Farliga trender för tonåringar på sociala nätverk

Det finns några farliga trender på sociala nätverk som kan vara mycket skadliga för tonåringar.
Farliga trender för tonåringar på sociala nätverk
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Sociala nätverk och de ibland farliga trender som cirkulerar på dem kan ha stor inverkan på våra ungdomars liv.

13 skäl varför är en Netflix-serie som berättar den sorgliga historien om en tonåring som har bestämt sig för att ta sitt eget liv och förklarar de 13 anledningarna till detta.

Serien beskriver kraften och inflytandet av sociala nätverk, mobbning och de utmaningar tonåringar möter varje dag, både i skolan och hemma.

Sociala nätverk kan vara en kraft för gott, men de kan också vara väldigt farliga. Det finns flera trender på sociala nätverk bland tonåringar som föräldrar måste känna till för att skydda sina barn.

Farliga trender på sociala medier

Olämpliga bilder

Dessa dagar finns det så många appar och tjänster som tonåringar kan använda för att kommunicera. Allt som krävs är en olämplig bild eller ett obehagligt uttalande för att ett liv ska förändras för alltid. Tonåringar kan känna en stark önskan att passa in och känna sig accepterade, och ibland glömmer de bort riskerna som ett foto eller en text kan ha om det blir viralt.

Föräldrar måste lämna dörren öppen för kommunikation med sina tonåringar. Försök att knyta an till dem och låt dem prata om de verkar redo. Öppenhet och en icke-fördömande attityd gör det lättare för dem att öppna upp.

Dessutom, när föräldrar visar att det inte finns några ämnen som är tabu och att de gärna pratar om dem alla svarar tonåringar bra på det. Vårt jobb är helt enkelt att hålla tyst och lyssna.

farliga trender: tonåring sitter ihopkrupen
Men om din tonåring vägrar att öppna upp och du känner att beteendet inte kan ignoreras, prata då med en terapeut om vad du kan göra. Var inte rädd för att insistera och ställa svåra frågor.Terapeuter eller skolkuratorer har mycket att erbjuda och har många resurser till sitt förfogande.

Många inser inte att de flesta skolkuratorer är terapeutiskt utbildade att ge råd som en mentor. En mentor erbjuder akademiskt stöd, individuell rådgivning och föräldrarådgivning. Helst ska du börja med ett möte ansikte mot ansikte, för att förstå förhållandet mellan mentor och elev.

Farliga trender i form av utmaningar på sociala nätverk

Webbplatser som YouTube, Facebook och Instagram har potential att nå stor publik. Detta är utmärkt om informationen är säker och lämplig, men så är inte alltid fallet. Det är ett sorgligt faktum i livet att läskiga, smaklösa och otäcka videoklipp lockar stor publik. Tonåringar är frestade att titta på dem, men faran börjar när de faktiskt börjar njuta av dem.

Det finns två utmaningar på YouTube som har visat sig vara riktigt farliga. En kallas The Duct Tape Challenge, där en person tejpar fast sig vid en stolpe eller en möbel och sedan måste försöka ta sig loss.

I ett särskilt fall föll en tonåring och slog i ögonhålan vilket ledde till en hjärnaneurysm. Hans tillstånd var kritiskt 2016. Att ta upp den här historien med din tonåring kan få honom eller henne att tänka efter.

En annan utmaning var att svälja en stor mängd kanel utan vatten. Låter inte särskilt läskigt, eller hur? Det visade sig vara mycket farligt: en fyra år gammal pojke tänkte att han skulle prova det och det slutade med att han kvävdes och dog 2015. Kanel kan ge livshotande andningsbesvär.

farliga trender: tonåring med telefon
Det finns också en utmaning på Facebook där deltagarna använder ett “lätt” stryptag för att minska sitt syreintag tills de förlorar medvetandet. Tydligen ger detta en kort stunds eufori. Men om man gör det på fel sätt kan det vara dödligt. Det är alldeles för farligt och tonåringar måste helt enkelt få reda på att det är farligt så att de inte deltar och potentiellt skadar sig själva, vare sig fysiskt eller psykiskt.

Farliga trender på sociala medier: Skulle ditt barn göra det?

Kanske tror du som förälder att ditt barn aldrig skulle göra något liknande, men du kan aldrig vara helt säker. Istället för att ignorera dessa trender är det bäst att prata med dina barn om dem och förklara de potentiellt allvarliga konsekvenserna av att följa dem. Gör dem medvetna om riskerna så att de inte följer dem när de ser de senaste trenderna på sociala nätverk.

Sociala nätverk kan ha många fördelar, men de kan också vara farliga. Därför måste vi hålla oss informerade för att hjälpa våra tonåringar att tänka kritiskt på dessa saker.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.