För- och nackdelar med tygblöjor

För- och nackdelar med tygblöjor

Senaste uppdateringen: 13 april, 2019

Engångsblöjor har varit förstahandsvalet för föräldrar under de senaste decennierna. Det finns dock ett annat billigare alternativ som är mer miljövänligt. Vi syftar på tygblöjor, som våra mödrar och mormödrar en gång använde, och nu finns i ny tappning för oss.

Läs vidare och upptäck de olika typerna av tygblöjor som finns, tillsammans med deras för- och nackdelar.

Typer av tygblöjor

När det gäller storlek finns det praktiskt taget ingen skillnad mellan tygblöjor och engångsblöjor. Båda typerna klassificeras enligt barnets ålder och vikt. Vi kan emellertid också klassificera tygblöjor enligt följande:

  • Flanellblöjor: Dessa är extremt mjuka och brukar komma med knappar eller en annan anordning för att fästa ihop dem.
  • Vikblöjor och prefolds: Dessa består av flera lager, vilket förbättrar deras absorptionskapacitet. De är något tjockare än de övriga.
  • Formsydda blöjor: Den förra är helt enkelt en bit duk som är fastsatt med clips på baksidan. De senare är likartade men har en mer krökt form för att anpassa sig bättre till barnets kropp.
  • Justerbara blöjor: dess form är mycket lik engångsblöjans. Den har en elastisk midja och ett kardborreband.
  • Pocketblöjor: denna nyfikna modell innehåller en öppning, eller ficka, för att stoppa in absorberande inlägg. Dess främsta fördel är att den torkar snabbare än andra och att du kan anpassa hur absorberande du vill att blöjan ska vara till exempel över natten.

Alla dessa modeller har en gemensam egenskap: de har ett yttre skydd, eller en blöjbyxa, vars funktion är att förhindra att smutsen överförs till kläderna. Dessa, som vanliga blöjor, kommer också i olika storlekar och med olika typer av stängningar.

Fördelar

Den första fördelen är den viktigaste av allt när det gäller blöjor: kostnaden. Tygblöjor är mer ekonomiska än engångsblöjor, vars pris har ökat avsevärt de senaste åren.

Självklart måste du betala mer initialt för att köpa dem. Men eftersom du kan använda dem om och om igen, blir de mycket billigare i längden. Du kommer att gå från att köpa hundratals engångsblöjor till endast cirka 30 eller 40 tygblöjor för hela tiden din lilla behöver dem.

På senare tid har även en stor marknad för designade tygblöjor till förvånansvärt höga priser börjat säljas. Dessa har inte samma ekonomiska fördelar, men alla andra fördelar som tygblöjor erbjuder.

Baby med tygblöja på

Dessutom är tygblöjor mycket fördelaktiga för att förhindra och mildra hudirritationer hos spädbarn, särskilt hos nyfödda. En anledning till detta är att de innehåller färre kemikalier. De orsakar också mindre skavsår eftersom de är mjukare. Och också, eftersom de absorberar mindre, byter man dem oftare under dagen och håller därför nere tillväxten av bakterier och svamp som kan orsaka irritation.

Det finns också en annan fördel som inte är direkt relaterad till ditt barns hälsa. Ni kommer att göra ett stort bidrag till miljöns välbefinnande. Experter uppskattar att en baby kan använda runt tusen kg av icke nedbrytbart material i form av blöjor tills han eller hon har lärt sig använda pottan fullt ut.

Nackdelar

Den största nackdelen med tygblöjor är att vi helt logiskt måste tvätta dem regelbundet. Men i motsats till vad du kanske tror, ​​räcker det med bara lite vatten och neutralt tvättmedel för att göra dem användbara igen. Det är inte nödvändigt att använda något speciellt tvättmedel, särskilt inte klorin eller andra blekmedel.

Men här har vi ett kontroversiellt ämne. I en värld där vattenresurserna är alltmer knappa bör vi då använda dem för att tvätta blöjor? Denna fråga diskuteras mer och mer i blöjdebatten – det gör det inte lättare att det ofta är tillverkare av engångsblöjor som tar upp denna aspekt.

Dessutom kommer tygblöjor som inte kommer med ett tillräckligt absorberande material att läcka fukt och avföring. Som ett resultat måste nästan alla barnets kläder bytas, och han eller hon kommer troligen att behöva badas.

Tygblöjor kräver en investering i början, men eftersom du kan återanvända dem blir de överkomliga på lång sikt.

Tygblöjor vs. engångsblöjor

Engångsblöjor är mycket praktiska och absorberar mer än tygblöjor. Så även om de är dyra, är det också sant att de håller sig torra längre.

Tvättlina med tygblöjor
Engångsblöjornas huvudfel måste vara deras påverkan på miljön, som vi nämnde tidigare. Detta framgår av deras tillverkningsprocess, där många naturresurser förbrukas och för avfallshanteringen efteråt.

Det är för närvarande nästan omöjligt att återvinna dem, även om det finns vissa pilotprogram för att göra det, och deras nedbrytning är extremt långsam.

Kort sagt, allt handlar om en fråga om preferenser, personliga omständigheter och ekonomi. Alla föräldrar kommer att välja det alternativ som han eller hon anser bäst. Det är även många som väljer att använda en kombination av tygblöjor och engångsblöjor som passar deras livsstil.

Med tygblöjor kan vi på ett säkert sätt spara pengar och ta hand om miljön. Men samtidigt får vi lägga lite mer tid och ansträngning när vi håller blöjorna rena och byter på barnet oftare.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.