Att sätta gränser från en ung ålder är inte fel

Att sätta gränser från en ung ålder för ditt barn är en process för att lära dem de grundläggande reglerna och utbilda dem på bästa sätt. Detta är allt du behöver tänka på!
Att sätta gränser från en ung ålder är inte fel

Senaste uppdateringen: 22 september, 2021

Vissa föräldrar tror att det är fel att sätta gränser från en ung ålder, av rädsla för att deras barn kommer att bli frustrerade och att detta kommer att påverka deras självkänsla. Men tvärtom det är denna process avgörande för ditt barn för att uppnå optimal utveckling.

Föräldrar som själva hade en auktoritär uppväxt men en relativt privilegierad vuxendom kommer ofta att förkasta denna idé. Eftersom de kände sig ohörda under sin barndom vill de ha motsatsen för sina barn. Det är dock möjligt att sätta gränser från en ung ålder utan att begå övergrepp eller hota med straff.

Vikten av att sätta gränser från en ung ålder

Att sätta gränser för barn är en grundläggande del av processen att lära sig de grundläggande reglerna för familjens samexistens . Dessutom är det viktigt att du framgångsrikt ingjuter några hälsosamma vanor i dem, som att somna i tid och organisera sina utrymmen.

Samtidigt är gränsdragningar från en ung ålder avgörande för att barnet ska lära sig att leva i samhället och bli medvetet om sina handlingar för att inte skada andra. Därför kan de utveckla förmågan att välja vilka handlingar som ska läggas åt sidan och vilka som ska tillämpas, för att upprätthålla en god relation till människorna omkring dem.

På detta sätt placeras också viktiga värderingar som respekt, ansvar och empati i dem. Alla dessa tillåter barnet att bygga sociala band som skapar välbefinnande och lycka.

Två småbarn som övar sociala färdigheter.

Att sätta gränser för ett barn stärker deras självförtroende eftersom det gör det klart att föräldrarna följer med dem under deras uppväxt. Detta får dem att känna sig skyddade och värderade av sina ledarskapsfigurer.

Att lära sig tydliga gränser från barndomen hjälper till att förhindra att ditt barn blir en manipulativ vuxen, vill kliva över andra till varje pris och utveckla våldsamma beteenden. Dessutom stärker det deras självkänsla eftersom de blir lärda att ha en personlighet som är socialt accepterad av deras miljö.

Vad ska man tänka på när man sätter gränser för ett barn?

Att sätta gränser för ett barn stärker relationen mellan föräldrar och barn, eftersom avtal upprättas som förhindrar framtida diskussioner. På samma sätt bör denna undervisningsprocess inte vara stel. Men för att fungera måste det utföras med kärlek, tålamod och lugn.

Här är alla åtgärder du bör ta hänsyn till när du sätter gränser för ditt barn.

1. Prata med ditt barn i rätt ton

För att sätta en gräns behöver du inte skrika, eftersom en måttlig ton får barnet att känna sig lugnare och stödd av sina föräldrar. På samma sätt låter dialogen i goda termer allt vara klart och barnet känner att det som sägs är för deras eget bästa.

Föräldrar pratar med sin bebis.

2. Medhåll om rimliga gränser

Avsikten med gränserna är att utbilda barnet väl och låta dem förvärva de nödvändiga grunderna för att fungera på det sociala området. Så det handlar inte om att förbjuda allt, ta bort deras frihet eller få dem att känna sig underlägsna.

Det är viktigt att vidarebefordra de väsentliga värderingarna och ge dem positiva lärdomar. Därmed undviks barnets ilska och uppror.

En far och dotter pratar.

3. Inkludera positiva ord när du sätter gränser

Det är alltid viktigt att lyfta fram de positiva aspekterna så att barnet vet vad gränsen går ut på. Dessutom kan du förstå den ultimata avsikten med att säkerställa deras välbefinnande.

Det är viktigt att få dem att inse konsekvenserna av sina handlingar på ett sådant sätt att de förstår varför det är nödvändigt att lägga beteendet åt sidan.

En pappa med sin dotter på barnläkarens kontor.

4. Låt barnet förklara varför det tycker att det de gjort är korrekt

Att ge ditt barn en röst är viktigt för att ge dem mer självförtroende och frihet. Därför är att lyssna noga ett sätt att nå en gemensam punkt, vilket är bekvämt för båda parter. Detta är också ett sätt att uppmuntra till bättre beteende från deras sida.

5. Följ aldrig gränserna med hotfulla straff

Dialog är den bästa resursen för att utbilda ett barn, eftersom det tillåter dem att visualisera sina misstag utan att behöva känna sig attackerade.

En far och son pratar.

På grund av detta måste misstag bli sedda som en del av inlärningen och måste bli hanterade på goda villkor. På detta sätt kan barnet visualisera gränser som en övning för förbättring och inte något som väcker rädsla.

De positiva konsekvenserna av att sätta gränser från en ung ålder

Denna pedagogiska vana är avgörande för barn för att lära sig att ha självkontroll, eftersom de får de nödvändiga verktygen för att känna igen hur de ska agera inom alla områden.

Dessutom är det ett optimalt sätt att lära dem att alla kan göra misstag, men det viktiga är att känna igen dem för att uppnå förändring och få ett fullvärdigt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Serrano, María Elena, García Álvarez, Diego, Inteligencia emocional: autocontrol en adolescentes estudiantes del último año de secundaria. Multiciencias [Internet]. 2010; 10 (3): 273-280.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.