7 misstag vi gör när vi byter blöjor

7 misstag vi gör när vi byter blöjor

Senaste uppdateringen: 13 augusti, 2018

Om du har en bebis tillägnar du troligtvis en stor del av dagen till att byta blöjor. Men gör du på rätt sätt? I den här artikeln belyser vi några av de vanligaste misstagen föräldrar gör när de byter blöjor.

Att byta blöja på sitt barn är en av de mest grundläggande uppgifterna för nyblivna mammor och pappor. Vissa föräldrar gör det i sömnen medan andra  behöver lite mer övning.

Många känner ett motstånd mot att byta barnets blöjor, särskilt människor som har lätt att bli upprörda och de som är rädda för att “ta hand om” små barn.

I motsats till vad många tror är detta motstånd inte ett tecken på dåligt föräldraskap. Det beror oftast på dålig information och för lite övning.

7 vanliga misstag vi gör när vi byter blöjor

De flesta nyblivna föräldrar är benägna att göra vissa misstag när de byter blöjor. Här är några exempel:

  1. Att inte ha allt förberett

När barnet väl läggs på skötbordet, för att ta av en smutsig blöja och sätta på en ny, måste man se till att ha allt man behöver inom räckhåll. Här är några bra saker att ha till handa: en ren blöja, våtservetter, en fet kräm eller barnpuder, om du använder det.

Var förberedd så att du aldrig behöver lämna barnet ensamt. Även om de är små kan barn ändå flytta på sig, och det kan leda till farliga fall.

  1. Att dra åt blöjan för hårt, eller för lite 

Det vi vill uppnå är att blöjan sitter ordentligt och säkert på barnets kropp. Det betyder dock inte att du ska begränsa barnets blodcirkulation. Om du märker att du dragit åt blöjan för hårt, försök att lossa på den lite. 

Bebis med ren blöja

Något annat är att inte dra till blöjan tillräckligt. Om den inte sitter tillräckligt tajt kan det sluta med att blöjan ramlar i backen. För att undvika problem, se till att blöjas sitter som den ska.

  1. Att torka barnet på fel sätt

Man måste också se till att tvätta och torka barnets genitalier på rätt sätt – framifrån och bakåt. Det är viktigt för att förebygga infektioner.

  1. Att det tar för länge

Det är viktigt att byta barnets blöja så snart som möjligt efter det att den blivit smutsig. Det handlar inte så mycket om urinen, då dagens blöjor har en väldigt effektiv uppsugningsförmåga. Vad gäller bajs däremot kan det vara skadligt att lämna det i blöjan för länge.

Det är också inte så klokt att lämna ditt barn utan blöja under längre perioder. Barnet kan bli nedkylt och till och med råka göra sina behov i sängen eller på andra dyrbara möbler.

“När barnet väl läggs på skötbordet, för att ta av en smutsig blöja och sätta på en ny, se till att ha allt du behöver inom räckhåll. 

  1. Att inte ha rena kläder

Ett rent ombyte är inte ett alternativ; det är en nödvändighet. Även om barnet har en blöja på kan kläderna lätt bli smutsiga.

Det är viktigt att alltid ha ett rent ombyte av kläder till hands. Kom ihåg att ha rena kläder med dig när du packar en väska för att gå ut.

  1. Att använda för mycket kräm

Mjukgörande krämer är viktiga för att återfukta barnets känsliga hudDäremot ska man inte överdriva. Alla som har använt solkräm eller annan hudkräm vet hur obehagligt det är att ha på för mycket.

Att applicera för mycket kräm gör att barnet kan känna sig fuktigt, vilket kan skapa obehag. Dessutom kan det ge fläckar på barnets kläder.

mamma byter blöja på nyfödd
  1. Att köpa för många spädbarnsblöjor

Ofta hittar man i handeln olika sorters paket som innehåller praktiska saker som särskilt är gjorda för de första dagarna i ett spädbarns liv. De innehåller saker som våtservetter, nappflaskor och krämer.

Låt er inte dras med för mycket! Blöjor för spädbarn kan bara användas under en kortare tid.

Nyfödda växer snabbt, så det är bättre att köpa blöjor allteftersom de växer. Det betyder naturligtvis inte att ni inte ska ha några extrablöjor i lager.

Det är vanligt att förstagångsföräldrar gör de här misstagen när de byter blöjor. Ha inte dåligt samvete om de stämmer in på dig. Ingen är perfekt och övning ger färdighet. Varje dag som går kommer att ge dig nya härliga upplevelser.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.