Hur du bäst hanterar att dina barn ljuger för dig

Alla föräldrar kommer någon gång att komma på sitt barn med att ljuga, och vanligtvis är det oskyldiga, vita lögner. Här tar vi upp hur du bäst hanterar att dina barn ljuger för dig.
Hur du bäst hanterar att dina barn ljuger för dig
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

De första lögnerna börjar komma när barn är mellan 2 och 4 år gamla. Det faktum att dina barn ljuger för dig kanske inte verkar vara det minsta positivt, men lögner är faktiskt en del av barns sociala och kognitiva utveckling.

Det är emellertid viktigt att du införlivar värderingen om ärlighet i dina barns uppfostran från en tidig ålder och att du visar dem hur viktigt det är att säga sanningen.

När barn blir lite äldre börjar de förstå och lär sig att skilja på det som är sant och det som är en lögn, och du måste hjälpa dem att göra rätt val. Om du kommer på dina barn med att ljuga, ta det som en möjlighet att lära dem om vikten av ärlighet.

Varför ljuger dina barn för dig?

Anledningarna till att barn ljuger är olika beroende på ålder. De vanligaste är:

  • För att dölja ett beteende i ett försök att undvika straff.
  • För att observera vad föräldrarnas reaktion blir när de ljuger.
  • För att göra historierna de berättar mer intressanta och spännande.
  • För att få uppmärksamhet från sina föräldrar.
  • För att få något de vill ha.
barn ljuger för dig: Pinocchio

Hur du bäst hanterar att dina barn ljuger för dig

Be dem lova att säga sanningen

Innan du frågar vad som hände i en viss situation, be dina barn att vara ärliga. Detta, samt en bra attityd från din sida, leder oftast till att barn säger sanningen.

Prata med dina barn på ett förståeligt men tydligt sätt så att de känner sig trygga och bekväma att vara ärliga mot dig och resten av personerna som finns omkring dem.

Förklara att om de berättar sanningen kommer det inte leda till straff

När man använder straff i sin uppfostran blir resultaten aldrig bra. Det är ingen mening med att disciplinera barn med rädsla. Det fungerar inte och det uppmuntrar dem inte att omsätta någon etisk värdering i praktiken.

Om du berättar för dem från en ung ålder att sanningen inte nödvändigtvis behöver förknippas med straff eller dåliga situationer i allmänhet kommer de att ha större förtroende för dig. Som sagt, undvik att ljuga i deras närhet.

Ärlighet är en viktig värdering att lära sig hemma, och barns föräldrar är alltid de viktigaste förebilderna.

Upprätta en “sanningsregel” hemma

Inom familjen kan ni skapa en regel (och skriva den med gyllene bokstäver, om du vill att den ska vara mer visuell) som uppmanar alla i hemmet att säga sanningen. Lär dem att det är en värdering man måste bära med sig ​​hela livet, även om sanningen ibland kan ha obehagliga konsekvenser.

Ta reda på varför dina barn ljuger för dig

När du vet varför dina barn har ljugit är det lättare att komma på ett sätt att korrigera det.

Under de första åren fokuserar man på att lära dem att skilja mellan verklighet och fantasi. När de blir äldre kan du börja beröra andra ämnen som att ljuga för att få någons uppmärksamhet, att behaga andra eller för att ta sig ur en dålig situation på ett enkelt sätt.

Varna dem

Om du är helt säker på att dina barn ljuger, ge dem en sista chans att vara ärliga. Att säga: “Jag vill ge er möjligheten att berätta vad som faktiskt har hänt” kan vara allt de behöver för att äntligen vara ärliga.

Prata med dem om konsekvenserna av att ljuga

Sätt dig ner med dem och prata om de naturliga konsekvenserna av lögner. Låt dem veta att när någon inte är ärlig börjar andra ifrågasätta allt annat de gör också.

Det kan vara bra att berätta sagor där lögner hade dåliga resultat. Se till att de är medvetna om konsekvenserna av deras handlingar så att de börjar tänka sig för innan de agerar.

barn ljuger för dig: mamma pratar med pojke

Positiv förstärkning av bra beteenden

När dina barn säger sanningen, oavsett om det var svårt för dem att göra det eller inte, tveka inte att ge dem positiv förstärkning. En komplimang kan motivera dem tillräckligt för att fortsätta vara ärliga och gradvis sluta ljuga helt och hållet.

Sök professionell hjälp om ingen av dessa metoder fungerar

Var inte rädd att erkänna när dina barns lögner har spunnit ur kontroll. Den här typen av beteende kan leda till problem både hemma och i skolan. Underskatta det aldrig, det kan vara ett patologiskt tillstånd som måste behandlas av en professionell.

Få inte panik när dina barn ljuger för dig. Tvärtom, se det som ett tecken på deras helt normala utveckling och dra fördel av dessa ögonblick för att befästa sunda värderingar. Det är viktigt att hålla ett öga på dina barns beteende och göra nödvändiga korrigeringar för att de ska kunna leva ett ärligt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bach, K. & Harnish, R. M. (1979). Linguistic: Communication and speech acts. Cambridge, MA: MIT Press.
  • Casas Rivera, R., & Zamarro Arranz, M. L. (1990). La mitomanía en la clínica actual. A propósito de un caso clínico. Revista de La Asociación Española de Neuropsiquiatría.
  • Dithrich, C. W. (1993). Pseudologia fantastica, dissociation, and potential space in child treatment. Master Clinicians on Treating the Regressed Patient, Vol. 2.
  • King, B. H., & Ford, C. V. (1988). Pseudologia fantastica. Acta Psychiatrica Scandinavica. https://doi.org/10.1111/j.1600-0447.1988.tb05068.x
  • Leekam, S. R. (1992). Believing and deceiving: Steps to becoming a good lier. En S. J. Ceci, M. Desimone & M. Putnik (Eds.), Social and cognitive factors in early deception (pp. 4762). Hillsdale, NJ: L.E.A.
  • Sotillo, M., & Rivière, Á. (2001). Cuando los niños usan las palabras para engañar: la mentira como instrumento al servicio del desarrollo de las habilidades de inferencia mentalista. Infancia y aprendizaje, 24(3), 291-305. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1174/021037001316949239

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.