9 huskurer mot svampinfektioner under graviditeten

Svampinfektioner under graviditeten är vanligt förekommande och kan förlöpa utan allvarliga symptom, men det är ändå bra att behandla dem.
9 huskurer mot svampinfektioner under graviditeten

Senaste uppdateringen: 19 januari, 2022

Svampinfektioner i underlivet orsakas av överväxt av en svamp, kallad candida albicans, som lever i utrymmet. Hur tillståndet utvecklas varierar, det kan orsaka inflammation, klåda, irritation och till och med smärtsamt utsöndrande av sekret. Nedan kommer vi att berätta hur du motverkar obehaget med svampinfektioner under graviditeten.

Naturliga recept för att bekämpa svampinfektioner under graviditeten

I kombination med lämplig farmakologisk behandling kan kompletterande terapiformer ge viss lindring och hjälpa till med att balansera det vaginala pH-värdet. Detta skapar en hälsosam miljö i området, vilket är oerhört viktigt för att bevara barnets hälsa.

Följande huskurer kan vara till stor hjälp!

1. Vitamin E

Enligt en studie publicerad år 2020 i tidskriften Microorganisms bidrar E-vitamin till att minska inflammationen som produceras av candida albicans.

Dessutom är det ett näringsämne som fungerar som en antioxidant i kroppen och som finns naturligt i olika livsmedel som: spenat, nötter, fisk och avokado, bland annat.

Källor till vitamin E, som nötter, frön och baljväxter.

2. Teträdolja

Teträdolja är en av de mest effektiva eteriska oljorna eftersom den har antimikrobiella egenskaper som är effektiva mot olika typer av bakterier. Dessutom gynnar den läkningsprocesser.

Enligt en vetenskaplig prövning uppnår användningen av teträdolja på nagelsvamp en total eller partiell upplösning av de kliniska manifestationerna. Tänk dock på att oljan i outspädd form är för stark för att användas för detta syfte. Den kan blandas ut med kokosolja som är neutral, men rådgör först med din läkare för säkerhets skull.

3. Probiotika

Probiotika kan vara effektivt mot candida albicans. Av denna anledning kan yoghurt anses vara en skonsam och effektiv lösning då den innehåller bakterier som lactobacillus acidophilus.

Dessa bakterier är viktiga för att skapa en hälsosam miljö i slidan. Enligt modern forskning förbättrar konsumtionen av denna mattyp tarmens funktion och minskar mängden svamp i kroppen.

4. Förändringar i din kost

Inte bara huskurer är viktiga för att behandla svampinfektion under graviditeten, utan också att genomföra specifika förändringar i din kost. Dessa hjälper till att förbättra hälsan och begränsa utvecklingen av infektioner.

Därför är det viktigt att minska konsumtionen av följande produkter:

  • Enkla sockerarter och sockerrik mat
  • Mjölk
  • Mat som jäser (ris, pasta, deg och mjöl)

Tvärtom är konsumtionen av baljväxter, fisk, kött och ägg mycket fördelaktigt under denna period, så det är värt att öka intaget av dem.

5. Bomullskläder

Valet av underkläder är viktigt när det gäller att upprätthålla en korrekt hygien. Faktum är att plagg gjorda av naturliga tyger, som bomull, linne eller siden, tenderar att irritera det intima området mindre.

Däremot kan syntetiska vävnader göra regionen mer sårbar för lokala infektioner.

Vi rekommenderar också att du byter underkläder dagligen för att inte skapa en ogynnsam miljö. Ökad värme och svett i underlivet kan förändra pH-värdet i slidans slemhinna och därmed störa den normala floran.

6. Skölj med ljummet vatten

Att föra in tvål eller parfymer i slidan kan förändra den hälsosamma och fysiologiska balansen i den lokala mikrobiotan. Det är därför det är viktigt att undvika dem, liksom vaginala deodoranter, puder och hygieniska sprayer. Alla dessa produkter innehåller ofta starka kemikalier och dofter.

Att skölja genitalierna med endast varmt vatten och utan tvål är det bästa alternativet. Det är viktigt att komma ihåg att tvätt av de intima delarna alltid bör ske framifrån och bak för att undvika kontaminering.

Efter att ha tvättat området är det viktigt att torka det väl och utan friktion med en ren bomullshandduk. Slutligen, försök att rengöra händerna väl för att förhindra infektioner i andra områden.

Du kanske är intresserad av: Vaginala infektioner under graviditeten

7. Vitamin C

Ett regelbundet intag av C-vitamin är till stor hjälp för immunförsvaret, och detta bidrar också till att upprätthålla hudens hälsa. Dessutom har den antimikrobiella komponenter som begränsar tillväxten av candida albicans.

Sura produkter med C-vitamin bör dock inte appliceras direkt på känslig vaginal vävnad.

8. Användning av specifika produkter

Användning av intimvårdstvålar som har ett pH-värde inom den fysiologiska intervallen rekommenderas. Det vill säga med en surhetsnivå som liknar den hos slidans slemhinna (mellan 3,5 och 5,5). Dessa hygieniska produkter hjälper till att inte störa balansen i bakteriefloran.

9. Välj löst sittande kläder

En gravid kvinna som bär en krickfärgad klänning poserar för att visa upp sin mage.

Kläder som är för åtsittande tenderar att hålla kvar fukt och värme i området, vilket gynnar utvecklingen av infektioner.

Användning av åtsittande kläder rekommenderas inte, och inte heller strumpbyxor eftersom de minskar luftflödet och ventilationen i underlivet. Det är till och med tillrådligt att inte bära underkläder under natten.

Svampinfektioner under graviditet och medicinsk konsultation

Sammanfattningsvis bör användningen av huskurer mot svampinfektioner under graviditeten ske med försiktighet. Även om det anses vara en mild sjukdom måste du motverka den med den korrekta farmakologiska behandlingen som din läkare anger.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Barros S, Ribeiro APD, Offenbacher S, Loewy ZG. Anti-Inflammatory Effects of Vitamin E in Response to Candida albicansMicroorganisms. 2020;8(6):804. Published 2020 May 26. doi:10.3390/microorganisms8060804
  • Buck DS, Nidorf DM, Addino JG. Comparison of two topical preparations for the treatment of onychomycosis: Melaleuca alternifolia (tea tree) oil and clotrimazole. J Fam Pract. 1994 Jun;38(6):601-5. PMID: 8195735.
  • Aguin TJ, Sobel JD. Vulvovaginal candidiasis in pregnancy. Curr Infect Dis Rep. 2015 Jun;17(6):462. doi: 10.1007/s11908-015-0462-0. PMID: 25916994.
  • Godha K, Tucker KM, Biehl C, Archer DF, Mirkin S. Human vaginal pH and microbiota: an update. Gynecol Endocrinol. 2018 Jun;34(6):451-455. doi: 10.1080/09513590.2017.1407753. Epub 2017 Dec 22. PMID: 29271266.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.