Blir du arg på ditt barn? Stanna upp och reflektera

Om du tenderar att bli arg på ditt barn så kan följande frågor hjälpa dig att reflektera över barnuppfostran och din familj.
Blir du arg på ditt barn? Stanna upp och reflektera
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ilska och frustration är universella mänskliga känslor. Men det betyder inte att du behöver bli ett offer för negativa känslor. Som vuxen har du en skyldighet gentemot både din familj och dig själv att hindra negativa känslor från att ta över. Om du känner att du ständigt blir arg på ditt barn så är det viktigt att du tar reda på vad som verkligen händer.

“Våra känslor finns där för att kännas, men inte för att ta över våra liv, för om de gör det kommer de att bli giftiga.”

– Bernardo Stamateas –

Låt oss vara ärliga här, det är svårt att vara förälder! När du inte ens kan bada eller duscha i två minuter utan att något bankar på dörren eller öppnar draperiet kan det vara otroligt frustrerande. Det kan också vara oändligt irriterande att en miljoner gånger säga till dina barn att släcka lamporna när de lämnar ett rum.

Frustration kan få dig att skrika utan att tänka

Ett sätt på vilket många föräldrar uttrycker sin ilska och frustration är genom att höja på rösten och även skrika på sina barn. Men i de flesta fall så stannar de inte upp för att reflektera innan de gör det. Det är inte så att vi skriker på våra barn för att vi nödvändigtvis vill göra det. Snarare är det ofta ett resultat av att känna sig överväldigad av situationen och helt enkelt tappa kontrollen. Andra gånger kan det verka lättare att bara skrika än att faktiskt lära sig bättre strategier och bli en lugnare förälder.

Att bli skriken åt gör barn mer aggressiva, både verbalt och fysiskt. Om du som förälder höjer rösten för att skrika så skrämmer det faktiskt dina barn och får dem att känna sig osäkra. Dessutom kan det ha långsiktiga effekter som till exempel ångest, låg självkänsla och ökad aggression. Om du å andra sidan är en lugn förälder så har du en lugnande effekt på dina barn. Detta hjälper i sin tur dina barn att känna att de är älskade och accepterade trots sitt dåliga beteende.

Det finns många frågor och svar som du kan välja mellan när du befinner dig mitt i en situation som får ditt blod att koka. Att hitta inre frid är möjligt! Lär dig att hantera ilska och att hitta en fredlig lösning med följande frågor som strategier. De kommer att hjälpa dig att ändra din inre dialog och förbättra din relation med din familj.

Pappa kramar sina döttrar.

Använd dessa frågor för att reflektera när du blir arg på ditt barn

Det är frestande att bli upprörd direkt, men att ge efter för din ilska kan leda till ännu fler utmaningar. Innan du attackerar dina barn, tänk över hur du borde reagera. Tänk på hur saker kommer att bli när röken har lagt sig. Om du skriker på dina barn nu så kommer du bara ångra det senare. Så ta ett djupt andetag och reflektera.

1. Vet du när du bör ge dig själv en timeout?

Barn är inte de enda som behöver en timeout lite då och då. Som vuxen måste du ibland också ta några minuter för att lugna ner dig och tänka till. Andas djupt och ge dig själv tid att återfå ditt lugn. Du kommer då att få ett bättre sinnestillstånd så att du kan fatta rätt beslut om hur du ska hantera dina barn.

2. Är det dåligt att låta dina barn göra misstag då och då?

Låt familjemedlemmar göra misstag när det är lämpligt. Det är inte ditt jobb att påpeka allas fel – bara låta dem göra sina egna misstag. Om du känner en stark önskan att påpeka när människor gör saker på “fel” sätt, så är det ditt ego som pratar.

Naturligtvis är det ditt ansvar som förälder att lära dina barn skillnaden mellan rätt och fel. Men sanningen är att du inte kommer att kunna kontrollera de val som dina barn gör. Därför måste du ge dem möjlighet att lära sig av konsekvenserna av sina egna bedömningsfel.

3. Vad föredrar du? Att vara glad eller att ha rätt?

Bestäm vilken av dessa två som är viktigast: att vara glad eller ha rätt. Många argument är resultatet av en önskan att ha rätt. Välj att vara glad över att vinna ett hett argument med dina barn. Som ett resultat kommer ditt liv och dina barns liv att bli mycket gladare och mer avslappnat överlag. Så är du villig att göra det här valet?

4. Kan du upptäcka din ilska komma innan du hinner reagera och bli arg på ditt barn?

Ge dig en minut för att kunna lära dig att känna igen din egen ilska. Det är bättre att ta en  minut för att undersöka dina egna känslor snarare än att reagera av frustration och utan att tänka. Tänk dig att du är en tredje part som bevittnar din irritation och ilska.

Hur känns det? Var kommer känslan ifrån i din kropp? Känner du det i huvudet, bröstet, magen? Har din andning förändrats? Knyter du nävarna? Skakar dina händer? Genom att koppla isär dig från din ilska kan du få ett nytt perspektiv som kommer att försvaga dina negativa känslor.

5. Varför är du upprörd?

Fråga dig själv vad det är som faktiskt stör dig. Skadade någon dig fysiskt? Gjorde de dig besviken? Gick de emot en av dina värderingar? Ta reda på varför du är så frustrerad, på så sätt kan du ta rätt steg för att hitta en lösning. För att lösa problemen så snart som möjligt är det viktigt att förstå vad som verkligen händer.

Föräldrar sitter i soffan med sin dotter.

6. Vet du hur du letar efter lösningar och reflekterar?

Leta efter lösningar snarare än att bara försöka må bättre; att agera i ilska är i grunden en fråga om att försöka må bättre. Istället för att börja skrika när du är arg på dina barn, kan du istället försöka arbeta tillsammans med dina barn för att hitta en fredlig lösning. Resultatet blir då mycket mer positivt och är väl värt det. Ni kommer alla att må bättre, och dina barn kommer inte att bära de känslomässiga såren under resten av sina liv.

“Hur vi behandlar våra barn påverkar direkt vad de tycker om sig själva.”

– Ariadne Brill –

7. Praktiserar du avslappningstekniker när du blir arg på ditt barn?

Lär dig avslappningstekniker och använd dem i praktiken. Ju mer du tar dig tid till att slappna av regelbundet, desto mindre troligt är det att du blir arg på dina barn och tappar fattningen. Avslappningstekniker kan också vara användbara efter en konflikt. Om du dessutom lär dig att behålla lugnet så kommer du att vara ett positivt exempel för dina barn.

Att bli arg på ditt barn är okej, men försök att lösa konflikten produktivt

Om du blir arg på ditt barn kan du se det som en möjlighet att hitta inre lugn. Varje gång du känner dig upprörd, se på situationen som en chans att öva din förmåga att lugna ner dig. Bestäm dig för att hantera din frustration bättre nästa gång.

Låt inte din ilska, frustration och irritation ta över. Som människa och tankeväckande förälder har du många alternativ. Leta efter lösningar och fred. Vägra att ge efter för dina omedelbara impulser, som bara skadar dig och din familj.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.