2 snabba och enkla recept för barn

Att förbereda snabba och enkla recept för barn kan vara viktigt för att öka variationen i kosten. Här följer två bra förslag.
2 snabba och enkla recept för barn
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 08 oktober, 2022

Att laga snabba och enkla recept för barn är nyckeln till en harmonisk tillvaro. Du bör dock aldrig ge upp ett bra näringsintag. Under tillväxtstadiet är det avgörande att säkerställa ett regelbundet intag av viktiga näringsämnen för att garantera småttingarnas goda utveckling och för att upprätthålla ett god allmän hälsa. Annars kan problem genereras på en fysiologisk nivå som kan vara skadlig för deras kroppar.

Innan vi börjar måste vi nämna att en kost, för att vara adekvat, måste vara varierad och balanserad. När det gäller barn kan denna andel brytas något för att uppnå ett litet överskott på energetisk nivå. Tack vare detta kommer vävnaderna att växa optimalt. Men när de når vuxen ålder är det bäst att anpassa de förbrukade kalorierna till de intagna.

Här är två av de bästa snabba och enkla recepten för barn. Det är möjligt att inkludera dem regelbundet i kosten för att möta behoven av många viktiga näringsämnen. Alla är gjorda med färska livsmedel som huvudingredienser.

1. Auberginepizza

Nygjord pizza.
Auberginepizza har färre kalorier än traditionell pizza, vilket gör det till ett hälsosamt alternativ för barn.

Ingredienser

Instruktioner

 1. Skiva auberginen på längden.
 2. Tillsätt salt på båda sidor av skivorna och lägg dem i ett durkslag så att det tappar vatten successivt. De ska vila i minst 15 minuter innan du fortsätter med receptet.
 3. Sätt på ugnen till 200 grader och montera ihop pizzorna. För att göra detta, häll några droppar olja på en bakplåt.
 4. Torka av auberginerna med hushållspapper för att få bort fukten och placera dem på den smorda brickan.
 5. Häll lite tomatsås över ytan på grönsakerna och fördela den väl.
 6. Täck med den rivna osten och hacka sedan skinkan och svampen och lägg dem ovanpå.
 7. Tillsätt kryddor efter smak och grilla i ugn tills osten har smält och volymen av aubergine har minskat.
 8. Ta ut det hela från ugnen, toppa med mer olivolja, låt det svalna lite och servera.

Varför göra detta recept för barn?

Aubergine är en källa till högkvalitativa antioxidanter. Bland dem utmärker sig antocyaniner vilka är föreningar som kan bidra till att förebygga många kroniska sjukdomar, enligt en studie publicerad i tidskriften Advances in Nutrition.

Förutom auberginer är blåbär och körsbär källor till sådana antioxidanter. Därför bör de alla vara en del av små barns näringsintag.

2. Wraps med rökt lax och avokado

Laxwraps.
Wraps med rökt lax och avokado är väldigt lätta att göra. Dessutom kan du välja ingredienser, såsom fullkornstortillas, för att göra dem än mer hälsosamma.

Ingredienser

 • 2 mexikanska tortillas
 • 100 gram rökt lax
 • 2 avokador
 • 2 hårdkokta ägg
 • 1 rödlök
 • Koriander
 • 1 tomat
 • 1 citron eller lime
 • Salt efter smak

Instruktioner

 1. Koka äggen genom att helt enkelt lägga dem i en kastrull med kokande vatten och salt.
 2. Kyl dem under rinnande vatten och skala dem.
 3. Hacka löken så tunt som möjligt och lägg den i en skål.
 4. Tvätta tomaterna och skär i fjärdedelar.
 5. Hacka äggen.
 6. Skala och skär avokadorna.
 7. Tillsätt alla ingredienser i skålen tillsammans med kryddorna.
 8. Forma omslaget: För att göra detta, lägg en tortilla att värmas i en stekpanna i några minuter.
 9. Lägg den rökta laxen på tortillan.
 10. Häll blandningen som låg i skålen och rulla ihop tortillan för att stänga omslaget.

Varför göra detta recept för barn?

Lax är en utmärkt källa till omega-3-fettsyror. Dessa element har visat sig vara avgörande för att kontrollera inflammation i den inre miljön och därmed bidra till att förhindra utvecklingen av hälsoproblem som hjärt-kärlsjukdomar. Men många dieter misslyckas med att säkerställa en tillräcklig tillgång på dessa lipider.

Förbered dessa snabba och enkla recept för barn

Som du har sett kan dessa recept förberedas snabbt och enkelt och kan ge en betydande mängd högkvalitativa näringsämnen. Dessutom har de inga enkla sockerarter eller transfetter inuti, så de kommer inte att påverka metabolismens eller fysiologins funktion negativt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kalt, W., Cassidy, A., Howard, L. R., Krikorian, R., Stull, A. J., Tremblay, F., & Zamora-Ros, R. (2020). Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Advances in nutrition (Bethesda, Md.)11(2), 224–236. https://doi.org/10.1093/advances/nmz065
 • Calder P. C. (2017). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochemical Society transactions45(5), 1105–1115. https://doi.org/10.1042/BST20160474

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.