7 fraser om morföräldrar som är fulla av kärlek

Följande fraser om morföräldrar kommer att påminna dig om deras oöverskådliga värde i deras barnbarns liv. Fortsätt läsa!
7 fraser om morföräldrar som är fulla av kärlek
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 20 oktober, 2022

Föräldrar är de primära anknytningsfigurerna för barn. Men lyckligtvis kan de under hela sin tillväxt också vårda andra underbara och meningsfulla familjerelationer. Bland dem alla förtjänar den som de har med sina far- och morföräldrar ett speciellt omnämnande, lika speciell som det där generationsbandet fullt av kärlek och lärande på båda sidor. För att hedra den oersättliga roll som dessa figurer spelar för barnen vill vi ge dig några fraser om far- och morföräldrar som kommer att påminna dig om det oöverskådliga värdet av deras närvaro i dina barns liv.

Om du hade turen att lära känna dina far- och morföräldrar kommer du säkert att minnas med oändlig tillgivenhet och nostalgi tiden ni delade tillsammans. Dessutom är det troligt att du, sedan du blev mamma, har blivit medveten om det stöd dina föräldrar ger i uppfostran av dina barn och det vackra band som har skapats mellan dem.

Ingenting är så tröstande som att se kärleken de har till varandra, medverkan de delar och sättet på vilket de berikar varandra. Och verkligen, far- och morföräldrar spelar en underbar roll.

7 fraser om morföräldrar fulla av kärlek

En mormor som bakar med sina barnbarn.

1. “Det finns föräldrar som mest är frustrerade med sina barn, men det finns ingen morförälder som inte beundrar sina barnbarn”

Att vara förälder och att vara morförälder är väldigt olika roller. Det senare, fritt från påtryckningar, krav och ansvar, erbjuder möjligheten att verkligen njuta av och älska ett barn.

Morföräldrar känner inget behov av att utbilda eller uppfostra sina barnbarn, bedöma deras beteende eller korrigera dem; det är deras föräldrars jobb. Av samma anledning kan de acceptera dem fullt ut och beundra dem i deras renaste väsen, genom att se dem genom kärleksfulla linser som bara verkar låta dem se det goda i dessa småttingar.

2. “Ett av glädjeämnena med att vara morförälder är att se världen igen genom ett barns ögon”

De flesta morföräldrar kan vittna om att ankomsten av deras barnbarn var en energiinjektion, att deras närvaro är stimulerande och att de i deras sällskap återigen upplever barndomens under. Barnbarnen är farföräldrarnas motor, en vitaliserande frisk fläkt som får dem att glömma sin ålder och minnas tidigare stadier fulla av oskuld.

3. “Det bästa stället att vara på när du är ledsen är i din morförälders knä”

Vart tar ett barn vägen när föräldrarna skäller ut dem, när de känner sig attackerade eller missförstådda? Var finns deras tillflyktsort när andra vuxna förnekar deras önskemål eller när deras skrapade knän gör ont efter att ha ramlat? Morföräldrar är en outtömlig källa till kärlek och tröst, har alltid armarna öppna att vända sig till och känna sig hemma i.

4. “Morföräldrar är barnbarnens änglar,” – en av alla fraser om morföräldrar

De lagar de godaste måltiderna, berättar de bästa historierna och ger de varmaste kramarna. De är det första vänliga ansiktet ett barn ser när det nervöst tittar på publiken vid skolföreställningen och den allestädes närvarande, vänliga axeln att gråta på när något går fel. Morföräldrar är som jordiska änglar.

5. “En morförälder är en förälder som får en andra chans”

Det är paradoxalt att se en man eller kvinna som var en strikt eller kärlekslös förälder överöser sina barnbarn med komplimanger och beröm, låter dem göra vad de vill och till och med sitter och leker med dem på mattan i timmar. Att ha barnbarn innebär att få den underbara möjligheten att rätta till allt som man inte visste hur man gjorde förut, och nu, med årens erfarenhet och ett uppmjukat hjärta, kan de äntligen ge dem det.

Morföräldrar vandrar med sina barnbarn.

6. “Ingen kan göra för barn vad morföräldrar gör: De strör ett slags stjärndamm över deras liv”

Med sitt gråa hår, sin rynkiga hud och sin önskan att älska sina barnbarn förvandlar morföräldrar livet för de små. Det finns inget större äventyr än att lyssna på dem prata om svunna tider, sova bredvid dem eller gå hand i hand; allt som involverar dem är fullt av magi.

7. “Morföräldrar borde vara eviga” – en annan av alla fraser om morföräldrar

De tidigare citaten om morföräldrar belyser att deras värde är oöverskådligt och att tomrummet de lämnar med sin frånvaro är omöjligt att fylla. Därför är en av livets stora orättvisor att behöva säga adjö till dem; de ser sina barnbarn födas, och barnbarnen måste se dem dö. Så om dina barn har den enorma turen att ha sina morföräldrar kvar, uppmuntra dem att uppskatta varje ögonblick de tillbringar tillsammans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Marín Rengifo, A. L., & Palacio Valencia, M. C. (2016). La crianza y el cuidado en primera infancia: un escenario familiar de inclusión de los abuelos y las abuelas. Trabajo social, (18), 159-176.
  • Osuna, M. J. (2006). Relaciones familiares en la vejez: vínculos de los abuelos y de las abuelas con sus nietos y nietas en la infancia. Rev. multidiscip. gerontol, 16-25.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.