Din bebis utveckling i livmodern, månad för månad

Din bebis utveckling i livmodern, månad för månad
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 05 april, 2018

Din bebis utveckling i livmodern är verkligen häpnadsväckande. Även om de flesta av förändringarna sker utan att man märker det bidrar de alla till att de avgörande processerna går rätt till. På det sättet kan ditt foster fortsätta växa ordentligt.

Med varje månad som passerar tar din bebis i livmodern nya fysiska framsteg. Viktiga förändringar kan ske från så lite som en vecka till en annan.

För att bestämma din bebis gestationsålder räknas att din graviditet startade från den första dagen i menscykeln. De första få veckorna i din cykel räknas även om du faktiskt inte är gravid då.

Graviditet: livets mirakel

En normal graviditet varar mellan 37 till 41 veckor, eller runt 9,5 månader. Om du är gravid, eller planerar att bli det inom en snar framtid, varför inte ta reda på mer om din bebis utveckling i livmodern, månad för månad?

Den första månaden

Under de första två veckorna, mellan början på din menscykel och ägglossningen, har din bebis utveckling i livmodern inte börjat ännu. Dock är processen igång.

Den första månaden är när befruktningen sker och då zygot tar sig till livmodern genom äggledarna.

Zygot innehåller redan all nödvändig information för att skapa en fullbildad bebis. Men för att göra det måste det först utvecklas till ett blastocyst och sedan till ett embryo.

Under tiden gör sig moderns kropp redo att skydda fostret när det utvecklas i livmodern.

Den andra månaden

Den andra månaden börjar efter den femte veckan av graviditeten. Det blir också starten för embryoperioden. Det är nu som huvudstrukturerna skapas, vilka i ett senare skede stödjer alla de vitala systemen.

Den här månaden har redan de flesta celldelningarna redan ägt rum. Med det menas att cellerna kan börja specialisera sig på olika funktioner. Till exempel utvecklas neuroner i detta skede, tillsammans med de flesta blodkroppar.

De här strukturerna formar också:

 • Hjärnan
 • Ryggmärgen
 • Hjärtat
 • Tarmkanalen
 • Externa funktioner

Den tredje månaden

din bebis utveckling i livmodern

Vi räknar den tredje månaden i en graviditet från sex till nio veckor. Här är förändringarna ännu mer tydliga. Armar och ben börjar ta form, tillsammans med vävnaden som kommer att bli skelett.

I många fall kommer både armarna och benen ha vuxit så pass mycket att fingrarna framträder redan i denna månad.

Andra förändringar är:

 • Hjärtslagen blir mer regelbundna
 • Blodet börjar strömma genom de viktigaste blodkärlen
 • Ögon och öron börjar sakta ta form
 • Lungorna har börjat utvecklas
 • Vissa nerver som kommer att bli bebisens hjärna kan vara synliga

Den fjärde månaden

I det här stadiet har de flesta organ redan formats och växer nu snabbt. Det är därför vi kan börja tala om ett foster istället för ett embryo i den fjärde månaden. Dessutom blir ansiktsdrag mer och mer definierade från och med nu.

Utvecklingen i livmodern fortsätter med:

 • Armbågar
 • Bröstvårtor
 • Tår
 • Hårceller
 • Ögonlock
 • Öron

Den femte månaden

Även om fostret redan är välutvecklat är huvudet fortfarande större än resten av kroppen och huden är nästan transparent. Trots att ögonen nu har formats kommer de förbli stängda till den 28:e graviditetsveckan ungefär.

Andra saker som utvecklas nu är:

 • Benstrukturen som bär upp tänderna
 • Mer definierade ansiktsdrag
 • Tecken på genital bildning
 • Naglarna börjar växa
 • Levern börjar producera röda blodkroppar

Den sjätte månaden

gravid med bild

Även om din bebis är fullbildad i det här stadiet är huden genomskinlig. Huvudet kommer vara täckt av mycket tunt hår, som kallas lanugo. Bebisens muskler och skelett växer sig starkare och starkare.

Vid den här tidpunkten rör sig redan bebisen, sträcker på sig och börjar kanske suga på tummen. De blir mer och mer aktiva, på grund av att de kan höra och reagera på stimuli. Du kan också lyssna på hjärtslagen med hjälp av ett stetoskop.

Den sjunde månaden

I den sjunde månaden är bebisens ögon fullt formade och de första avlagringarna hittas i tarmkanalen. Även om luftbubblor kan formas i deras lungor kan de fortfarande inte andas utanför livmodern ännu.

Den åttonde månaden

I den åttonde månaden är fostrets lungor fortfarande under utveckling. Den här processen är ganska komplex, men nu är andningen ganska regelbunden. Bebisen kommer växa och lägga på sig fett. Skelettet är fullformat, men fortfarande väldigt mjukt.

I det här stadiet förbereder sig fostret på att absorbera och lagra näringsämnen, främst fosfor, järn och kalcium.

Den nionde månaden

Graviditeten är nu inne på 34 till 40 veckor. Nu kan fostret redan väga upp till två och ett halvt kilo. Det kanske fortfarande växer, men inte avsevärt. Fettet som bebisen byggt upp under huden gör att den inte blir så skrynklig.

Dessutom är alla organ fullt utvecklade, och även bebisens muskler och ben. Det tunna håret lanugo, som en gång täckte det mesta av kroppen, finns nu bara mellan skulderbladen och på armarna där det är tätare.

Bebisen har redan varit i livmodern i 38 veckor från befruktningen, så den kan födas vilken stund som helst.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cabanyes Truffino, J. (2014). El comportamiento fetal: una ventana al neurodesarrollo y al diagnóstico temprano. Pediatría Atención Primaria16(63), e101-e110.
 • Carlson, B. M. (2019). Embriología humana y biología del desarrollo. Elsevier.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.