Att behålla lugnet medan vi utbildar våra barn: 9 tips

Många gånger gör våra vardagliga skyldigheter att vi kommer hem och tappar humöret med våra barn. Att vara lugn medan vi utbildar våra barn är något som kommer att gynna hela familjen.
Att behålla lugnet medan vi utbildar våra barn: 9 tips
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Numera rör vi oss så snabbt att det är en verkligt svår uppgift för oss att behålla lugnet medan vi utbildar våra barn. Detta beror på att vi alltid är stressade, har bråttom, är oroliga och otåliga på grund av vår moderna livsstil.

Kanske är det dags att stanna upp en stund och fråga oss om det är något vi kan ändra hos oss själva. Kan vi hålla oss lugna medan vi försöker förstå och utbildar våra barn? Detta borde faktiskt vara vårt mål: Att kontrollera våra känslor, som vanligtvis är ansvariga för våra överdrivna reaktioner.

Att behålla lugnet medan vi utbildar våra barn

Det är sant att vi alla har en snabbare livsstil i dagsläget. I slutet av dagen är vi alla trötta, irriterade och stressade. Och många gånger är våra reaktioner på våra barns attityder inte de bästa. Dessutom kan vi glömma att visa kärlek, att ha samtal eller till och med leka med våra barn, utan att oroa oss för bristande tid och andra ansvar.

Dessutom kan vi tycka att skrik, hot, utpressning eller brist på respekt är normala saker när vi uppfostrar våra barn. Hemma kan det vara väldigt vanligt att slåss med varandra. Så vi kanske måste lösa familjekonflikter som slutligen överväldigar oss. Därför utbildar vi våra barn utan rätt balans.

Familjen tillbringar tid tillsammans.

Antingen berömmer vi våra barn för mycket eller så kräver vi för mycket av dem. Dessutom motsäger vi oss själva, vi märker våra barn och skadar dem medan vi gör det. Och vi tappar lätt humöret. Sammanfattningsvis blir vi det värsta exemplet på vad sund kommunikation innebär.

Hur vi utbildar våra barn utan att tappa humöret

Även om det inte verkar vara en lätt uppgift att hålla sig lugn medan vi utbildar våra barn, kan vi göra det om vi följer en pedagogisk modell som främjar våra barns tillväxt och utveckling. Detta bör vara en modell baserad på respekt, kärlek, förståelse, empati och ärlighet.

Hur kan vi göra det? För att göra det måste vi ta hand om våra barn genom att skydda dem, vara bestämda, vara trevliga mot dem, berömma deras ansträngningar och visa dem stöd genom våra ord. Dessutom borde vi älska dem villkorslöst och främja en hälsosam anknytning, validera deras känslor och få dem att känna sig älskade och värderade.

Genom att göra detta hjälper vi dem att göra en insats varje gång de vill åstadkomma något. Samtidigt accepterar de sina misstag som en del av inlärningsprocessen.

Naturligtvis bör vi kunna skilja mellan positiv utbildning och överdriven tolerans eller tillåtelse. Det handlar inte om att inte ha några regler och låta dem göra vad de vill. Positiv utbildning handlar om disciplin baserad på respekt, gränssättning och regler. På så sätt kommer de att kunna fatta ansvarsfulla beslut under hela sitt liv.

Tips för att hålla sig lugn medan vi utbildar våra barn

Här följer några tips du kan omsätta i praktiken för att hålla dig lugn medan du utbildar dina barn.

Försök att hålla dig lugn och vara empatisk när de visar sina känslor

Låt dem veta att det inte finns några bra eller dåliga känslor. Det finns alltid en anledning till att de känner ett visst sätt. Faktum är att du kan ge dem verktyg för att identifiera dem, dela dem och hantera dem på rätt sätt.

Skapa positiva band med dina barn, få dem att känna sig älskade och accepterade

Visa dem kärlek och omtanke. Kärleksfulla ord och kramar är viktiga för att utbilda våra barn och bilda positiva band med dem. Dessutom måste de veta att de kan lita på oss. För att göra detta måste vi vara där för dem och visa dem att vi älskar dem.

Sätt tydliga gränser och regler utan att tappa humöret

Gränser och regler är en positiv resurs eftersom de ger förtroende och självkänsla. De skapar också band och de hjälper barn att veta hur de ska bete sig.

Lär dig alla egenskaper hos de olika utbildningsstadierna

Du bör vara den första som känner till alla egenskaper hos de olika utbildningsstadierna för att förstå deras reaktioner, beteenden, tankar. På så sätt kan du hjälpa dem beroende på deras olika behov

Lös konflikter på ett positivt sätt, utan straff eller hot

Att använda resurser, till exempel aktivt lyssnande och förhandlingar för att hitta lösningar hjälper dig att lösa problem på ett empatiskt sätt.

Lita på dina barns förmågor

Du bör låta dem försöka lösa sina egna problem på ett autonomt sätt genom att fatta egna beslut. Dessutom måste du alltid värdera deras ansträngning och utveckling.

Uppskatta deras ansträngningar.

Lär dem viktiga värderingar

Lär dem värden, som respekt, samarbete, solidaritet, tacksamhet, vilja, ärlighet, etc. Som ett resultat kommer dessa värden att hjälpa dem att möta livet med illusion och mod.

Avsätt tid till dig själv; om du inte är okej kommer de inte att vara okej heller

Om föräldrar inte tar hand om sig själva, kommer deras barn inte att vara okej. Därför är det mycket viktigt att träna, äta hälsosamt och ägna tid åt att vara med vänner och familj. Som ett resultat kommer föräldrar att vara friska, både fysiskt och känslomässigt.

Var medveten om att om vi är oförskämda mot dem skadar vi deras självkänsla och personlighet

Skrik, elakhet, brist på respekt och jämförelser skadar våra barns självkänsla och personlighet. Om du behandlar dem så kommer du att främja brist på självförtroende, sorg, skuld och smärta. Därför är det viktigt att identifiera detta beteende och korrigera det omedelbart.

Om att hålla oss lugna medan vi utbildar våra barn…

Även om det kan verka komplicerat måste vi hålla oss lugna medan vi utbildar våra barn. Glöm inte att föräldraskap inte är en lätt uppgift. Det är som ett yrke där du först tar din examen och sedan lär dig hur du faktiskt gör det. Dessutom är det fullt av komplikationer och möjligheter att lära dig under hela ditt liv.

Sammanfattningsvis är det mycket viktigt att ha tålamod och visa dem vår ovillkorliga kärlek. Dessutom måste vi vara fasta men snälla. Och slutligen, kom ihåg att njuta av varje steg på vägen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.