Älska dina föräldrar och ha tålamod när de blir äldre
Kärlek är den mest kraftfulla känslan som ett barn kan rikta mot sin mamma och pappa. En känsla som börjar odlas från barndomen och som vi ska vara tacksamma för. Så älska dina föräldrar och ha tålamod med dem när de börjar bli gamla. För tanken på att behöva ta hand om våra föräldrar under en osäker framtid är inte längre främmande. Här kommer vi att ge dig några tips om hur du klarar dig.
Följande rekommendationer är en guide för tonåringar och vuxna att lära sig ha tålamod med sina föräldrar när de åldras. Dessa inkluderar enkla handlingar som att visa tillgivenhet, vara tålmodig och undvika konflikter. Även tekniker som att använda dialog och empati är viktiga när man pratar med äldre.
Du kanske är intresserad av: 7 fraser om morföräldrar som är fulla av kärlek
Kärlek är den starkaste känslan en människa kan ha
Den starkaste formen av kärlek mellan generationerna är den osjälviska tillgivenhet som en stor majoritet av barn känner för sina föräldrar. Och detta kan lätt ses när mor- och farföräldrar börjar bli äldre och det är deras avkommor som tar över tyglarna i hushållet.
Denna typ av kärlek kräver att sonen eller dottern offrar sina behov och önskningar till förmån för sina föräldrar. Detta kan inkludera att låta morföräldrarna slappna av hela dagen medan man reser sig upp och gör deras sysslor. Så länge det är förhandlade avtal, som i ett levande förhållande, måste det finnas regler och gränser som i vilket hushåll som helst.
Det kan också innefatta att offra personlig tid för att ta hand om de äldre eller fokusera på deras behov. Samtidigt hittar osjälviska barn ofta sätt att sätta sina behov främst utan att besvära eller bekymra sina föräldrar i processen. I slutändan är osjälvisk kärlek väldigt beundransvärd så länge den föds från hjärtat.
Älska dina föräldrar mycket mer och ha tålamod med dem när de åldras
En uppgift som ibland kan vara mycket svår för barn att utföra är att ha tålamod med sina åldrande föräldrar. Även om det ibland är nödvändigt för barn att uttrycka ilska mot sina äldre så är det viktigt att förbli lugn och använda respektfull dialog för att undvika missförstånd.
Detta beror på att äldre människor är benägna att göra misstag; de kan glömma möten eller äta ohälsosam mat som påverkar dem fysiskt och mentalt. När vi som barn uttrycker ilska mot våra föräldrar så hjälper det dem att uppmärksamma hur vi känner och ger dem oss ett säkert utlopp för den känslan. På så sätt tillåter emotionell intelligens familjen att släppa hatet och ersätta det med omtänksamma och medkännande handlingar mot morföräldrarna.
Om du tar hand om mor- och farföräldrar och har små barn, då är det viktigt att inte göra deras föräldraskap stressande eller tidskrävande.
Kom ihåg att äldre människor är benägna att stressa och tröttna, och de är också mer sårbara för att få fysiska funktionshinder som gör dagliga uppgifter svåra eller till och med smärtsamma. Så sträva efter att ta hand om deras välbefinnande på samma sätt som de en gång brydde sig om ditt.
Fortsätt läsa: Far- och morföräldrars speciella band med sina barnbarn
Undvik att lägga skuld eller extra bördor på dina åldrande föräldrar
När familjer har äldre medlemmar som är tyngda av sjukdom eller funktionshinder, då är det lätt för dem att känna sig överväldigade och frustrerade över svårigheterna med att ta hand om dem. Detta gör det lätt för familjemedlemmar att få för vana att försumma eller förringa far- och morföräldrar.
Även om det inte finns någon enhetlig lösning för relationer mellan föräldrar och barn, så finns det några universella sanningar om hur man interagerar med sina nära och kära. För det första, att behandla dina äldre med respekt och tillgivenhet hjälper dem att känna sig älskade när de är friska nog att uttrycka dessa känslor gentemot dig personligen.
För det andra, ha tålamod när du har att göra med dina åldrande föräldrar, särskilt när de agerar irrationellt eller envist mot dig. Och slutligen, försök att undvika vara för stressad eller trött när du hjälper dina äldre släktingar; detta kommer bara att tillsätta salt till ett öppet sår som kan blöda in i de yngre generationerna som du inte heller vill belasta.
Älska dina föräldrar mer under ålderdomen och ha tålamod med dem
Att vara medveten om dina föräldrars fysiska och känslomässiga välbefinnande när de börjar åldras är en av de största tacksamhetsgåvorna du kan ge dem. För även om det kan vara ett beslut som kommer med svåra stunder, är det ett perfekt sätt att återgälda all den villkorslösa kärlek de har gett oss under våra liv.
Om du själv har barn vid denna tidpunkt är det ett kraftfullt budskap om respekt för de äldre att visa dem med exempel hur du tog hand om deras morföräldrar på deras ålderdom. Så känn dig inte skyldig eller stressad över att behöva ta hand om dina föräldrars hälsa, och försök att göra tiden ni fortfarande har tillsammans så trevlig som möjligt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- González Bernal, J. González Santos, J. de la Fuente, R. Marquínez, S. González, N. (2010) Funciones que desempeñan los abuelos. International Journal of Developmental and Educational Psychology. 2010;2(1):625-633. Recuperado de: https://www.redalyc.org/pdf/3498/349832325065.pdf
- Kendig, Hal & Dykstra, Pearl & Gaalen, Ruben & Melkas, Tuula. (2007). Health of Aging Parents and Childless Individuals. Journal of Family Issues. 28. 10.1177/0192513X07303896. Recuperado de: https://www.researchgate.net/publication/38957634_Health_of_Aging_Parents_and_Childless_Individuals
- Sánchez J, Blanc S, Sánchez D, Castañeda J. (2004). Cómo perciben los nietos adultos las relaciones con sus abuelos. Rev. Anuario de Psicología. 2004; 35 (1): 107-124. Recuperado de: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=864607
- Triadó M, Villar F, Martínez G. (2000). El rol y la importancia de los abuelos para sus nietos adolescentes. Rev. Anuario de Psicología. 2000; 31 (2): 107-118. Disponible en: http://diposit.ub.edu/dspace/handle/2445/43200