9 saker du bör göra med din nyfödda

9 saker du bör göra med din nyfödda
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Spänningen att äntligen få ditt nyfödda barn i dina armar gör all smärtan värd det. Men efter födseln finns det några viktiga saker du bör göra med din nyfödda.

Känslan i detta ögonblick kan göra det lätt att glömma bort några saker. Som föräldrar är det viktigt att vi vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder för att se till att allt går bra med vår nyfödda.

Vad du bör göra med din nyfödda bebis, steg för steg

Registrera ditt barn

Registreringen av ditt barn är väldigt viktigt. Beroende på var du bor kan förfarandet vara olika. Barnmorskan fyller oftast i en födelseanmälan när barnet föds och skickar den till Skatteverket där mamman är folkbokförd.

Föder man utomlands är det föräldrarna själva som måste fylla i en födelseanmälan.

Anmälan gör att barnet registreras i folkbokföringsregistret och därigenom får ett personnummer. Skatteverket skickar hem en bekräftelse på detta till föräldrarna tillsammans med blanketter för att anmäla barnets namn. Skatteverket vill veta barnets namn inom tre månader.

Registrera faderskapet

Det här behöver du bara göra om du inte är gift med pappan. Om ni är gifta registreras automatiskt mannen i paret som pappa. I annat fall måste mannen besöka socialnämnden och fastställa faderskapet.

Förbered hemmet

Det är bäst att ha huset klart innan ni åker in till sjukhuset. Om du kan få huset organiserat och städat på förhand kommer du ha det mycket lugnare när du tar hem din bebis.

Det är också viktigt att rummen är förberedda för den nya familjemedlemmen. För det är där barnet kommer att vara under sina första dagar hemma. Se till att spjälsängen är säker och bäddad med en madrass som uppfyller de senaste säkerhetskraven.

Lägg till barnet i din sjukförsäkring

Att ha bra sjukförsäkring är viktigt för en nyfödd. Det finns många graviditetsförsäkringar att välja på som även täcker barnet, medan andra barnförsäkringar måste tecknas separat.

Föräldrarna bör ta reda på allt om den försäkring de väljer innan förlossningen. Om allt är gjort rätt bör barnet vara försäkrat så snart han eller hon är född.

nyfödds fötter sticker ut under filt


Hitta en bra barnavårdscentral

Att hitta en bra barnavårdcentral är viktigt. De är din första kontakt med vården, både för att se till att ditt barn växer som han ska och för att upptäcka avvikelser. De ska regelbundet kontrollera ditt barns hälsa för att se till att barnet mår bra, svara på frågor och komma med råd.

Ni som föräldrar kan själva välja vilken barnavårdscentral i ert län som ni vill gå till. Om ni flyttar eller om ni inte är nöjda med den barnavårdscentral ni har valt kan ni byta. Det är en god idé att välja var ni vill gå redan under graviditeten.

Var uppmärksam på barnets vaccinationsschema

Schemat för vaccinationer har inrättats för att skydda oss mot virus och sjukdomar som finns i vår omgivning. De exakta kombinationerna och när de ges varierar i olika länder beroende på hur riskbilden ser ut.

I Sverige erbjuder man vaccinationer som förebygger 9 allvarliga barnsjukdomar och som ger ett mycket bra och säkert skydd. Det är emellertid viktigt att rådfråga er barnläkare om ni ska resa till ett annat land där kanske andra vaccinationer är rekommenderade.

Hur känns det att vara förälder? Det är en av de svåraste sakerna i världen, men i gengäld lär det dig meningen med ovillkorlig kärlek.

-Nicholas Sparks-

Ha koll på navelsträngen

De flesta föräldrar har frågor om vad de ska göra med navelsträngen, eller snarare den lilla stump som sitter kvar. Det är inte särskilt komplicerat, men du bör hålla koll på den och se till att inga komplikationer uppträder.

Håll området runt naveln torrt. Rengör det försiktigt och låt stumpen falla av av sig själv. Det är normalt att det luktar lite illa om stumpen, men den ska inte vara sig, blöda mer än någon liten droppe eller bli röd.

Läs på

Det är viktigt att föräldrarna läser på om nyfödda innan de har sitt barn i sina armar. Många föräldrar blir rädda eller desperata när de konfronteras med situationer som är helt normala, men nya för dem.

Att vara informerad ger större självförtroende och lugn under de första dagarna med ditt barn.

pappa med nyfödd i naturen


Ge barnet mycket kärlek

Bebisar slappnar av när de känner att deras föräldrar skyddar dem. Anknytningen kommer bara att bli starkare med tiden. Det är viktigt att visa dem kärlek i dina dagliga aktiviteter med dem.

En studie genomförd vid Duke University i USA visade att barn som inte får tillräckligt med kramar förlorar fler neuroner under det första året.

Glöm inte bort dig själv

Den nyfödda kommer att ta upp större delen av din tid under de första veckorna. Men det är viktigt för föräldrar att ta hand om sin egen hälsa med.

Fortsätt ta samma vitaminer som du tog under graviditeten, eftersom de hjälper dig att hålla ditt immunförsvar starkt. Du kan också börja med lite lättare motion eller i lugnt tempo återuppta din normala rutin.

De stora hormonfluktuationerna efter graviditeten kan påverka ditt humör.

Om du känner att du inte kan kontrollera dina känslor eller att du är deprimerad är det viktigt att du ber om hjälp från någon inom sjukvården. Förlossningsdepression svarar väldigt bra på behandling så dra inte ut på det en dag längre än du behöver. Be om hjälp med en gång.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.