5 övningar för att stärka bebisars ben

Att genomföra övningar för att stärka bebisars ben hjälper deras utveckling och kan bli en trevlig uppgift för er båda.
5 övningar för att stärka bebisars ben
Maria Elisa Lisotti Luppi

Skriven och verifierad av fysioterapeuten Maria Elisa Lisotti Luppi.

Senaste uppdateringen: 15 april, 2023

Fysisk aktivitet är sannolikt det främsta sättet införskaffa och bibehålla en hälsosam livsstil. Att träna med ditt barn kan resultera i en hälsosam rutin av stimulans, anknytning och njutning med mamman eller pappan. Det finns ingen anledning att schemalägga dag och tid – övningar för att stärka bebisars ben kan inkluderas i vardagen.

Att respektera barnets biologiska utveckling är av yttersta vikt, att tvinga fram ställningar som de ännu inte har förvärvat på egen hand måste undvikas. Varje aktivitet som utförs eller stimuleras ska alltid baseras på vad barnet har uppnått spontant. Utrymmen, spel och leksaker bör anpassas till dess utvecklingsskede.

Att utföra övningar med ditt barn för att stärka benen, liksom alla aktiviteter som involverar kroppsrörelser utförda med barnets fulla frihet, gynnar dess kroppsschema. Detta syftar på föreställningen om den egna kroppen och de rörelser som utförs med den.

Övningar för att stärka bebisars ben enligt dess prestationer

En mamma pratar med sin bebis medan hon byter blöja.

Ett barns förmåga att lära sig och koordinera rörelser och sedan göra dem mer komplexa fulländas med tiden. Först lär de sig att röra sig och kontrollera sina kroppsdelar med några rudimentära rörelser. Senare lyckas de hålla ett föremål och sedan manipulera det med större skicklighet. Sedan lyckas de sitta, sedan stå, tills de äntligen kan gå utan hjälp.

Här följer några övningar för att stärka bebisars ben.

1. Under de första månaderna

Ett alternativ är att dra nytta av den tid du lägger på blöjbyten, eller på att ta på och av kläder, medan ditt barn ligger på rygg. Ta försiktigt barnets ben från anklarna och led dem genom rörelser i alla riktningar. Böj och sträck ut benen, samt öppna och stäng dem med försiktighet.

Respektera alltid ledernas gränser. För att uppfatta dessa gränser behöver du utföra rörelserna långsamt, samt vara uppmärksam och medveten om kontakten med barnet.

2. När ditt barn kan sitta upp självt

Placera en leksak som ditt barn väljer framför det på en vadderad yta och uppmuntra det att sträcka sig efter den. Om det behövs så kan du hjälpa bebisen att uppnå en krälande position vilket hjälper till om barnet inte kryper ännu.

Det är viktigt att utrymmet är rent och prydligt, med tydlig visuell information. Belamrade lekområden förvirrar barnets kognition.

3. När ditt barn kan stå upp med eller utan hjälp

Placera en leksak som drar till sig barnets uppmärksamhet på en låg stol eller ett bord som det har tillgång till, detta kommer att uppmuntra barnet att stå upp. När barnet väl står där, för leksaken till golvet bredvid så att det kan nå ner och utforska föremålet. Att visa barnet gesten att stå upp och sitta ner kommer också att hjälpa dem att imitera rörelsen.

Du kan också uppmuntra dem att skjuta en stol eller ett lätt föremål, som kommer att fungera som ett stöd för deras första steg.

4. När ditt barn kan ta sina första steg

Placera två stolar några centimeter från varandra och hjälp ditt barn att resa sig genom att hålla i en av dem. Placera barnets favoritföremål på den andra stolen. I början bör den vuxnes hand erbjudas barnet för att ge det trygghet och lugn under stegen för att nå den andra stolen och nå leksaken. Senare kommer barnet att kunna göra det med mer självständighet.

5. Vattenövningar

En bebis som ligger i ett bebisbadkar.

Badtiden är ett bra tillfälle att göra lite vattenövningar. Under de första månaderna av livet är det viktigt att hålla barnet så att vattnet stannar under armhålorna. Från det ögonblicket kan du börja massera barnet i vattnet dagligen. De lär endast pågå under korta perioder, med respekt för barnets reaktion.

Om bebisen fortfarande inte sparkar av sig själv i bassängen, med eller utan räcke, då är ett alternativ är att hålla barnet med en rörformad eller cirkulär flytkudde samt utföra små lyft. Den vuxne bör hålla den med händerna framför och bakom bålen.

Det är roligare när man leker

Övningar för att stärka bebisars ben görs bäst genom lek. Detta skapar en trevlig stimulans och uppmuntrar den lille att koppla mer till aktiviteten. Fördelarna finns inte bara i dess fysiska aspekter, utan förbättrar också dess känslomässiga och kognitiva utveckling.

Det finns många förslag på aktiviteter med bebisar, både för benen och resten av kroppen. Du bör alltid erbjuda barnet möjligheten till fri rörlighet, respektera dess individuella utveckling, med kärlek och tålamod, och alltid upprätthålla tydlig och enkel kommunikation under varje övning som föreslås.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • LÓPEZ DELGADO, LUIS ALEJANDRO. EJERCICIOS FÍSICOS PARA EL FORTALECIMIENTO DEL CONTROL DE LOS SEGMENTOS CORPORALES EN LOS NIÑOS DE 0 A 2 AÑOS DEL SUB-CENTRO MONTECRISTI 2018. Diss. 2018.
  • López Villacis, Mario Humberto. El AQUAGYM en el fortalecimiento muscular de los estudiantes del tercer semestre, carrera de cultura física de la Universidad Técnica de Ambato. BS thesis. Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias Humanas y de la Educación. Carrera de Cultura Física, 2017.
  • García, J. Latorre, et al. “Actividad física en el agua para mejorar la psicomotricidad de los bebés sanos. Protocolo del estudio Babyswimming.” Journal of Negative and No Positive Results: JONNPR 2.5 (2017): 186-193.
  • Quiñonez Iturburo, Emanuel David. Ejercicios lúdicos para la estimulación temprana en niños menores 3 años. BS thesis. Universidad de Guayaquil, Facultad de Educación Física, Deportes y Recreación, 2019.
  • Ojeda Alberca, Estela. “El gateo en el desarrollo cognitivo en niños menores de 2 años.” (2018).
  • Ramos Vargas, Andrea Margarita. “Actividades lúdico-pedagógicas para fortalecer el desarrollo de la motricidad en niños y niñas de transición.”

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.