Typer av leverfläckar och hur man identifierar dem

Ett barn har i genomsnitt 10 leverfläckar och födelsemärken på huden vid födseln. Men alla födelsemärken har unika egenskaper som det är viktigt att känna till och veta hur man identifierar.
Typer av leverfläckar och hur man identifierar dem

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Leverfläckar, eller melanocytic nevus, är fläckar på huden med olika nyanser och former. De förekommer hos alla människor. Eftersom deras form och färg vanligtvis varierar är det viktigt att du skiljer mellan olika typer av leverfläckar eftersom inte alla är godartade.

Det beräknas att vid födseln har barn i genomsnitt 10 leverfläckar på huden, vilket är relativt lågt. Människor med ljusare hudfärg är mer mottagliga för att ha dessa fläckar.

Dessa leverfläckar kan växa, förändras eller till och med försvinna. Det beror helt på hur man tar hand om dem, genetiska faktorer och förändringar i ens hälsa. Det beror på att teoretiskt sett är födelsemärken bara förändringar i hudens vävnader.

Med hänsyn till detta har vi sammanställt en lista över olika typer av leverfläckar som finns och hur du kan identifiera dem. Det kan samtidigt vara bra att instruera ditt barn att berätta om eventuella hudförändringar han eller hon lägger märke till på kroppen.

Typer av leverfläckar: Hur man identifierar dem

Friska leverfläckar, eller vanliga nevi, är asymptomatiska. Det innebär att de inte ska klia eller orsaka en brännande känsla. De ska inte vätska sig eller kännas svullna. Inte heller ska huden runt om dem vara röd eller blek.

Det här beskriver på det stora hela hur en frisk leverfläck ser ut och kan ge dig en uppfattning om hur man identifierar en abnormitet i ditt barns hud. Låt oss nu fokusera på form och färg.

Form

Leverfläckar är vanligtvis runda med mycket väldefinierade kanter, även om de också kan ha en oval form. Diametern överstiger inte 5 mm i bredd och den uppskattade maximala storleken liknar ett suddgummi på en penna.

leverfläckar på hud

Det finns två typer av leverfläckar som bestäms av deras form: släta, som är de mest förekommande, och upphöjda. Populärt sägs det ofta att en leverfläck som har en tydlig yta eller växer döljer ett melanom eller något annat problem. Detta påstående är inte sant alls.

Det finns leverfläckar med oregelbundna former som samtidigt är helt ofarliga. Men det kan vara bra att träffa en hudläkare som kan undersöka fläckens sanna natur.

Leverfläckar ska inte avlägsnas eller beröras på något sätt om de inte kliar, sticker eller vätskar sig. Under alla omständigheter ska det vara en specialist på en medicinsk inrättning som utför ingreppet och inte något du tar dig för hemma eller på en skönhetssalong.

“Vid födseln har barn i genomsnitt 10 leverfläckar på huden, vilket är relativt lågt.”

Färg

Leverfläckar förekommer vanligtvis i en rad bruna nyanser, men det finns också svarta, blåa och röda leverfläckar.

Färgen kan också vara en indikation på skadliga förändringar. Men precis som med en leverfläcks form finns det inget att frukta om den är asymptomatisk.

En persons hudfärg kan också påverka leverfläckarnas färg. Kaukasier och blonda människor har oftast födelsemärken med nyanser som varierar mellan rosa och ljusbrunt, medan människor med mörkt hår eller mörka hudtoner har leverfläckar i mörkbrunt och svart.

röd leverfläck

Hur man identifierar avvikelser

Det är väldigt sällsynt att en frisk leverfläck förvandlas till ett melanom. Det måste finnas exceptionella förutsättningar för att detta ska ske.

Dock är vissa individer mer benägna att drabbas, särskilt de med mycket ljus hud, människor som utsätter sig för solen utan skydd och de som har fler än 50 leverfläckar.

Det är viktigt att notera att även om det är bra att identifiera förändringar eller variationer i ditt barns leverfläckar kan endast en hudläkare utröna leverfläckens exakta tillstånd och vilken typ av vård den behöver.

Om ditt barn har mer än tio leverfläckar på huden, ta med honom eller henne på en rutinkontroll hos en hudläkare för att få vägledning inom detta ämne.

Sammanfattningsvis är det värt att notera att leverfläckarna hos barn i de flesta fall är godartade. Förändringar är emellertid direkt relaterade till för lång och oskyddad exponering från solen. Förebyggande solskydd och hudvård är de bästa sätten att hålla ett barns hud frisk.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.