Verbal misshandel: en form av våld mot barn

Våld utövas inte bara genom fysiska handlingar: ord kan också ha en förödande effekt på barns självkänsla och utveckling. Föräldrar måste vara medvetna om detta och försöka undvika alla former av verbal misshandel.
Verbal misshandel: en form av våld mot barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2020

Att uppfostra ett barn är en utmaning för alla föräldrar. Men oavsett hur svårt det blir ska du aldrig ta till våld som ett sätt att disciplinera dem. Verbal misshandel blir en allt vanligare form av våld mot barn på grund av att vuxna inte vet bättre och tappar kontrollen.

När man pratar om våld mot barn föreställer man sig vanligtvis att barn blir slagna, knuffade eller bestraffade på ett smärtsamt sätt. Men det finns mycket mindre uppenbara handlingar, som faktiskt kan gå förbi obemärkta. Dessa kan orsaka stor skada på barns känslomässiga utveckling och självkänsla.

Föräldrar som inte vet hur de ska klara av att “kontrollera” sina barn eller som inte hittar ett sätt att “få dem att förstå” vad som är rätt och fel kan komma att uttrycka förakt, sarkasm och till och med förolämpningar för att påtvinga sin auktoritet och disciplin. Det är dock mycket klart att detta är den värsta metoden.

Tyvärr har verbal misshandel av barn inte försvunnit, trots de anmärkningsvärda framstegen vi gjort på senare årtionden.

Varför är verbal misshandel en form av våld mot barn?

Den 20 november 1989 ratificerade FN:s generalförsamling den internationella konventionen om barnets rättigheter. Det är ett dokument på 54 sidor. Det har blivit världens mest accepterade fördrag om mänskliga rättigheter. Många länder tillämpade denna konvention på sina lagar och även i sina konstitutioner.

Denna konvention fastställer att barn och ungdomar är fullständiga juridiska medborgare. De förtjänar respekt, värdighet och frihet. Dessutom motsätter konventionen sig det arkaiska konceptet att barnet har en passiv roll i familjen, staten och samhället.

“Den internationella konventionen om barnets rättigheter ser barn som innehavare av alla rättigheter som vuxna har. Dessutom lägger den till andra särskilda rättigheter på grund av deras speciella status som personer under utveckling.”

Verbala övergrepp på barn respekterar dem inte. Det attackerar deras värdighet och man anser att det är ett brott mot lagen i de 195 länder som är med i FN.

Vanliga former av verbala övergrepp

Ord kan skada lika mycket, eller till och med mer, än fysiskt våld. Konsekvenserna av ord håller sig kvar hos barnen länge, särskilt eftersom de ser sina föräldrar som en källa till visdom och lärdom. Detta får dem att tro att “om min pappa eller mamma säger att jag inte gör något rätt måste det vara sant.

Det är därför man anser att verbala övergrepp är en form av våld mot barn som orsakar känslomässigt lidande. Man kan placera verbalt våld i två kategorier:

1. Aktiv verbal misshandel: inkluderar brist på respekt, förolämpningar, att vara för krävande och brist på förståelse. Det manifesterar sig i fraser som:

“Du duger inte till någonting alls.
“Åh, du är så dum, kan du inte förstå vad jag har förklarat för dig?”
“Du använder inte hjärnan, det verkar som om du tänker med dina fötter.
“Du är stor nu och har redan gjort mig trött.”
“Jag är trött på att säga samma saker om och om igen.”
“Du är lika dum som din pappa/mamma.”
“Du ska allt få se när vi kommer hem.”

2. Passiv verbal misshandel: detta inkluderar likgiltighet, brist på kärlek och ointresse.

Det kan orsaka allvarliga störningar, till exempel vad som kallas anaklitisk depression, eller apati.

Konsekvenser av verbal misshandel

Tyvärr har verbala övergrepp blivit ett sätt att “uppfostra” som generellt accepteras av det allmänna samhället. Det finns alltid någon som säger “när jag var barn slog de oss med bälten och vi lärde oss att uppföra oss.”

Att acceptera våld utan att kritiskt reflektera över dess möjliga effekter är en av de värsta attityderna som ett samhälle kan ha.

Detta kan leda till allvarliga problem i barns känslomässiga stabilitet. Till exempel kan det skada deras självkänsla och förmåga att förhålla sig till andra.

Det kan också leda till osäkerhet, otrygghet och rädsla gentemot sina föräldrar; samma föräldrar som borde ge upphov till raka motsatsen av känslor. Dessa skuldkänslor kommer sig av att de inte kan uppfylla sina föräldrars krav.

Hur kan vi förhindra verbal misshandel?

Man rekommenderar följande åtgärder för att förhindra verbala övergrepp mot barn:

  • Var positiv. Beröm deras prestationer och uppmuntra deras önskan att förbättra sig.
  • Var ett gott föredöme. Barn ser upp till sina föräldrar och tar efter allt de gör. Om de ser sina föräldrar lösa sina problem genom att skrika, hota och slåss kommer de därför i framtiden att göra samma sak med andra och även med sin familj.
  • Prata med dina barn. Tänk alltid på att de är barn och har mycket kvar att lära sig. Eftersom de inte alltid kan bete sig och uppföra sig måste du prata med dem. Du måste förklara vad du förväntar dig av dem.
  • Överdriv inte. Om det är en sak som förstör barns självkänsla är det inte att kunna göra vad deras föräldrar ber om dem. Uppmuntra dem att alltid försöka bli lite bättre, men inte att tävla och vinna över alla andra.

Under de senaste åren har många kampanjer försökt öka medvetenheten om konsekvenserna av verbal misshandel. Dessa kampanjer vill helst få ett slut på verbala övergrepp helt och hållet.

Om du bevittnar någon situation där det inträffar bör du försöka engagera dig och ta det lika allvarligt som om det handlade om fysisk misshandel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arruabarrena, M. I., & De Paul, J. (1996). Maltrato a los niños en la familia: evaluación y tratamiento. Ediciones Pirámide.
  • Arruabarrena, M. (2011). Maltrato psicológico a los niños, niñas y adolescentes en la familia: definición y valoración de su gravedad. Psychosocial intervention, 20(1), 25-44. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1132-05592011000100004&script=sci_abstract&tlng=en
  • Stamateas, B. (2014). No me maltrates: cómo detener y poner límites al maltrato verbal. B DE BOOKS.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.