De 10 vanligaste hudproblemen hos spädbarn

Hudåkommor är mycket vanliga hos nyfödda. I dagens artikel pratar vi om de tio vanligaste hudproblemen hos spädbarn.
De 10 vanligaste hudproblemen hos spädbarn

Senaste uppdateringen: 17 februari, 2022

Huden på en nyfödd bebis skiljer sig mycket från en vuxens hud. Den är tunnare, har mindre hår och färre svett- och talgkörtlar. På grund av detta finns det ett antal hudåkommor som är vanliga hos spädbarn. Medan de allra flesta av dem är godartade tillstånd som kommer att lösa sig av sig själva, är det viktigt att en hudspecialist får ställa diagnos. Fortsätt läsa för att lära dig mer om det vanligaste hudproblemen hos spädbarn.

De vanligaste hudproblemen hos spädbarn

Även om de vanligaste hudproblemen hos spädbarn vanligtvis löser sig av sig själva så bör du ändå besöka en specialist på området.

1. Mjölkskorv, en av de vanligaste hudproblemen hos spädbarn

Mjölkskorv kännetecknas av skorpor på hårbotten. Dessutom kan man se en lätt rodnad runt skorporna.

Detta tillstånd tenderar att läka av sig själv och kräver vanligtvis ingen typ av behandling. Du kan dock utföra diverse hygieniska åtgärder hemma för att påskynda processen. Dessa hjälper dig även att få bort skorporna lättare.

De 10 vanligaste hudproblemen hos spädbarn

2. Blöjutslag

Detta tillstånd inkluderar alla utslag som utvecklas i området som täcks av blöjan. De flesta fall är resultatet av att ett kroniskt irriterande ämne kommer i kontakt med huden. Det här är några av orsakerna till detta tillstånd:

 • Urinenzymer
 • Felaktig rengöring
 • Skrubbning
 • Avföring

Den viktigaste faktorn när det kommer till blöjutslag är dock fuktigheten i området. En högre fuktighet förstör epitelbarriärens funktion och gör det lättare för irriterande ämnen att tränga in i den.

3. Oral candidiasis

En specialist kan diagnostisera oral candidiasis genom kliniska tester. Detta tillstånd kännetecknas av närvaron av vita fläckar på ytan av munslemhinnan.

I de flesta fall utvecklas oral neonatal candidiasis hos patienter med ett nedsatt immunförsvar.

4. Miliaria

Miliaria är en mycket vanlig hudsjukdom som utvecklas på grund av en blockering i svettkörtlarna och deras kanaler.

Denna igensättning presenterar sig sedan som svettfyllda blåsor under huden. Problemet är vanligare i varma och fuktiga klimat under sommarmånaderna. Utslagen är vanligtvis det enda tillståndet som är förknippat med detta tillstånd, och de tenderar att försvinna av sig själva, oavsett behandling.

5. Atopiskt spädbarnsdermatit

Atopisk dermatit är en av de vanligaste hudproblemen hos spädbarn. Detta tillstånd presenterar sig som kroniska och kliande sår på huden.

Dessa sår är vanligtvis återkommande och kommer först att uppstå mellan 3 och 6 månaders ålder. Enligt studier publicerade av Journal of the American Academy of Dermatology föreligger det en prevalens på 20 % hos barn i åldrarna 3 till 11 år.

6. Toxiskt utslag

Toxiska utslag hos nyfödda, även känt som erytema toxikum, är godartade, självbegränsande och asymtomatiska utslag som endast kan utvecklas under neonatalperioden. Den har en affektionsgrad på 30 till 70 %.

Dessutom är det en av de vanligaste godartade och självläkande hudproblemen hos spädbarn. I dagsläget är inte ens specialister på området säkra på dess orsaker. Detta tillstånd presenterar sig som utslag med knottror eller varblåsor. De tenderar att dyka upp i ansiktet och på närliggande extremiteter.

