barn på det sociala nätverket. Du kan göra det via den här länken.

Varför får inte barn under 13 år använda Facebook?

Framförallt är den främsta orsaken till åldersgränsen olika internationella regler och lagar. Dessa bestämmelser kan variera från land till land och de förhindrar att barn kommer åt internettjänster för att garantera deras integritet och säkerhet.

någon använder Facebook på surfplatta

Om det var upp till dess skapare, Mark Zuckerberg, skulle även yngre barn få använda Facebook. Zuckerberg har sagt att han tycker att åldersgränsen borde sänkas så att yngre barn kan använda sidan för utbildningsändamål. Sedan ställer föräldrar sig samma fråga igen.

Är Facebook säkert för barn att använda?

Detta har lett till mycket kontrovers. Det finns många människor som tycker att sociala nätverk som Facebook är mycket användbara för barn under 13 år. Det kan till och med fylla en pedagogisk funktion. Andra tycker dock att det är för farligt för barn att ha tillgång till det.

Det viktigaste att förstå är att Facebook kan medföra verkliga risker. Det är upp till dig att bestämma om du vill att dina barn ska ha tillgång till dem. Det är dock bäst att inte bryta åldersgränsen som Facebook har satt på sin webbplats.

Facebook för barn över 13 år

  • Om dina barn är under 13 år är svaret väldigt enkelt: han eller hon bör inte ha något eget konto.
  • För barn som är över 13 år finns det uppenbara risker. Dessutom är vissa risker mer subtila. Nätmobbning är den mest uppenbara och det är något alla barn kan råka ut för.

Tydliga risker för barn

Du kan inte komma åt ditt barns konto utan lösenord. Dessutom ger inte Facebook dig det på grund av uppgiftsskyddslagstiftningen. Därför kanske du inte vet vad dina barn publicerar, vilka deras vänner är eller vilka sekretessinställningar de har satt.

Det är mycket viktigt att veta vilka vänner de har eftersom det finns massor av stalkers och pedofiler som poserar som barn. Se till att du håller koll på om dina barn bara pratar med andra barn som de känner eller om de också pratar med främlingar.

illustration av människor på sociala medier

Det är också viktigt att vara medveten om att folk på Facebook har en tendens att skapa en idealiserad bild av sig själva. Dessutom försöker de upprätthålla den in i det längsta. Det leder till mycket social konkurrens och kan få barn att känna sig dåliga, inkompetenta och inte socialt accepterade.

Precis som med alla internetsidor kan det dessutom vara svårt eller omöjligt att ta bort vissa saker när de en gång har blivit publicerade. Det kan vara svårt att ta bort saker som dina barn inte vill ha online. De skapar digitala fotavtryck. Det kan faktiskt bli ett reelt problem månader eller till och med år senare.

Om dina barn bestämmer sig för att de vill ha ett konto

Naturligtvis finns det en annan sida att tänka på. Om dina barn (över 13 år) vill skapa sig ett Facebook-konto rekommenderar vi att ni kommer överens om regler. Sätt upp grundläggande regler och förklara vilka faror de kan möta.

Uppenbarligen kommer det att finnas risker. Men i livet finns det alltid risker. Det är bättre att lära sig att möta dem än att försöka undvika dem för alltid. Kom ihåg att vare sig du gillar det eller inte måste du bestämma dig för om dina barn ska få vara aktiva på Facebook.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.