Hur du tar hand om din nyföddas stump efter navelsträngen

Om du inte har någon aning om hur du ska ta hand om ditt nyfödda barns stump efter navelsträngen är du inte ensam. Lyckligtvis är vi säkra på att dagens artikel kommer att hjälpa dig att skingra alla dina tvivel.
Hur du tar hand om din nyföddas stump efter navelsträngen
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I dagens artikel kommer vi att berätta hur du ska ta hand om ditt nyfödda barns stump efter navelsträngen.

När ditt barn väl är fött behöver han inte längre länken som hållit honom levande under sina nio månader i livmodern. En liten del av navelsträngen sitter dock kvar i flera dagar.

Ta hand om ditt nyfödda barns stump efter navelsträngen

Medan barnet befinner sig i mammans mage möjliggör blodkärlen i navelsträngen försörjningen av syre och näringsämnen. När en bebis väl är född klipper man av navelsträngen och därmed den fysiska förbindelsen mellan mamma och barn.

Den lilla stumpen som finns kvar på barnets navel blir förseglad med en klämma som du inte behöver ta bort. Istället faller stumpen av av sig själv efter ungefär 8 till 15 dagar. När detta inträffar kommer ytterligare en vecka att passera innan området läker helt.

Många förstagångsföräldrar är inte säkra på hur de ska ta hand om stumpen efter navelsträngen när deras barn är fött. Och det kan överraska dig att veta att det inte finns bara ett rätt svar.

Vissa rekommenderar att du rengör området med alkohol, medan andra föreslår en antiseptisk salva eller vätska.

Samtidigt råder vissa att du bara ska lämna området ifred. Det kommer då att läka av sig själv.

Är det okej att använda produkter som antiseptisk salva?

Navelsträngen har en förmåga att sprida bakterier. Därför har läkare rekommenderat användning av antiseptiska medel för att undvika infektion i flera årtionden.

Men ett stort antal läkare hävdar att användningen av dessa produkter inte är det bästa tillvägagångssättet. Istället rekommenderar de att området hålls rent och torrt. Användningen av ytterligare produkter kan fördröja att stumpen trillar av, och det finns ingen fördel med det.

nyfödd med stump efter navelsträngen

Så hur ska då föräldrar ta hand om sitt barns stump efter navelsträngen?

Ett bra alternativ är att använda lite desinfektionsmedel, men utan att använda för mycket. De flesta rekommenderar att du använder 70% isopropylalkohol och klorhexidin – en transparent vätska som är antiseptisk – för att undvika infektioner.

Tänk på att, tills det att stumpen faller av, måste området vara torrt, skyddat och täckt.

Under de första dagarna av ditt barns liv behöver han eller hon inte badas. Du kan helt enkelt rengöra resten av din bebis kropp med en fuktig tvättlapp, så att du kan undvika navelområdet.

Steg för steg hur du rengör ditt barns stump efter navelsträngen

En bra tid att ta hand om ditt barns stump är när du byter bölja. Det här är något du ändå kommer att göra flera gånger per dag. Så, välj en tid på dagen (till exempel morgon eller kväll) för att rengöra ditt barns stump under ett blöjbyte.

För att göra det behöver du en steril gasbinda eller bandage, 70% isopropylalkohol eller klorhexidin. Jod och liknande ämnen är inte rekommenderade, eftersom de fläckar av sig.

Tvätta händerna noggrant med vatten och neutral tvål innan du tar i gasbindan som omger stumpen och klämman. Om gasbindan sitter fast i stumpen så dra inte. Blöt i stället området med antiseptisk vätska och ta bort den efter det.

Instruktioner

Först, ta gasväv och vät ner den med antiseptisk vätska. Badda försiktigt hela området, inklusive magen och omgivande hud. Torka sedan noga med en torr, ren gasbinda.

Det är väldigt viktigt att du inte använder bomull, eftersom små tussar och ludd kan bli kvar. Detta kan orsaka infektion eller fördröja ärrbildningsprocessen.

“Till dess att navelsträngen trillar av måste området vara torrt, skyddat och täckt.”

nyfödd med stump efter navelsträngen

Sätt en ny gasbinda fuktad med alkohol på stumpen och linda den runt stump och klämma och sätt sedan ett bandage på området. Till sist rengör du ditt barns rumpa och kön.

Var noga med att inte täcka stumpen när du sätter på blöjan. På det sättet kommer området att få bättre luftcirkulation. Om det är sommar och temperaturerna är höga kan du låta din bebis bara ha på sig en blöja för att påskynda processen.

Om du bestämmer dig för att klä på din bebis, var noga med att välja plagg gjorda av bomull som kommer att täcka området. Försök se till att området inte skaver mot någonting när din bebis ammar eller sover. Upprepa denna process två till fyra gånger varje dag.

Med dessa instruktioner bör du inte ha några problem med att ta hand om ditt barns stump efter navelsträngen. Du bör dock rådgöra med din barnläkare om stumpen blöder rikligt, luktar mycket illa, om basen av stumpen varar eller du ser en liten, mjuk klump.

Om stumpen inte fallit av inom tre veckor efter ditt barns födelse ska du också ta upp det med din barnläkare eller bvc.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Díaz Gutiérrez, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10. http://scielo.isciii.es/pdf/ars/v57n1/revision1.pdf
  • Doménech, E., González, N., & Rodríguez-Alarcón, J. (2008). Cuidados generales del recién nacido sano. Madrid: Asociación Española de Pediatría. https://www.seneo.es/Portals/0/Articulos/2.pdf
  • Noguera Ortiz, N. Y., & Rodríguez Rodríguez, M. R. (2008). Aprendiendo a cuidar al recién nacido: un cuidado congruente con la cultura. Avances en Enfermería; Vol. 26, núm. 1; 103-111 23460261 01214500http://www.bdigital.unal.edu.co/17273/
  • Peinado-Jaén R. (2014). Cuidados del Cordón Umbilical: Revisión de la evidencia. (2014).
  • Sánchez Luna M, Pallás Alonso CR, Botet Mussons F, Echá-niz Urcelay I, Castro Conde JR, Narbona E. (2009). Recomendaciones para el cuidado y atención del recién nacido sano en el parto y en las primeras horas después del nacimiento. An. Pediatría. 2009;71:349–361

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.