7. Urtikaria

Detta tillstånd är mer känt som nässelutslag. Det kännetecknas av återkommande, migrerande hudutslag. Nässelutslag resulterar i röda prickar som tenderar att klia. Som tur är tenderar de att försvinna efter ett dygn, utom i fall av vaskulit och tryckurtikaria då de varar längre.

8. Neonatal akne, ett av de vanligaste hudproblemen hos spädbarn

Neonatal akne kommer att dyka upp inom 30 dagar efter förlossningen. Detta tillstånd är vanligtvis godartat och kommer att försvinna över tid. I de flesta fall kommer du att se slutna komedoner på pannan, näsan och kinderna. Det betyder dock inte att de inte kan dyka upp på andra ställen.

Neonatal akne tenderar att försvinna spontant inom 1 till 3 månader, så vi rekommenderar inte behandling. Du bör också veta att ditt barn även kan ha öppna komedoner, varblåsor och inflammerade knottror.

Hudprolem

9. Godartad pustulös melanos

Pustulös melanos är ett godartat, idiopatiskt och övergående hudtillstånd. Det är mer vanligen förekommande hos mörkhyade bebisar. Du kan märka detta tillstånd i följande områden:

 • Panna
 • Nacke
 • Övre bröst
 • Korsben
 • Lår

Små blåsor, pigmenterade gula fläckar och ytliga varblåsor dyker upp på huden, men de försvinner när barnet är 5 dagar gammalt. Detta tillstånd är självbegränsat och är inte associerat med dödlighet eller sjuklighet.

10. Milier

Milier är ett av de vanligaste hudproblemen hos nyfödda. Med detta tillstånd kommer du att se små gula eller vita cystor fyllda med keratin på ditt barns hud. Dessutom påverkar detta tillstånd nästan hälften av alla friska nyfödda.

De uppstår på den kutana ytan av ansiktet, från den nedre infundibulära talghalsen på hårsäcken. Dessutom kommer tillståndet att gå över av sig självt efter några veckor. Men ibland kvarstår de och sprider sig även utmed kroppen.

Vårdpersonal kommer att diagnostisera milier baserat på de kliniska egenskaperna hos utslagen, men ditt barn kommer inte att behöva någon specifik behandling.

Hudproblemen hos spädbarn

Hudåkommor är vanliga hos nyfödda. Det beror på att hudproblem är mycket vanliga under de första fyra veckorna av livet. Även om de flesta är ofarliga och övergående bör du fortfarande träffa en läkare för en konsultation. De kommer att kunna diagnostisera tillståndet och utesluta mer komplicerade problem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Van Praag MC, Van Rooij RW, Folkers E, Spritzer R, Menke HE, Oranje AP. Diagnosis and treatment of pustular disorders in the neonate. Pediatr Dermatol. 1997 Mar-Apr;14(2):131-43. doi: 10.1111/j.1525-1470.1997.tb00221.x. PMID: 9144701.
 • Sachdeva M, Kaur S, Nagpal M, Dewan SP. Cutaneous lesions in new born. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2002 Nov-Dec;68(6):334-7. PMID: 17656992.
 • Berg RW, Buckingham KW, Stewart RL. Etiologic factors in diaper dermatitis: the role of urine. Pediatr Dermatol. 1986 Feb;3(2):102-6. doi: 10.1111/j.1525-1470.1986.tb00498.x. PMID: 3952026.
 • Kay J, Gawkrodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. The prevalence of childhood atopic eczema in a general population. J Am Acad Dermatol. 1994 Jan;30(1):35-9. doi: 10.1016/s0190-9622(94)70004-4. PMID: 8277028.
 • KOZINN PJ, TASCHDJIAN CL, WIENER H, DRAGUTSKY D, MINSKY A. Neonatal candidiasis. Pediatr Clin North Am. 1958 Aug;5(3):803-15. doi: 10.1016/s0031-3955(16)30700-3. PMID: 13566916.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.