Konsekvenserna av en konfliktfylld skilsmässa
När ett par bestämmer sig för att separera kan de göra det genom en ömsesidig överenskommelse, eller tvärtom, på ett mycket dåligt sätt. Vi måste vara tydliga med att varje förstört äktenskap kommer att orsaka lidande hos barnen, men ännu mer när det handlar om en konfliktfylld skilsmässa. Föräldrar har skyldigheten att skydda sina barn och skapa trygga miljöer för dem, så att vara transparent och hålla barnen borta från konflikter kommer att vara avgörande under processen.
Barn lider, särskilt känslomässigt, av att se hur deras referensfigurer, som de litar på, har tappat respekten för varandra och ofta använder barnen som ett vapen för att utpressa varandra. Denna skada kommer att följa med dem för livet även om den behandlas. Ett barn som tvingas välja mellan pappa eller mamma är inte längre ett barn; dess barndom, trygghet och kärlek till familjen har brustit.
Skadan av en konfliktfylld skilsmässa
Separationer är ofta smärtsamma, om ni dessutom har barn blir lidandet och skadorna för dem betydande. När ett par involverar barn i sina konflikter orsakar det dem smärta och ångest. Ibland gör föräldrarna det av okunnighet, men andra gånger sker det medvetet av trots eller i sökandet efter personlig tillfredsställelse. I dessa fall ignorerar de skadan de kan orsaka sina barn.
Det allvarliga med allt detta är att barnen blir det vapen som båda föräldrarna använder för att skada varandra. Kanske får barnen inte se en av sina föräldrar på flera år, eller så måste de delas upp och sätta på sig ett ansikte med sin pappa och ett annat ansikte med sin mamma. Det finns till och med barn som inte kan med att berätta för en av sina föräldrar att de haft en fantastisk helg med den andra föräldern.
Konsekvenserna av en konfliktfylld skilsmässa för barn
Många gånger är föräldrar omedvetna om vilken skada de orsakar sina barn med dessa attityder. Ofta tvingas barn att välja eller ta parti med den ena eller den andra föräldern. Men dessa omständigheter skapar en lojalitetskonflikt hos barnet som till slut skadar deras känslomässiga och psykologiska stabilitet. Många vuxna använder känslomässig utpressning med sina barn vilket orsakar allvarliga konsekvenser, som följande:
- Emotionell instabilitet hos barnet. Barnet förstår inte hur personen som ska älska och skydda dem får dem att lida.
- Somatisering. Barn kan uppvisa huvudvärk eller värk i magen, kräkningar, illamående, irritabilitet, beteendeproblem, skuldkänslor, nedsatt akademisk prestation, socialt tillbakadragande eller sömnproblem, bland annat.
- Oroliga eller depressiva symtom. Dessa dyker normalt upp på lång sikt. Dessutom kan det föreligga problem med självkänslan.
- Problem i hur de bygger upp sina relationer. När de växer upp kan vissa lära sig att relatera genom bedrägeri, manipulation eller utpressning. Andra kan etablera relationer baserade på dysfunktionella modeller, där känslor av övergivenhet, osäkerhet, misstro och rädsla för avvisning uppstår.
Med tanke på alla dessa symtom och problem som orsakas hos barnet blir ingripande av en psykolog nödvändig för att ta itu med, behandla och vägleda familjen med hänsyn till alla dessa problem. Det är viktigt att arbeta med förvrängningar om relationer och deras tillgivenhet, bland annat.
Vad ska föräldrarna göra?
Innan separationen är det viktigt att ta hänsyn till följande förslag:
Prioritera barnens välmående
Innan en separation måste du alltid prioritera att inte skada dina barn utan istället ta hand om deras välmående. Barnen kommer efter skilsmässan att behöva anpassa sig till en ny situation som är helt främmande för dem.
Bygg en hjärtlig relation
Det är mycket viktigt att båda föräldrarna bygger upp en hjärtlig relation, särskilt för barnens skull. Barn observerar allt och, om de bevittnar anklagelser, kritik och aggressivt språk mellan sina föräldrar, då kommer de att få ett felaktigt meddelande om hur relationer ska vara. För att ett barn ska veta hur man bygger sunda relationer bör föräldrar vara deras exempel och alltid hålla dem borta från konflikter.
Upprätta rutiner med båda föräldrarna lika
Vid delad vårdnad bör föräldrarnas mål vara att ge största möjliga trygghet och stabilitet till sina barn så att de kan anpassa sig till den nya situationen. Det är viktigt att etablera dagliga rutiner (utbildningsriktlinjer, scheman och läxor, bland annat), med båda föräldrarna lika, för att upprätthålla samma miljö och utbildning.
Barn är de främsta offren när det kommer till en konfliktfylld skilsmässa
Separationer är alltid smärtsamma, men när vi står inför en konfliktfylld skilsmässa är det barnen som lider mest. Denna typ av separation orsakar känslomässiga och psykologiska konsekvenser som kan påverka dem i nuet och även i framtiden. När föräldrarna bestämmer sig för att separera eller skiljas så måste de alltid använda sina huvuden, fatta hälsosamma beslut och tänka på vad som är bäst för deras barn.
Det är viktigt att alltid försöka se till att barnen inte känner sig övergivna av sina föräldrar. De bör också veta att de har fler familjemedlemmar som alltid kommer att vara med dem, oavsett att deras föräldrar inte är tillsammans. Deras framtid kommer att bero på hur vi tar hand om deras psykiska hälsa med de beslut vi fattar nu.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- De la Cruz, A. C. (2008). Divorcio destructivo: cuando uno de los padres aleja activamente al otro de la vida de sus hijos. Diversitas: Perspectivas en psicología, 4(1), 149-157.
-
Cuervo, Á. A. V., Martínez, E. A. C., Murrieta, M. U., & Vázquez, B. G. I. (2011). Efectos del divorcio de los padres en el desempeño académico y la conducta de los hijos. Enseñanza e investigación en psicología, 16(2), 295-308.
-
Duarte, J. C., Arboleda, M. R. C., & Díaz, M. D. J. (2002). Las consecuencias del divorcio en los hijos. Psicopatología Clínica Legal y Forense, 2(3), 47-66.
-
Arrieta, M. J., Macías, M. A., & Amarís, M. V. (2012). Afrontamiento en crisis familiares: El caso del divorcio cuando se tienen hijos adolescentes. Salud Uninorte, 28(1), 99-112.