Delade känslor: Ditt barn känner allt som du känner

Var glad under graviditeten och ditt barn kommer också att vara det.
Delade känslor: Ditt barn känner allt som du känner
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ditt barn känner allt som du känner. Det starkaste känslomässiga band du kommer skapa i ditt liv är det du utvecklar med ditt barn medan det fortfarande befinner sig i livmodern.

Ditt barn ha förmågan att uppskatta, höra och känna världen runt omkring och kan känna hur du känner dig.

Under graviditeten kommer dina regelbundna hjärtslag ge ditt barn en känsla av lugn och säkerhet. Om du å andra sidan går igenom något obehagligt, och ditt hjärta slår snabbare, kommer barnet direkt att känna av det.

Ditt barn känner allt och vet när allt är okej där utanför, eller om saker går fel. Det finns vissa saker du bara kan lära dig när du blir mamma, och det här är en av dem.

När allt går bra

En mamma gör mer än att bara ge näring åt sitt barn. Hon kan också ge näring åt barnets känslor.

I moderkakan får barn mer från sina föräldrar än bara maten de behöver för att leva och växa. De tar också in andra substanser som ger dem information om världen omkring dem, oavsett om de är negativa eller positiva.

Låt oss titta på ett exempel. En mamma som är lycklig utsöndrar endorfiner. Dessa hormoner, som associeras med glada känslor, gör dig avslappnad och är bra för fostret.

När ett barn hör moderns röst kan det känna kärleken hon känner. Det är därför väldigt viktigt att du pratar med ditt barn medan det fortfarande är i livmodern, och därmed bygger ert känslomässiga band.

Vibrationerna från en kvinnas stämband, när de är långsamma och harmoniska, ger barnet en känsla av frid och säkerhet.

Ljudet av en moders hand när hon stryker sin mage och hymnerna hon nynnar på hjälper barnet att känna sig säkert och stabilt.

När du omsätter dessa handlingar i praktiken under graviditeten kommer ditt foster att utvecklas i en lugn miljö.

Kvinna som lyssnar på barnet i magen

När saker går fel

Som sagt känner ditt barn allt som du känner. Det innebär att barnet också kan känna hur du känner dig mentalt.

Genom navelsträngen får fostret neurotransmittorer och hormoner som påverkar det på ett liknande sätt som mamman.

När modern känner sig stressad ökar hennes kortisolnivåer. Förhöjda nivåer av detta stresshormon i blodet når moderkakan och därmed även fostret. Barnet vet direkt att mamman är upprörd och blir stressad.

Om du är orolig, nervös eller rädd, eller om du gråter och lider, kommer ditt barn att veta det.

Ditt barn känner allt genom ert känslomässiga band

Gravid kvinna som läser

Det är varje mammas ansvar att skydda sitt barn.

Gravida mammor bör undvika allt som kan skada barnets framtida känslomässiga utveckling och fysiska välmående.

Eftersom ett foster kan uppfatta vad mamman tänker borde du försöka tänka positiva och glada tankar.

Försök att hålla dig borta från obehagliga nyheter, filmer om saker som gör dig obekväm, stressiga situationer och konfrontationer med folk omkring dig.

Fyll huvudet med bra minnen och glada bilder och ditt liv med leende människor. Ditt barn kommer att ta emot all den lycka och frid som dessa positiva intryck ger dig.

Sök upp harmoniska miljöer, skratta, lev och älska med samma intensitet hela tiden. Lyssna på musik du tycker om. Det är lika viktigt som att du tar dina vitaminer, kontrollerar din vikt och ditt blodtryck, och att du regelbundet går till barnmorskan.

Att ta hand om din fysiska och mentala hälsa är en del av att ta hand om ditt barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.