Varför barn tycker om djur så mycket

Varför barn tycker om djur så mycket
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2021

För barn är husdjur fantastiska vänner som alltid finns där för dem och älskar dem villkorslöst. De som inte har husdjur ber sina föräldrar om att få ett varje gång de får chansen! Hur kommer det sig att barn tycker om djur så mycket?

På senare år har allt fler börjat skaffa husdjur. I länder som Japan och USA samt i flera latinamerikanska länder har över 50% av hushållen en hund eller katt i familjen.

Det har blivit allt vanligare att hitta singlar med husdjur, men många är också familjer med småbarn.

Speciellt barn har en väldigt nära relation till sina husdjur. Barndomsdjur stannar i hjärtat hela livet ut. Alla kommer ihåg den hund eller katt som var med en under de första åren i livet.

Det är också mycket vanligt att barn älskar att besöka djurparker och att gå och fiska. Vad är anledningen egentligen?

“Det finns ord som förändrar liv, men det finns skall som förändrar själen.

Anledningar till att barn tycker om djur

Alla barn är förstås olika. Alla barn har sina egna anledningar till varför de älskar ett visst djur, och många av dessa anledningar kan få en att skratta högt!

Men det finns några allmänt kända anledningar till denna ömsesidiga kärlek mellan just barn och djur. Här är några av dem:

Djuret är inte bara än vän, utan en medlem av familjen

Djur är de perfekta lekkamraterna. Speciellt hundar är alltid leksugna, alltid på gott humör och tröttnar aldrig. Det är ganska vanligt att ett barn ser familjens hund som ett extra syskon. I många fall blir djurets namn det första som en bebis säger.

Barn tycker om djur: Beskyddare och kompanjoner

Djur följer alltid med på barns upptåg, även om de kanske inte inser det. De finns där varje gång barnen gör något som de inte borde.

Barn älskar denna omtanke och lojalitet. Det är väldigt sällsynt att de reagerar på ett våldsamt eller aggressivt sätt. De reagerar oftast bara så om de ser att barnet håller på att bli attackerat.

Pojke som klappar katt.

De gör ifrån sig roliga ljud

De första ljuden som bebisar memoriserar är ofta ljud från djur. Det kan röra sig om ett skall, ett jamande eller något annat djurljud, men de älskar att imitera dem.

Hjältar och tv-karaktärer

Tv-serier och filmer spelar ofta en väldigt viktig roll i att forma ett barns preferenser. Djur “förmänskligas” ofta för att berätta barnens historier.

De lär ut nya beteenden

Det är mycket som är helt vardagligt för oss vuxna, men detsamma gäller inte för barn. För de små som precis har börjat upptäcka världen är det fascinerande att se en gris rulla runt i lera.

Detsamma gäller när kor betar i hagen eller hästar springer på fältet. De är fascinerande varelser för dem, för de har inte sett något liknande förr.

Tips för att välja rätt husdjur

Givet att barn är så fascinerade av djur, finns det något bättre än ge dem ett? Det finns flera fördelar med det:

  • Bättre självkänsla, givet den kärlek som de får från dem.
  • Bättre sociala förmågor, eftersom de lär sig att tolka känslor och behov.
  • De lär sig att ta ansvar när de matar, badar och tar hand om husdjuret.
Pojke med får.

Vilket husdjur som passar bäst beror på flera faktorer. T.ex. kan vissa barn vara allergiska mot vissa djursorter, och vissa djur kostar mer än andra.

Kan man inte ha en hund eller katt kanske man kan fundera på att köpa en kanin, fisk eller hamster istället. De är harmlösa djur som man lätt kan ta hand om och de är väldigt lekfulla (kanske med undantag av fisken!). Kaniner kräver lite mer omvårdnad, men samtidigt ger de mycket kärlek.

Tänk på att det är ett stort ansvar att ha ett husdjur. Om ni väljer att adoptera ett måste ni ge djuret allt det behöver för att det ska kunna leva ett bra liv. Ni måste såklart också visa djuret samma kärlek som det ger er.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
  • González Jiménez, A., Márquez Hernández, V., López Rodríguez M. (2015). Educación y salud en una sociedad globalizada. Edition: 1ª, Chapter: 39. Universidad de Almería. Pp.186-192. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=VjwwBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA186&dq=amistad+mascotas+y+niños&ots=gZSP8yTJVE&sig=wQCtniVtSde2BjvJE-1BaibDLEA#v=onepage&q=amistad%20mascotas%20y%20niños&f=false
  • Martínez, C. A. C., Garaviño, S. M. H., Martínez, D. I. J., & Restrepo, M. T. (2011). Estudio descriptivo de los efectos que ejerce el perro como mascota en el desarrollo de la motricidad gruesa de infantes sanos de cinco años de edad. Revista Lasallista de Investigacion.
  • Taxa, J. (2012). Representaciones y vínculo entre niños y sus mascotas (MasterThesis). Pontificia Universidad Católica de Perú. Lima. Extraído de: http://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/bitstream/handle/123456789/1701/TAXA_MARCOS_JUAN_CARLOS_REPRESENTACIONES.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.