Förvaras utom räckhåll för barn! 9 faror i hemmet

Barn är av naturen nyfikna och det kan försätta dem i farliga situationer. Med detta i åtanke finns det några saker som alltid bör förvaras utom räckhåll för barn.
Förvaras utom räckhåll för barn! 9 faror i hemmet

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2019

Vi har alla sett varningarna som finns på etiketter och förpackningar: “Förvaras utom räckhåll för barn”. Och det är ett gott råd.

Det finns saker runt om i hemmet som vi alltid bör hålla borta från barnen. Brist på uppmärksamhet på dessa vanliga hushållsrisker kan leda till tragiska konsekvenser.

Läs vidare för att få veta mer om vad som bör “Förvaras utom räckhåll för barn”.

9 hushållsrisker som bör förvaras utom räckhåll för barn

1. Läkemedel

När det gäller medicinering kan misstag få potentiellt dödliga konsekvenser för de små.

Även om ett välfyllt medicinskt skåp är bra att ha, ska mediciner alltid förvaras utom räckhåll för barn, helst ska de inte ens ses.

Lite äldre barn kan besluta att ta några piller eller en sked flytande medicin eftersom de har skadat sig själva när de leker. Var alltid uppmärksam på var du förvarar din medicin.

Förvaras utom räckhåll för barn

2. Giftiga produkter

Giftiga produkter är andra vanliga hushållsrisker. Om du har en trädgård och har gödsel eller gödningsmedel i ditt förråd, eller till och med insektsmedel för småkryp och spindlar, så måste du förvara dessa bakom lås och bom.

Exponering för dessa typer av produkter kan vara ännu värre än läkemedel. I många fall finns ingen behandling för deras effekter.

På samma sätt bör du förvara tvättmedel och rengöringsmedel med stor omsorg. Detta inkluderar rengöringssprayer, poleringsmedel och klor.

Det bästa för dina barn är att hålla dessa typer av produkter oåtkomliga och säkert inlåsta. Vissa föräldrar väljer att ha sina farliga kemikalier högt uppe i ett skåp.

Risken här är dock att barn är både nyfikna och uppfinningsrika och försöker sig på att klättra för att nå de förbjudna föremålen. Detta sätter dem i riskzonen för fall, även om de inte hittar vad de letar efter.

3. Knivar och andra vassa föremål

Knivar och andra vassa föremål bör också hållas utom räckhåll för barn. Att ha tillgång till skarpa föremål kan vara mycket farligt. Unga barn kan försöka skära något och allvarligt skada sig själva.

Var medveten om detta även gäller när du är hemma eller i samma rum. Det är alltid bäst att hålla knivar och saxar utom räckhåll.

4. Föremål som kan orsaka kvävning

Under vissa stadier av barndomen tycks barn vilja stoppa allt som de hittar i munnen. Det här är ett sätt att få nya upplevelser och utforska världen på.

Om en liten bit av en leksak eller ett annat litet föremål kommer loss kan den fastna i ett barns luftvägar. Små bitar och föremål bör förvaras utom räckhåll för barn för att undvika det otänkbara.

5. Eluttag

Eluttag och andra elektriskt ledande föremål är stora faror i hemmet. Täck över uttagen med lock och lämna inte sladdar på golvet hemma oskyddade.

Barn kan försöka peta in små föremål i ett öppet uttag. Detta kommer att ge dem en elektrisk chock och skrämma dem ordentligt – eller mycket värre.

Även om ett välutrustat medicinskåp är bra att ha, bör medicinen alltid förvaras utom räckhåll för barn.

6. Tobaksrök

Tobak är extremt giftigt för barn. Exponering för rök påverkar direkt deras tillväxt och kan leda till allvarliga sjukdomar.

Håll rökare väl borta från barn. Om någon i familjen röker, bör denne gå ut för att göra det.

7. Glas

Det är ingen överraskning att glas kan gå sönder i vassa skärvor. Men barn kanske inte inser det och är inte alltid försiktiga runt glasobjekt.

Det är alltför lätt att ha sönder ett glas och det kan sluta med ett otäckt skärsår som behöver flera stygn.

8. Verktyg

Har du märkt att de små gillar att slå på och kasta sina leksaker? Tänk vad som skulle kunna hända om de fick tag på tunga, skarpa verktyg.

Det är inte trevligt att tänka på. Förvara därför verktygslådan utom räckhåll för barn.

Pojke leker med eluttag

9. Telefoner

Det här sista föremålet bör hållas långt ifrån barnets räckhåll lika mycket för dess egen skull som för barnets. Vill du att din smartphone ska hamna i toaletten? Om inte, lämna den inte där ditt barn kan nå den.

Som en extra åtgärd mot denna typ av otäcka överraskningar, är det också en bra idé att ha badrumsdörrarna stängda.

Som föräldrar bör våra barns säkerhet och välbefinnande alltid vara vår högsta prioritet. Följ de praktiska råden i den här artikeln för att undvika olyckor och hålla hela familjen säker.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.