Sömnguide för barn: Hjälp dem att få den vila de behöver

Hur kan föräldrar hjälpa sina barn att få den vila de behöver? Om dina barn har svårt att sova, ta då till dig följande sömnguide.
Sömnguide för barn: Hjälp dem att få den vila de behöver
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 29 november, 2019

Med vår sömnguide kan du hjälpa dina barn att få den vila de behöver för att återhämta sig och må bra.

Visste du att sömnbrist kan ha skadliga konsekvenser? Det är viktigt för barn att ha bra sömnvanor.

Sömn är något våra kroppar behöver för att återupprätta grundläggande fysiska och psykologiska funktioner.

Sömnguide för barn i 5 punkter

För att uppmuntra god sömn hos barn är det en bra idé att följa råden nedan:

Ha en kvällsrutin som förbereder barnet på att sova

Det är viktigt att ge barnen vanan att gå och lägga sig vid samma tidpunkt varje kväll. För att göra detta bör du etablera en rutin med aktiviteter som ditt barn går igenom före sänggåendet – till exempel ta ett bad, äta middag minst 2 timmar innan läggdags, bestämma specifika tider för att titta på TV, läsa en saga etc.

Kvaliteten på barns sömn har mycket att göra med deras rutin – och naturligtvis tidpunkten då de vaknar på morgonen. Du bör låta dina barn sova så många timmar som de behöver.

Platsen där ditt barn sover

Rummet där din son eller dotter sover bör främja sömn och vila. Detta innebär att rummet har en behaglig temperatur och att inredningen är mysig  och rogivande.

Ditt barns sovrum bör ha naturligt ljus, men se till att det är mörkt på natten. Om ditt barn är rädd för mörkret kan du tända en svag nattlampa – se bara till att ljuset inte lyser direkt i ditt barns ansikte.

Det är viktigt för barn att koppla ihop sitt sovrum med sömn på kvällen och natten. Ditt barn bör alltid sova i samma säng och ha på sig en bekväm pyjamas.

sömnguide för barn: barn i säng

Höga ljud och distraktioner

Se till att barnet undviker videospel, TV:n och musik innan läggdags. De lockar ditt barn att leka och distraherar honom eller henne från att sova.

Det är också viktigt att kontrollera ljudnivån i dina barns rum för att se till att deras sömn inte störs. Om du väcker ditt barn kan han eller hon ha svårt att somna om.

Lär barnen att bli självständiga vid sänggåendet

Det är viktigt för barn att vara nära sina föräldrar för att känna sig trygga, men de måste också lära sig att sova ensamma i sina rum. Det är helt ok att du ibland är med dem när de somnar, men detta bör dock inte alltid vara fallet. Försök låta dina barn lära sig att somna på egen hand.

Begränsa fysiska aktiviteter på kvällen

En annan grundläggande praxis i denna sömnguide för barn är att de inte bör göra fysiskt ansträngande aktiviteter precis innan de lägger sig. Faktum är att föräldrar bör begränsa fysisk aktivitet minst 2 timmar före sänggåendet. Fysisk aktivitet under dagen förbättrar däremot nattsömnen och det är bra för barn att få leka utomhus varje dag för att få en bättre sömn.

Barn bör också äta middag minst 2 timmar före sänggåendet och undvika livsmedel med högt sockerinnehåll. Dessutom kan du minska intaget av eller undvika kolhydrater på kvällen så att matsmältningen blir lättare.

Undvik att ge dina barn stimulerande drycker som te, läsk och choklad. Ge dina barn en god näringsrik kost som är rik på frukt och grönsaker. Allt detta garanterar att dina barn får tillräckligt med sömn och att den är av god kvalitet.

sömnigt barn sitter vid bord

De skadliga effekterna på barn som har problem att sova

När barn inte får tillräckligt med sömn syns konsekvenserna tydligt: humörförändringar, brist på intresse för fysisk aktivitet samt brist på uppmärksamhet och koncentration.

Barn som inte får ordentlig sömn är benägna att drabbas av känslomässiga problem som ett resultat av sin obalans.

Anledningar till sömnlöshet hos barn

De flesta fall av psykisk ohälsa innebär en minskad sömnkvalitet och kvantitet, liksom andra sjukdomar som enures – en brist på kontroll över urinblåsan. Andra faktorer som bidrar till sömnlöshet inkluderar miljöförhållanden, belysning, mediciner och allergier.

Även om det inte är lätt att skapa en kvällsrutin för dina barn bör du vara ihärdig och be hela familjen att hjälpa till.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.