5 naturliga botemedel för att behandla blöjutslag

Visste du att det förutom kommersiella produkter också finns många naturläkemedel för att behandla blöjutslag och andra hudirritationer?
5 naturliga botemedel för att behandla blöjutslag
Eva Maria Rodriguez Diego

Skriven och verifierad av författaren och idrottsspecialisten Eva Maria Rodriguez Diego.

Senaste uppdateringen: 12 oktober, 2022

Blöjutslag är vanligt förekommande hos spädbarn. Det är en infektion som orsakas av en svamp som kallas candida och som förökar sig på varma och fuktiga platser; till exempel inuti en blöja. Det finns många krämer och andra kommersiella preparat avsedda att hantera dessa typer av hudåkommor. Men vi kan också ta till effektiva naturliga lösningar för att behandla blöjutslag.

Chansen att barn drabbas av blöjutslag ökar då de inte hålls rena och torra. Det kan också uppstå när de får antibiotika – även genom bröstmjölk – eller när antalet tarmrörelser ökar.

Dessutom gynnas uppkomsten av blöjutslag av syrorna i avföringen när barnet lider av diarré, samt av ammoniaken som produceras när bakterier bryter ner urinen.

Andra orsaker som gör blöjutslag möjligt inkluderar blöjor som är för snäva och reaktioner på tvål och andra produkter som används för att tvätta tygblöjor.

En kvinna byter blöja på en bebis.

Symtom på blöjutslag

Tecken på en svampinfektion i blöjområdet inkluderar uppkomsten av ljusröda utslag som blir större och större samt närvaron av röda fjällande fläckar på pungen och penisen hos pojkar eller på blygdläpparna och vulvan hos flickor.

Det kan också uppstå finnar, blåsor, sår, stora knölar, varfyllda sår eller mindre röda fläckar som växer och blandas med andra fläckar.

Hur man behandlar blöjutslag

Att hålla huden ren och torr är det bästa sättet att behandla och förebygga blöjutslag. Vid händelse av att en infektion inträffar så är det också en bra idé att barnet förblir utan blöja så länge som möjligt så att huden kan få andas.

För att behandla och förebygga blöjutslag är det mycket viktigt att byta barnets blöja ofta. Detta bör göras så fort du upptäcker att det finns urin – även om det inte är mycket – eller avföring i blöjan. Att rengöra genom att skrubba bör undvikas.

När du tvättar det drabbade området är det bäst att använda en neutral tvål så att den inte ändrar pH-värdet och förvärrar eksemet ytterligare. Om irritationen har lett till skador, använd då förkokt vatten som har kylts till rumstemperatur.

Dessutom måste du torka området väl, eller låta det lufttorka helt, innan du sätter på barnet en ny blöja. Du behöver också tvätta händerna väl, både före och efter blöjbytet.

Det finns krämer och salvor speciellt framtagna för att behandla eller förebygga blöjutslag, men huskurer kan användas till samma effekt om de används på rätt sätt.

En baby insvept i en handduk omgiven av engångsblöjor.

“Att hålla huden ren och torr är det bästa sättet att behandla och förebygga blöjutslag.”

Naturläkemedel för att behandla blöjutslag

Det finns enkla och naturliga sätt att behandla röd, irriterad hud i blöjområdet. De mest verksamma är följande:

Bikarbonat

Att lägga till två matskedar bikarbonat till dina barns varma bad hjälper till med att läka blöjutslag och minska rodnaden i samband med detta tillstånd. Du behöver inte skrubba området; lämna bara barnen i vattnet i cirka 10 minuter och torka sedan av området med en mjuk trasa.

Äppelcidervinäger

Blanda en matsked äppelcidervinäger med ett halvt glas vatten och applicera det med en handduk, klappa försiktigt på det drabbade området. Torka till sist ordentligt innan du sätter på blöjan.

Naturell yoghurt

Naturell osötad yoghurt är en fantastisk naturlig fuktkräm för huden som kan hjälpa till med att läka blöjutslag genom att applicera den som en kräm.

Efter varje blöjbyte, applicera lite naturell yoghurt i rumstemperatur på det drabbade området och sätt sedan på blöjan som vanligt. Du kan se resultatet efter så lite som en dag.

Ekologiska bomullsdukar

Istället för att använda engångsservetter för att rengöra ditt barn när du byter blöja, använd ekologiska bomullsdukar och rinnande vatten. Engångsservetter kan irritera ditt barns hud eller förvärra irritationen på grund av tillsatser som parfymer, konserveringsmedel och andra kemikalier.

Infusioner och kompresser

Kompresser är ett alternativ för att minska inflammation i huden och hålla den återfuktad. De kan skapas med infusioner av kamomillblommor, malvablad, havre eller ringblommor. Alla rekommenderas för lokal användning vid dermatit.

De är förberedda som alla andra infusioner. Först måste du koka vattnet. När den når kokpunkten, lägg till bladen, blommorna eller havreflingorna. Låt det koka i ca 5 minuter, ta bort det från värmen och låt vila tills det svalnar.

När vattnet har nått rumstemperatur silar du av det. Nu är det dags att använda infusionen för att fukta en gasbinda eller bomullsduk och placera den nyskapade kompressen på barnets hud.

Lufttorka

En av huvudorsakerna till blöjutslag är bristande luftcirkulation. För att råda bot på detta, låt helt enkelt blöjområdet torka av sig själv innan du sätter på en ren blöja.

Du kan leka med bebisen på skötbordet eller på en yta skyddad med något som är vattentätt i en halvtimme medan torkningen sker. Om barnet är kallt kan du täcka det med något som är tvättbart.

Med dessa enkla naturläkemedel för att behandla blöjutslag kan du hitta en lösning på ditt barns obekväma tillstånd. Naturligtvis, om du märker att symtomen inte förbättras, eller om de blir värre, tveka inte att konsultera din läkare så snart som möjligt för att utvärdera andra lösningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Berdonces, J. L. (1998). La fitoterapia en el tratamiento de los problemas de la piel. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, (49), 32-35.
  • Moreno, R. A., & Peiró, P. S. (2000). Dermatitis atópica. Medicina naturista, (2), 112-121.
  • Sánchez Landete, R. (2020). Atención farmacéutica en pacientes con dermatitis atópica.
  • Das S, Horváth B, Šafranko S, Jokić S, Széchenyi A, Kőszegi T. Antimicrobial Activity of Chamomile Essential Oil: Effect of Different Formulations. Molecules. 2019 Nov 26;24(23):4321. doi: 10.3390/molecules24234321. PMID: 31779245; PMCID: PMC6930572.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.