Bränd av hett vatten? Så hanterar du situationen rätt!

Bränd av hett vatten? Så hanterar du situationen rätt!

Senaste uppdateringen: 04 december, 2019

Brännskador av hett vatten är en av de vanligaste olyckorna som drabbar barn och vuxna i hemmet. Därför vill vi förklara hur de olika typerna av sådana här olyckor kan behandlas. Vi går igenom vad du kan göra om du eller någon annan i din familj blir bränd av hett vatten.

Det finns olika typer av brännskador: mindre brännskador, som kan behandlas med salvor och smärtstillande medel, och allvarliga brännskador, som kräver ett omedelbart besök på akuten.

Det är viktigt att veta att kokande vatten kan ge första och andra gradens brännskador. Första gradens brännskador kännetecknas av att huden rodnar, bränner och gör ont. Skadan läker oftast inom en vecka och bildar inga ärr.

Andra gradens brännskador kännetecknas vanligtvis av blåsor och en intensiv, brännande smärta. De mer ytliga såren läker inom 10 till 15 dagar utan att bilda några ärr, medan djupare sår kräver mer tid för att läka och kan lämna märken.

Barn rör sig mycket i hemmet och risken för olyckor finns alltid där. Därför vill vi med den här artikeln förse dig med goda råd om hur du behandlar en familjemedlem som blivit bränd av hett vatten.

Har någon i familjen blivit bränd av hett vatten? Följ dessa rekommendationer

Vi kommer att skilja mellan lätta och allvarliga brännskador och vilken procedur du bör följa i vart och ett av fallen.

Behandling av en lättare brännskada

I mindre allvarliga fall bör du först undersöka skadan. Om skadan är liten kan du behandla den själv utan större svårigheter. En större brännskada kräver dock professionell hjälp.

Ett barn som blivit bränt av hett vatten.

Mindre brännskador kännetecknas av:

  • Det påverkade området är ömt, rött och svullet, men flagnar inte och har inga blåsor.
  • Eller så kan det finnas blåsor, men det irriterade området är inte större än 5-8 centimeter.
  • Deskvamation (fjällning) och dekonstruktion av de yttersta hudlagren, eller bara rodnad.
  • Intensiv smärta, en brännande känsla och en måttlig inflammation.

För att behandla området måste du först ta av alla eventuella kläder som täcker skadan. Vi rekommenderar att du sedan täcker huden med en fuktig handduk eller sänker ner det påverkade området i ljummet eller svalt vatten i 10 till 30 minuter. 

Det här gör att huden svalnar och att den inflammatoriska processen avtar. Du kan sedan skydda området med kompresser och ett sterilt bandage för att skydda barnet mot infektioner.

Slutligen kan du ge ett smärtstillande medel och smörja med aloe vera där huden är intakt. 

Om skadan är liten kan du behandla den själv utan större svårigheter, men en större brännskada kräver professionell hjälp.

Behandling av en allvarlig brännskada

Om brännskadan är omfattande eller djup ska du omedelbart åka till sjukhuset för att få den undersökt. Om skadan täcker ett område större än din hand så kommer den kräva professionell behandling. Hos barn kan denna typ av brännskada ge upphov till andra symptom.

Kom ihåg att vid en allvarlig brännskada ska du inte applicera någon form av produkt som till exempel salva, aloe vera eller mjukgörande kräm. Det enda som rekommenderas i de här fallen, medan ni väntar på hjälp från medicinsk personal, är att varsamt täcka området med en kompress eller ett sterilt bandage.

Djupare brännskador kan kräva kirurgisk behandling, medan andra behandlas med enbart smärtstillande och antibiotika efter 24 timmar.

Barn som gråter då det har bränt sig.

Allvarligare brännskador kännetecknas av:

  • Förlust av hudlager
  • Huden ser torr ut
  • Vita fläckar på huden
  • Ödem
  • Nekros
  • Infektion

Slutligen vill vi påminna om att läkningstiderna kan variera mycket, beroende på barnets hälsotillstånd och omfattningen av brännskadan. Generellt läker en lättare brännskada helt på 5-7 dagar, medan en allvarligare skada läker inom 2-3 veckor.

Att en yngre familjemedlem blir bränd av hett vatten händer tyvärr väldigt ofta och kan leda till allvarliga konsekvenser. Om det här händer med ditt barn rekommenderar vi att du följer ovanstående råd för att minimera skadan och för att trösta barnet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.