3 saker som får dig att känna skuldkänslor som mamma

Det finns saker i vardagen som får en att känna skuldkänslor som mamma. Försök att minska stressen och sök vid behov professionell hjälp.
3 saker som får dig att känna skuldkänslor som mamma
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 25 april, 2023

Du kan inte låta bli att känna skuldkänslor för många aspekter i ditt nya liv som mamma. Men överdrivet grubblande gör dig inget gott. Det är därför vi här kommer att prata med dig om hur du kan agera i dessa situationer.

Om en sak är klar så är det att många av oss mammor känner skuldkänslor för en myriad olika problem alla dagar i veckan. Av denna anledning är det viktigt att vi alla blir medvetna om att denna skuld bara blockerar oss känslomässigt och inte hjälper oss alls i våra dagliga liv.

Vissa saker som får en att känna skuldkänslor som mamma

Skuld är en känsla som vi betraktar som negativ eftersom den får oss att må dåligt. Det är som ett mörkt monster som viskar med sin stinkande andedräkt i vårt öra, och, värst av allt, vi tillåter det! Men det borde vi inte, för det där monstret dödar vår lycka och vårt känslomässiga välbefinnande. Så låt inte det där mörka molnet fånga dig igen.

Här följer några situationer som kan få dig att känna skuldkänslor som mamma, samt några knep för att hjälpa till att tysta den där inre rösten som försöker få dig att må dåligt hela tiden.

Ett barn som sitter i soffan och tittar på TV.
Det är troligt att när du låter ditt barn titta på TV längre än vanligt, då känner du dig oerhört skyldig som mamma. Det är inte trevligt att se dem hypnotiserade framför skärmen.

1. När man använder TV:n som barnvakt

De flesta kanske inte vill erkänna det offentligt, men det är något som en stor andel av mammorna har gjort någon gång. När vi bland annat behöver laga mat, städa, prata i telefon, träna hemma eller läsa, då tar vi ofta till denna resurs.

Ett knep för att undvika att känna sig frustrerad när man låter sina barn titta på TV är att välja innehållet de tittar på och vara uppmärksam på vad de ser och gör under den tiden. Måttfullhet är nyckeln, och ju yngre de är, desto mindre skärmtid bör de ha. Om du till exempel måste laga mat och du har en 2-åring kan du använda TV:n som distraktion i omkring 15 minuter.

2. Man lagar inte alltid nyttig mat

Alla säger till dig att du ska ge dina barn hälsosam mat. Naturligtvis måste du glömma bort socker och all annan mat som dina små verkligen älskar. Kanske är det därför, på kvällarna när du gör dem nuggets med ketchup till middag, som du känner att du förgiftar dem.

Du ska dock inte må dåligt över detta. Det är faktiskt inte ovanligt att under de mest stressiga och kaotiska dagarna känna att vi inte kan få allt gjort och därför lagar enkla recept. Vi vet att barnen kommer att gilla dem och kommer inte att klaga. Det finns förstås också dagar då vi bara inte känner för att bråka om mat. Nyckeln är måttfullhet. Ett bra alternativ är till exempel att skriva ett måltidsschema under helgen .

3. När man skriker på sina barn

En mamma skriker på sin dotter.
Om du har skrikit på ditt barn, känn dig inte skyldig. När du är lugnare, be om ursäkt, förklara situationen och lova att nästa gång kommer du att försöka hantera ditt beteende bättre.

Som förälder kan det hända att man skriker och gapar på sina barn i tider av stress eller känslomässig sårbarhet, och därefter känner man naturligtvis skuldkänslor som mamma. Var inte besatt av den här frågan eftersom ingen gillar att höja sin röst för sina små. Naturligtvis kommer du att känna dig skyldig varje gång du gör det. När du känner att du är på väg att skrika, då är det bäst att backa och ta ett djupt andetag innan du provocerar fram en stressig situation.

Behandla dessa stunder som möjligheter till lärdomar. Om du redan har skrikit, be då om ursäkt till dina barn och säg att det är okej och att de inte behöver vara rädda. Förklara vad som har hänt och förklara för dem att ibland skriker folk när de är arga och att det kan få andra att må dåligt.

Om du har märkt att du skriker för mycket hemma och att det har blivit en vana är det viktigt att du minskar dina stressnivåer. Vid behov kan du söka hjälp av en professionell terapeut för att förstå din stressbas och agera utifrån den. För att arbeta med de saker som får dig att känna skuld kan du arbeta mindre, träna mer och inte oroa dig så mycket för allt. Om du lyckas så är det värt det.

Se på dina misstag som erfarenheter att lära sig av

Som mamma vill du alltid det bästa för dina barn, och ingenting kommer någonsin att verka som tillräckligt. Du sitter dock inte på alla svar, ibland höjer du rösten och du kommer inte alltid att hantera konflikter på bästa sätt. Men det är faktiskt inte hela världen, du kommer att inse att misstag alltid kommer att vara dina bästa lärare.

Slutligen, försök att kontrollera dina impulser, försök att minska stressnivåerna och, vid behov, sök hjälp av kvalificerad vårdpersonal så att du inte känner så många skuldkänslor som mamma utan kan agera på bästa möjliga sätt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.