Kan man bada en bebis efter att den har ätit?

Är det verkligen nödvändigt att vänta två timmar med att bada en bebis efter att den har ätit för att förhindra att den blir lidande av problem med kramp? Ta reda på vad experterna tycker!
Kan man bada en bebis efter att den har ätit?
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Kommer du ihåg de där eftermiddagarna när du väntade efter en måltid på att bada i havet eller i poolen? På samma sätt har det ofta sagts att om du inte väntar minst två timmar med att bada en bebis efter att den har ätit, då kommer den att få kramp. Men hur sant är allt detta egentligen?

Nyligen har den spanska föreningen för pediatrik inom primärvården (Asociación Española de Pediatría de Atención Primaria (AEPap)) skrivit ett pressmeddelande om att detta är en myt och att orsakerna till detta fenomen inte har något att göra med att sänka ner sig själv i vatten.

Varför uppstår kramper?

En termometer en varm sommardag.

Först och främst måste vi klargöra vad vi menar när vi pratar om kramper eller matsmältningsbesvär. Vi syftar på ett komplext och potentiellt allvarligt fenomen som skapas av en plötslig förändring i kroppstemperaturen, medan matsmältningskanalen är i full aktion.

Matsmältningsprocessen innebär ett ökat blodflöde till buken, vilket ökar temperaturen i den delen av kroppen. När badvattnet är väldigt kallt går den värmen snabbt förlorad genom huden och chock kan uppstå. Detta orsakar en omdirigering av blodet mot de vitala organen och tarmen slutar fungera tillfälligt.

Detta är en kritisk situation som i extremfall kan åtföljas av symtom som svår magsmärta, kräkningar, förändrat medvetande, dimsyn, frossa, svettning och yrsel. Och i detta sammanhang behövs brådskande åtgärder för att förhindra dödsfall.

Vilka åtgärder du ska vidta för att hjälpa ditt barn

Förutom att undvika plötsliga förändringar i kroppstemperaturen efter att ha ätit. Är det även bäst att inte erbjuda stora och rikliga måltider under varma dagar.

På samma sätt, försök att inte vistas under solens strålar efter att ha ätit eller utöva intensiv fysisk aktivitet under en tid. När du är i rörelse går blodet till musklerna och detta begränsar också matsmältningsförsörjningen.

På sommardagar är det därför bättre för barn att äta något lätt och vila i skuggan innan de återgår till sin energiska lek.

När är den bästa tiden att bada en bebis?

Att bada ditt barn är en daglig aktivitet som hjälper dem att slappna av. Och att ha kul medan de plaskar i vattnet.

Även om det inte spelar någon roll vilken tid du gör det, är det viktigt att skapa en vana och ha en fast rutin med mer eller mindre stabila scheman. Till exempel, innan du går och lägger dig, inför middagsvilan, eller på morgonen, speciellt om du har en bebis som tenderar att bli upphetsad av aktivitet.

I samtliga fall, se till att vattentemperaturen inte kyler barnets kropp för mycket, särskilt när du väljer att bada en bebis efter att den har ätit.

Tips för hur du badar en bebis efter att den har ätit

En baby insvept i en handduk med formen av en anka.

Som vi har nämnt är det i princip inga problem om du vill bada en bebis efter att den har ätit, så länge vattnet har en varm temperatur. Det vill säga liknar din kropp, som är mellan 35 och 37 °C.

Av denna anledning är det viktigt att du använder en vattentermometer för att kontrollera denna aspekt och undvika både nedkylning och oavsiktliga brännskador.

Slutligen rekommenderar vi att barnets kontakt med vattnet sker progressivt: först fötterna, sedan händerna och till sist resten av kroppen. På så sätt kommer den lilla att få självförtroende och förlora sin rädsla för vatten. Det kommer också att hjälpa dig att se deras reaktion. Och för dem att be om hjälp om de behöver det.

Med alla dessa tips kan du nu njuta av badet i lugn och ro.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.