Tips för att motivera apatiska barn

Även om det inte är så ofta kan apati hos barn vara ett verkligt problem. Så, hur kan vi förhindra och hantera det? Här följer några tips för att komma fram till och motivera apatiska barn.
Tips för att motivera apatiska barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 maj, 2020

Barn är i allmänhet aktiva och fulla av energi. Det är just därför det inte är vanligt att hitta apatiska barn. Men de finns, och det är viktigt att upptäcka de bakomliggande anledningarna till detta beteende när det inträffar.

Hur man identifierar apati hos barn

Det är inte så vanligt att barn är initiativlösa och apatiska. Snarare det motsatta; de flesta barn är fulla av energi och liv. Därför är det viktigt att definiera exakt vad det betyder för ett barn att vara apatiskt.

Med apatiska barn menar vi inte de som inte vill uppfylla sina plikter. Det är ganska normalt för barn att inte vilja göra läxor eller hushållsuppgifter. Apatiska barn är likgiltiga även när det gäller att leka eller tillbringa tid med vänner.

Det finns tillfällen då de visar en fullständig brist på intresse för aktiviteter som de tidigare älskat och funnit motiverande. Det är när detta sker som föräldrar blir bekymrade och bör försöka ta reda på vad som ligger bakom det.

Att ta reda på vad som verkligen ligger bakom är viktigt för att vidta lämpliga åtgärder.

apatiska barn: barn med bok över ansiktet

Vad får vissa barn att bli apatiska?

Apati kan vara resultatet av ett flertal faktorer. När barn är apatiska visar de brist på intresse för dagliga aktiviteter. Det är viktigt för föräldrar att ta reda på anledningen bakom denna brist på motivation.

Nedan tittar vi på några faktorer som kan leda till apati hos barn.

Problem med andra barn

Vid många tillfällen kan apatin vara en indikation på en allvarligare underliggande fråga. Till exempel, om ett barn har det svårt att relatera till andra barn i samma ålder. Det kan också vara ett tecken på att barnet är mobbat av sina skolkamrater.

Det leder ofta till att barn drar sig tillbaka och undviker att vara med kamrater eller delta i aktiviteter som de tidigare har tyckt om att göra.

Förändringar i intresse

Andra gånger kan man tro att det är apati man ser när det egentligen är resultatet av en enkel förändring i sitt barns intressen. Ibland visar barn en brist på motivation för vissa fritidsaktiviteter eftersom de helt enkelt inte gillar dem längre.

Brist på rutin och stabilitet

Brist på stabilitet eller rutin kan leda till att barn blir apatiska. Ständig förändring och oförutsägbarhet kan göra det svårt för barn att hitta aktiviteter de tycker om.

Det är viktigt för föräldrar att ge sina barn rutiner och en känsla av stabilitet. Det hjälper till att hindra dem från att utveckla mer allvarliga beteendeproblem senare.

Hur man motiverar apatiska barn

Var uppmärksam på förändringar

Det viktigaste föräldrar kan göra är att uppmärksamma alla förändringar de ser hos sitt barn. När dessa förändringar dyker upp är det viktigt att föräldrar försöker ta reda på vad som ligger bakom dem. Är det ett problem i skolan? Har det att göra med barnets självkänsla? Har hans eller hennes intressen helt enkelt förändrats?

Prata med barnet

Kommunikation är nyckeln i alla förhållanden, men med barn är det ännu viktigare. Att prata med ditt barn är viktigt inte bara för att ta reda på vad som händer, utan också för att motivera honom eller henne.

barn spelar basket

Baserat på vad ni får reda på måste ni vidta åtgärder. Till exempel kanske din son inte längre är intresserad av att spela fotboll, men är intresserad av att spela basket. I det här fallet skulle det vara en bra idé att ge honom chansen att delta i aktiviteter som han gillar, och han kommer till slut själv att hitta motivationen igen.

Förändringar i intresse

Det finns många barn vars intressen och smak ständigt förändras. Föräldrar kan försöka anmäla dem till olika sporter och fritidsaktiviteter tills de hittar något de verkligen brinner för.

Skapa en rutin

Att etablera en rutin är viktigt för att barn ska få en känsla av stabilitet. Du kan ge honom eller henne enkla uppgifter som att ta sin disk till diskbänken, vattna blommorna, bädda sängen etc. På det här sättet involverar du ditt barn och visar att du har förtroende för hans eller hennes förmåga att utföra dessa uppgifter.

Som sagt är apati hos barn inte ett vanligt problem, men vid vissa tillfällen och under vissa omständigheter kan det uppstå. Det är vanligtvis inte ett allvarligt problem så länge föräldrar vidtar åtgärder för att korrigera det så att det inte blir värre och skadar barnet på lång sikt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.