7 tips för att lära dina barn att simma

Att kunna simma är en viktig färdighet som ger enorma fysiska fördelar för barn. Det kan också rädda liv och öppna upp en helt ny värld med strand- och badliv.
7 tips för att lära dina barn att simma

Senaste uppdateringen: 25 april, 2019

Det är viktigt att lära sina barn att simma. Det är inte bara kul, utan det kommer att förbereda dem för nödsituationer i vattnet. Det har också stora fysiska och intellektuella fördelar för barns utveckling.

7 tips för att lära barn att simma från en tidig ålder

Många barn dras naturligt till vattnet, medan andra är mer rädda och försiktiga. Med några enkla tips kan du lära dina barn att bli utmärkta simmare.

1. Vi måste få dem att känna sig trygga så att de inte är rädda när de ska lära sig simma

För att barnen ska trivas och våga kan vi ge dem några hjälpmedel. Att använda simdynor eller uppblåsbara ringar kan hjälpa dem att anpassa sig till vattnet och få vattenvana. Vissa väljer även att låta barnen använda flytväst när de leker i vattnet innan de kan simma ordentligt. Detta kommer att hjälpa dem att bli vana vid denna nya miljö, vilket är helt annorlunda än på land.

2. Börja på grunt vatten så att de bottnar

Vi måste vara noga med att börja på grunt vatten där barnen kan stå på bottnen. Detta gör att de känner sig trygga. Det största problemet för barn att lära sig att simma är deras rädsla för att drunkna.

Om ditt barn börjar gråta och inte vill gå ner i poolen, tvinga det inte. Du kan uppmuntra honom eller henne att gå i om du är i vattnet. Men om ditt barn fortsätter att gråta, tvinga det inte. Det är bättre att vänta tills han eller hon är redo.

Barn i pool med flytleksak

3. Lär dem att blåsa bubblor i badkaret

För att börja lära dina barn att simma, kan du träna dem på att hålla andan i badkaret. Låt dem andas in och sedan andas ut genom munnen under vattnet. Detta kommer att visa dem hur man gör bubblor. Medan detta är en rolig lek att leka, är det egentligen en övning för att lära sig att simma.

4. Doppa huvudet under vattnet

När de har behärskat bubblorna, be dina barn att stoppa ner ansiktena under vattnet när de blåser bubblor. Första gången kan de bli förvånade eller nervösa. När de ser bubblorna och att ingenting händer, kommer deras rädsla att försvinna. Om de är rädda för att se bubblor komma ut ur näsan, be dem titta åt sidan eller blunda.

5. Lär dem att sparka med benen och ta simtag med armarna

Håll dem försiktigt om magen. Hjälp dem att hålla sig flytande och horisontella medan du för dem framåt. I början tenderar barnen att låta sina kroppar och ben sjunka ner så uppmuntra dem att sparka och hålla upp kroppen samt att ta simtag med armarna. Efter mycket övning kan du ta bort händerna från magen utan att de märker det.

Om de börjar gråta och inte vill gå ner i poolen, tvinga dem inte. Vänta tills de är redo.

6. Koordinera andningen och ben- och armrörelserna

Nu är det dags att samordna övningarna. De kan sparka med sina ben, ta simtag och blåsa bubblor. Håll dem under armarna och be dem att göra båda sakerna samtidigt.

7. Låt dem prova på egen hand

När de har behärskat båda övningarna samtidigt kan du släppa taget i några sekunder. På så sätt kan dina barn se att det är lätt att göra det själva.

Men du måste vara tålmodig medan de lär dig. De kommer inte att lära sig att simma på en dag utan det krävs mycket övning.

Fördelar med att lära dina barn att simma tidigt

Det finns många fördelar med att lära dina barn att simma. Självklart är det viktigaste att de kan rädda sina liv i en farlig situation.

Simning hjälper dem också att träna, utvecklas och stärka nästan alla muskler i kroppen, det ökar lungkapaciteten och stimulerar blodcirkulationen.

Dessutom främjar det koordinationen, motoriska färdigheter och kroppsreflexer. Utan tvekan hjälper simning dina barn att växa och utvecklas på ett hälsosamt sätt.

Försiktighetsåtgärder att vidta när dina barn ska simma

När dina barn vet hur man simmar ska du lära dem vissa försiktighetsåtgärder som de måste komma ihåg. Lär dem att alltid simma under överinseende av en ansvarig vuxen.

De bör inte simma om det stormar, är höga vågor eller starka strömmar, eller om de är bredvid båtar eller vattenskotrar. De får aldrig dyka med huvudet först om de inte är helt säkra på att det är djupt nog och inte heller simma ensamma.

Babysim: Träning för bebisar

Det här är en poolaktivitet för bebisen och hans eller hennes förälder, och även en utbildad instruktör. Målet är att stimulera barnets vattenutveckling genom lek. I allmänhet rekommenderar man att börja när barnet är fyra månader gammalt. Vid denna tidpunkt är hans eller hennes immunförsvar redan tillräckligt utvecklat.

Mamma och bebis i pool

Dessa klasser kan vara mellan 30 och 40 minuter. De kommer alla att utgå från barnets tillstånd och reflexer. Du kan använda vissa hjälpmedel, till exempel bollar. Instruktören kan hjälpa till med detta. Med denna metod kan barnet lära sig motoriska färdigheter i vattnet i en ålder där han eller hon ännu inte kan ta sig fram på land.

Simlektioner rekommenderas när barn är 4 år gamla. Vid denna ålder är deras kroppar tillräckligt utvecklade för denna aktivitet.

När du lär dina barn att simma kommer det vara en oförglömlig upplevelse. Förutom att vara till nytta för dina barn så hjälper det också till att skapa familjeband.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.