Varför ändras ett spädbarns hudfärg?

Medan många förändringar i ett spädbarns hudfärg försvinner av sig självt så kräver vissa av dem läkarvård.
Varför ändras ett spädbarns hudfärg?
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 26 november, 2022

Under de första dagarna av livet så förändras ett spädbarns hudfärg. Faktum är att förändringar i färgen ofta beror på processer som utvecklas i själva kroppen. Vissa av dem kan till och med vara manifestationer av hälsoproblem som behöver behandlas. Den permanenta färgen hos spädbarn kan först observeras flera månader efter födseln.

Varför ändras ett spädbarns hudfärg?

Vid födseln är förändringar i färgen på ett barns hud relaterade till deras hälsa och miljön runt dem. Dessa är nyfödda tillstånd som kan vara helt normala, om de inte förlängs över tid. Men faktum är att vissa förändringar i tonen hos små kan indikera ett hälsoproblem som kräver läkarvård. Här följer några av anledningarna.

Gul hud, den vanligaste hudfärgen hos spädbarn

Gulfärgning av ögonvitan och huden kallas för gulsot. I allmänhet börjar den gulaktiga nyansen i ansiktet och sprider sig sedan till resten av kroppen, bröstet, magen och benen.

Dessa pigmentförändringar hos nyfödda utvecklas på grund av kroppens egen nedbrytning av röda blodkroppar, vilket är en fysiologisk process hos spädbarn. Därmed blir den resulterande produkten av denna nedbrytning bilirubin, som ger upphov till den gula nyansen när den metaboliseras av levern. Även om tillståndet vanligtvis försvinner spontant och snabbt, finns det fall där levern inte kan metabolisera bilirubin tillräckligt snabbt.

En nyfödd bebis med en gulaktig hudton.
Bilirubin ger upphov till den gula färgen i huden på spädbarn. Det brukar dock försvinna snabbt och spontant.

Blå händer och fötter

En blå nyans på händer och fötter hos ett spädbarn kallas akrocyanos. Detta tillstånd är vanligt efter födseln och uppträder vanligtvis inom de första timmarna av livet. Det utvecklas eftersom blod och syre prioriterar deras distribution till andra viktigare delar av kroppen, såsom hjärnan, lungorna och njurarna, snarare än till händer och fötter.

Med tiden börjar den nyfödda kroppen att vänja sig vid dynamiken i blodcirkulationen som den kommer att upprätthålla i framtiden. Men detta tillstånd kan visa sig tillfälligt när barnet är kallt, till exempel efter ett bad.

Du kanske är intresserad av: De vanligaste hudproblemen hos spädbarn

Rosa eller rödaktig hud

Nyfödda kännetecknas av rosa eller ljus hud. Denna färgning orsakas av visualiseringen av blodkapillärerna genom den fina och känsliga hudytan på barnet.

Denna färgning kommer inte att vara den definitiva, utan en större mängd av det naturliga pigmentet som ger färg till huden kommer att genereras senare. I sin tur kan nyfödda bebisar också ha rödfärgade födelsemärken, som eldsmärken.

Lila naglar och läppar

Enligt en publikation i Revue Medicale de Liege är ”blue baby syndrome” ett tillstånd som uppstår under de första månaderna av livet eller vid födseln. Dess mest karakteristiska manifestation är den allmänt oroväckande färgen på hudytan, som kallas cyanos. Nagelbäddarna, läpparna och örsnibbarna är de mest märkbara områdena av cyanos hos spädbarn på grund av deras tunnare hud.

Cyanos är ett tillstånd som kan uppstå runt munnen, ansiktet eller över hela kroppen. Faktum är att det beror på att de röda blodkropparna inte distribuerar tillräckligt med syre till vävnaderna eller organen. Av denna anledning är det viktigt att konsultera en läkare omedelbart.

Om den lila nyansen inte försvinner efter gråten kan det vara ett tecken på andningsproblem eller omognad i cirkulationssystemet. Dessutom orsakar hjärtfel cyanos hos spädbarn eftersom syrevärdena är lägre än de borde vara.

En gråtande bebis med cyanos.
Blue baby syndrome, eller cyanos, kan uppstå vid födseln eller under de första månaderna av en babys liv. Det kan bero på ett andningsproblem eller omognad i cirkulationssystemet.

Mycket blek hudfärg

Blodcirkulationssystemet hos nyfödda är underutvecklat, det är vanligt att hudtonen hos bebisar förändras som ett resultat. I själva verket, enligt en recension i Experimental Dermatology, fortsätter kapillärer och mikrovaskulatur att utvecklas i fyra månader efter födseln.

De lager som utgör huden är ännu inte helt utvecklade, vilket inte ger dem tillräckligt med melanin, hudens naturliga pigment, för att ge den färg.

Dessutom har nyfödda en lägre koncentration av naturligt pigment i huden, jämfört med vuxna som utsätts för solens strålar.

Ett spädbarns hudfärg har att göra med dess omogenhet

Tonen på hudens yta förändras hos spädbarn när de mognar och deras omogna cirkulationssystem förändras. Samtidigt är deras hud väldigt tunn och känslig för extrema temperaturer.

Efter ett års ålder börjar huden processen att förvärva tillräcklig funktionalitet och mognad. Det vill säga att den blir tjockare och utför sin naturliga isolerande funktion.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mitra S, Rennie J. Neonatal jaundice: aetiology, diagnosis and treatment. Br J Hosp Med (Lond). 2017 Dec 2;78(12):699-704. doi: 10.12968/hmed.2017.78.12.699. PMID: 29240507.
  • Piazza J, Douin C, Bodson L, Ghuysen A, D’Orio V. Le cas clinique du mois. Syndrome du bébé bleu: la vérité cachée au fond du puits [Blue baby syndrome: the source of the truth]. Rev Med Liege. 2014 Apr;69(4):175-9. French. PMID: 24923096.
  • Fluhr JW, Darlenski R, Taieb A, Hachem JP, Baudouin C, Msika P, De Belilovsky C, Berardesca E. Functional skin adaptation in infancy – almost complete but not fully competent. Exp Dermatol. 2010 Jun;19(6):483-92. doi: 10.1111/j.1600-0625.2009.01023.x. Epub 2010 Mar 23. PMID: 20353516.
  • Steinhorn RH. Evaluation and management of the cyanotic neonate. Clin Pediatr Emerg Med. 2008 Sep;9(3):169-175. doi: 10.1016/j.cpem.2008.06.006. PMID: 19727322; PMCID: PMC2598396.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.