Jag visste inte vad kärlek var, tills du kom in i mitt liv

Jag kände inte till sann kärlek tills du kom in i mitt liv. Du förändrade mitt sätt att se och känna allt, att tänka och älska.
Jag visste inte vad kärlek var, tills du kom in i mitt liv
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hela tiden trodde jag att jag visste vad kärlek var. Men jag hade fel. Jag kände inte någon sann kärlek tills du kom in i mitt liv. Åtminstone inte på det sätt som denna kärlek föds på det mest naturliga och genuina sätt. En tillgivenhet och beundran som aldrig tidigare föreställts, taget till verkligt oanade nivåer.

Tills du kom in i mitt liv hade jag aldrig känt en kärlek så ohotad, trygg, ren, vital och djup. Den mest uppriktiga och villkorslösa kärleken. Den sorten som inte känner några gränser. En kärlek som kan ge allt utan att förvänta sig något tillbaka. En känsla som fyllde mig från den sekund du föddes, alltid intakt, trots alla omständigheter. Evig och oändlig.

Jag förstod aldrig det nära förhållandet mellan kärlek och fullkomlig lycka. Du blev min morgonsol och melodin för var och en av mina eftermiddagar. Mitt ljus i varje mörk dag, luften med den doft av liv som jag andas varje dag.

Du blev min önskan att fortsätta prestera och kämpa. Motorn som driver mig framåt. Den där lilla kryckan som kan hålla mig på benen. Den där lilla varelsen som gav mig möjligheten att återigen se lyckan i min egna barndom, om än med andra ögon.

Mitt lilla barn, jag tittar på dig och jag förstår hur fel jag hade. För om något är säkert så är det att du kom för att omdefiniera mina begrepp om hängivenhet och uppoffring. Att fylla mitt hem med glädje. I grund och botten; för att låta mig veta att jag inte kände kärleken tills du kom in i mitt liv.

En målning av en mamma som myser med sin bebis.

Mina dagar, innan du kom in i mitt liv

Idag kan jag säga att moderskapet förändrade mitt liv på ett radikalt sätt. Och det spelar ingen roll om mitt liv är bättre eller sämre, enklare eller mer komplicerat sedan du kom in i mitt liv. Du formade mig som människa då du brast in i det där kalla förlossningsrummet.

Jag visste att jag hade mer tid och fler vänner tills du kom in i mitt liv. Men sedan dess har jag investerat sekunder, minuter, dagar, veckor och månader i kärlekens bank. Jag kan bekräfta att jag blev miljonär, med den enda rikedomen som har verkligt värde. Jag fick en bästa vän för livet, min prins eller prinsessa inom en oändlig saga.

Avkoppling, minnesvärda promenader och fantastiska resor präglade mitt dagliga liv innan jag blev förälder. Jag kunde välja att sova eller dansa nätter i sträck tills du kom in i mitt liv. Jag kände inga bekymmer eller faror. Men idag förstår jag allt jag gick miste om innan du fanns till.

Tills du kom in i mitt liv förstod jag inte värdet av ett leende och tyngden av en blick. Jag mindes inte den oskuld och ömhet som gick förlorad i min ljuva barndom. Inte ens när jag träffade pappa kände jag att kärleken kunde vara så oförstörbar, evig och oöverstiglig.

Att älska med en intensitet som aldrig tidigare skådats. Tills du kom in i mitt liv hade jag aldrig varit så viktig för någon. Jag hade inte heller tänkt på hur vackert det kunde vara att se dig växa. Att växa lyckligt, harmoniskt, tillsammans. Jag förstod då att jag kunde bli världen för den mest speciella personen i mitt liv.

När du kom, lärde jag känna den underbaraste kärleken

En kvinna som kysser sin son som hon bär i en bärsele.

När du bestämde dig för att vara en del av denna galna värld började jag uppleva den mest kraftfulla, underbara och givande kärleken. Den hos en mor, kapabel att flytta berg. Så kraftfull att hon uppnår det omöjliga. Jag upptäckte magin i det berömda förhållandet, ett band som går bortom blod. Ett nära och makalöst band.

Jag förstod och såg på nära håll det som så ofta nämns men som är så komplicerat att förklara: ”Livets mirakel”. Den där lilla varelsen som får mitt hjärta att slå intensivt är den som brukade röra sig inom mig. Du var en del av min kropp och har kommit till världen med mitt hjärta i dina händer.

Du har sprungit in i mitt liv som den universella sanningen. Du kom för att ge mig en helig titel, mamma, och du är här för att lära mig lika mycket som jag lär dig – ännu mer! Oavsett hur många år som går, kommer jag inte att förlora min förmåga att förundras och jag kommer aldrig att sluta att bli förvånad. Jag visste inte vad kärlek var tills du kom in i mitt liv, min lilla bit av himlen.

Omslagsbild med tillstånd av Editorial Bromera


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.