Tricks och tips för att hålla ditt hem rent och städat

Att hålla ditt hem rent och städat är inte bara viktigt av estetiska skäl. Det handlar också om hela famljens fysiska och psykiska hälsa.
Tricks och tips för att hålla ditt hem rent och städat

Senaste uppdateringen: 25 juli, 2019

Vem skulle inte vilja ha ett skinande rent hem Du tror förmodligen att det är en omöjlig dröm. Det är därför vi här har samlat ihop några användbara tips för att hålla ditt hem rent och städat. Vi hjälper dig att ta dig an hela huset enkelt och effektivt.

Till att börja med är det bäst att etablera rutiner. Den första uppgiften kommer vara att anordna rengöringsaktiviteter efter område. Med andra ord, välj en tid och dag för varje uppgift.

Om du har barn kommer din lista över sysslor att mångdubblas. Men om du håller fast vid ditt schema kan du få allt gjort.

Hur man organiserar sin städning

Att plocka iordning och städa hemma innebär en serie regelbundna och periodiskt återkommande uppgifter. Vissa bör utföras en eller flera gånger i veckan, eller till och med varje dag. Det beror helt på den tid du har att tillgå för att ägna dig åt dessa aktiviteter.

Oavsett hur ofta du väljer att städa ditt hus kommer det att ha sina för och nackdelar. Välj därför den rutin som fungerar bäst för dig och din familj.

Om du väljer att städa dagligen är den största fördelen att du bara behöver ägna en liten stund varje dag åt städning. Å andra sidan, om du bestämmer dig för att upprätta en städdag i veckan, kommer alla uppgifter att falla på den dagen.

De som väljer att städa en gång i veckan gör ofta det på en av sina lediga dagar och städar istället för att vila.

Ett annat alternativ är att inrätta en regelbunden rutin där du städar ett område i ditt hem i taget. På så sätt blir underhållet mycket enklare. Till exempel kan du börja med ett sovrum en dag, ditt garage nästa, din tvättstuga följande dag och så vidare.

Barnens roll i att hålla ert hem rent

Om du har barn och en partner, glöm inte att involvera dem i att hålla ert hem rent och städat. Med deras deltagande och hjälp når du ditt mål med mycket mindre ansträngning.

Men det är inte allt. När du involverar hela din familj kommer alla att förstå vad som krävs för att hålla huset rent. Som ett resultat är de mer benägna att vilja hålla det rent och städa i allmänhet.

Förutom de uppgifter som vi behöver göra dagligen, veckovis eller månadsvis finns det också specifika årliga uppgifter eller uppgifter som återkommer var sjätte månad. Vi föreslår att de förläggs på våren och hösten, när temperaturen börjar stiga eller sjunka.

kvinna med städhandskar, sprayflaska och trasa står med ryggen mot kameran och händerna på höfterna

Tips för att hålla ditt hem rent

Att lägga tid och ansträngning på din dagliga städrutin gör underhållet enklare och det är även lättare när du inte har tid att städa ordentligt.

För att göra ditt jobb enklare måste du göra en investering i form av material, tid och energi. Det innebär att du köper de nödvändiga verktygen och rengöringsprodukterna för varje område i ditt hem.

Använd dig av följande tips för din vanliga städrutin:

Vädra i sovrummen

Att släppa in lite frisk luft varje dag är viktigt, gärna ska du även släppa in lite solljus. Det förhindrar tillväxt av mögel, vilket beror på fukt.

Bli av med damm

För att ta bort damm från möbler och föremål är det bäst att använda ett polermedel. Om du inte har något redan, hitta en produkt som är utformad för att rengöra dessa områden.

I allmänhet har dessa produkter en oljig konsistens som återfuktar dina möblers yta och inkapslar damm. Det betyder att de håller kvar dammet och hindrar det från att blåsa iväg och orsaka allergier. Av samma anledning rekommenderar vi inte att du använder dammsugare.

Rengör dina golv

Avsätt 5 minuter om dagen för att sopa hela ditt hem. När du är färdig med att sopa upp allt damm, smulor och annat, moppa golven med ditt favoritdesinfektionsmedel.

Du kan också använda dig av ett hemgjort medel för att rengöra dina golv. Allt du behöver göra är att blanda 1 liter vatten, 2 matskedar vinäger och 1 matsked bakpulver.

Om du gör det varje dag kommer du förhindra att smutsen du ser verkligen kommer att fästa och gro in i  dina golv. Att lämna smutsen där den är kan göra den svårare att ta bort senare. Dessutom, kom ihåg att mängden damm som byggs upp dagligen är ganska ansenlig.

“Förutom de uppgifter som vi behöver göra dagligen, veckovis eller månadsvis finns det också specifika årliga uppgifter eller uppgifter som återkommer var sjätte månad.”

Sängkläder

Vi rekommenderar att du bäddar din säng varje dag och lär dina barn samma vana. Helst bör du också byta alla dina lakan var 5:e dag, ungefär.

Köket

Köket blir stökigt ganska ofta. Det innebär att du behöver lägga tid varje dag för att hålla det rent.

Det är sannolikt att du spiller eller skvätter lite sås eller olja när du lagar mat. Om du inte rengör det direkt gör du det bara svårare att rengöra området senare.

Bland de föremål du behöver för att underlätta städningen av ditt kök kan vi nämna stålull, disksvampar, gummihandskar, avfettningsmedel, desinfektionsmedel, bikarbonat och ättika.

Om du städar ditt kök direkt efter att du har lagat mat ser du hur lätt det är att städa upp eventuella rester som har kladdat ner.

Och om du har några stora fettfläckar har vi ett bra knep för dig. Ha lite bikarbonat på fläcken och tillsätt sedan ättika. Det skapar en kemisk reaktion som snabbt lossar fettet.

Fler tips för veckostädning och säsongsbetonad städning

Underhåll av trä i hemmet

  • Du kan rengöra lackerade möbler och lackerade dörrar med rent tvålvatten. Skölj sedan och torka med en ren trasa.
  • Om du har trägolv som har oljefläckar kan du gnugga dem med ett flytande lösningsmedel. Skura omedelbart med tvål och hett vatten. Värm till sist upp vax i vattenbad och gnugga in det i det drabbade området.
mamma och dotter torkar under säng

Rengöring av andra material

  • För att rengöra silverbestick och andra silverföremål, använd en disksvamp och diskvatten. Skölj sedan och låt lufttorka.
  • För att se till att knivblad inte får en beläggning kan du sticka ner dem i löst packad jord och sedan gnugga dem med ull eller en trasa.
  • Använd klorin eller ättiksyra – tre matskedar per liter – eller med salt utspätt i ättika. Denna lösning är bra på att få bort smuts och kalkavlagringar på väggarna. Det går också bra att använda saltsyra löst i vatten.

Genom att hålla ditt hem rent och upprätthålla god hygien i hela huset hjälper du till att förebygga infektioner och andra sjukdomar i din familj. Det gäller speciellt för etablerade allergier mot damm, mögel och päls.

Du skapar också en lugn och fridfull miljö som kommer att bidra till din familjs övergripande välbefinnande.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.