5 fördelar med husdjur i familjen

Det finns många fördelar med husdjur. Genom att ha husdjur kan våra barn lära sig värderingar såsom respekt, ansvar och kärlek till djur.
5 fördelar med husdjur i familjen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 10 maj, 2019

Dina barn älskar säkert djur och det finns en bra orsak till det. Djur är underbara och roliga, men det finns också flera andra fördelar med husdjur i familjen.

Beslutet om vilken typ av djur du bör skaffa beror på barnens åldrar.

När barnen är små blir det du som får ta hand om husdjuret. Mot slutet av dagen kommer det dock att vara värt all möda.

Vilket barn älskar inte djur? Djurens oskyldiga miner, mjukhet och ärlighet passar barnen alldeles utmärkt.

Dina barn kommer troligtvis att vara i fem-sexårsåldern innan de för första gången frågar om de får lov att ha husdjur hemma.

Fördelar med husdjur

Här är fem fördelar med att ha husdjur, både för vuxna och barn:

  • En kamrat att uttrycka känslor med. Barn som älskar djur kommer att tycka att det är helt normalt att leka med djur precis som de leker med kompisar. Ilska, rädsla, glädje och andra känslor i ett barns liv kommer att få en djupare innebörd när de delas med ett husdjur. 
  • Lära sig att ta ansvar. Om ditt barn älskar djur, utnyttja möjligheten och inkludera barnet i ansvaret för djurskötseln. Genom att ta med barnet på djurpromenader, bad och utfodring kommer det att få en stark känsla av eget ansvar som kommer att räcka livet ut.
  • Utveckla tålamod. Att få husdjuret rumsrent är inte alltid lätt och det beror helt och hållet på själva husdjuret. Barnen kommer inte bara att känna av fördelarna med att ha husdjur, de kommer också att lära sig en hel del som inte är lika trevligt med djurskötsel.
Pojke och katt
  • Studera och lära sig om husdjuret. Nyfikenhet är en av de mest underbara egenskaperna som barndomen bär med sig. Ditt barn kommer att tillbringa tid på att observera djurets beteende och jämföra varje ny upptäckt med sin egen erfarenhet.
  • Skapa känslomässiga band och förtroende. Vissa barn har svårt att uttrycka känslor för andra människor. De kommer dock älska sina husdjur oreserverat. Denna kärlek kommer att få dem att bli mer sociala och kommunikativa och ge dem mer självförtroende.

Hundpromenader och respekt

Hundar behöver gå på promenad regelbundet. Om du har hund som husdjur kommer det att ge barnet en möjlighet att träffa andra hundägare. Det kommer säkerligen att finnas andra barn med husdjur som skapar massor av roliga situationer ditt barn kommer att uppskatta.

Att ta hänsyn till djur är mycket viktigt att tänka på. Små barn som älskar sina husdjur har ibland blivit förvånade över djurets reaktion när de nypt det, daskat det eller dragit det i pälsen. Det är naturligtvis viktigt att förklara för barnen att djuret är deras vän och att de absolut inte får skada det på något sätt.

“Djurs ögon har makten att tala ett storslaget språk.”

–Martin Buber

Vilka djur är de bästa husdjuren?

Allt beror helt och hållet på hushållets levnadsstil och rutiner. I en familj där ingen är hemma hela dagen behöver du ha ett husdjur som inte kräver mycket uppmärksamhet. Fiskar, sköldpaddor, fåglar och hamstrar är några av de enklare alternativen.

Att ha en hamster som kamrat är nog inte detsamma som att ha en hund som sin bästa vän. Barnet kommer dock bland annat att lära sig mycket om ansvarstagande och rutiner. Burar och akvarium behöver rengöras varje vecka och djur behöver mat oavsett vilken sorts djur det handlar om.

Hundpromenad

Det finns många fördelar med att ha husdjur. Husdjur kan lära barnen att visa vänlighet, empati och godhet. Om de älskar djur kan husdjur hjälpa dem att lära sig älska naturen och visa respekt till allt levande.

Kom ihåg att barn som har turen att ha husdjur från tidig ålder brukar växa upp till mer kärleksfulla och respektfulla vuxna människor. Varför inte ge denna gåva till dina barn och betrakta det som en möjlighet för personlig tillväxt?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gómez G., L. F., Atehortua H., C. G., & Orozco Padilla, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, ISSN-e 0120-0690, Vol. 20, No. 3, 2007, Págs. 377-386.
  • González Jiménez, A., Márquez Hernández, V., López Rodríguez M. (2015). Educación y salud en una sociedad globalizada. Edition: 1ª, Chapter: 39. Universidad de Almería. Pp.186-192. Extraído de: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=VjwwBwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA186&dq=amistad+mascotas+y+niños&ots=gZSP8yTJVE&sig=wQCtniVtSde2BjvJE-1BaibDLEA#v=onepage&q=amistad%20mascotas%20y%20niños&f=false
  • Martínez, C. A. C., Garaviño, S. M. H., Martínez, D. I. J., & Restrepo, M. T. (2011). Estudio descriptivo de los efectos que ejerce el perro como mascota en el desarrollo de la motricidad gruesa de infantes sanos de cinco años de edad. Revista Lasallista de Investigacion.
  • Taxa, J. (2012). Representaciones y vínculo entre niños y sus mascotas (MasterThesis). Pontificia Universidad Católica de Perú. Lima. Extraído de: http://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/bitstream/handle/123456789/1701/TAXA_MARCOS_JUAN_CARLOS_REPRESENTACIONES.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.