Hur man kan förebygga och behandla blöjutslag

Blöjutslag kan uppstå som ett resultat av olika orsaker. Oftast kan man skylla på kontakt med urin eller blöjan. Idag vill vi dela med oss av några riktlinjer att komma ihåg för att förebygga blöjutslag. Vi delar också med oss av några huskurer för att behandla detta vanliga tillstånd.
Hur man kan förebygga och behandla blöjutslag

Senaste uppdateringen: 15 maj, 2019

Idag delar vi med oss av allt du behöver veta för att förebygga och behandla blöjutslag. Friktionen av en blöja mot barnets hud kan orsaka mycket besvärliga irritationer. Det är ett vanligt tillstånd som kan förekomma hos alla barn som använder blöja.

Små barn har mycket känslig och ömtålig hud och många föräldrar har svårt att behandla blöjutslag. Det beror främst på att det förekommer vid det genitala området som nästan alltid är täckt. Så vad kan man göra?

Mellan åldrarna 4 och 16 månader är barn som mest benägna att drabbas av blöjutslag. I många fall har detta att göra med kontakt med urin eller avföring. Detta gäller speciellt när barnen börjar äta fast mat. Deras avföring blir mer irriterande för huden.

Vid diarré kan kontakt med barnets känsliga hud leda till blöjutslag eller andra irritationer. Det kan hända även när föräldrar eller vårdnadshavare byter blöja omedelbart.

Så identifierar du blöjutslag

Att identifiera blöjutslag är egentligen inte så svårt. Allt du behöver göra är att känna försiktigt på området runt barnets nedre delar och observera området visuellt.

De mest drabbade områdena tenderar att vara runt blöjans gräns. Du kommer att se röda fläckar, hudutslag eller helt enkelt hudirritationer i form av mörkrosa fläckar.

Även om detta kan behandlas hemma så föreslår vi att du konsulterar en barnläkare eller barndermatolog.

Samtidigt kan blöjutslag bli till sår i avancerade fall eller när barnet kliar runt området. Såren kan då leda till svamp- eller bakterieinfektioner. Om det händer så är det viktigare att behandla infektionen än att behandla själva blöjutslaget.

Byta blöjor

Hur man kan behandla blöjutslag

Det första steget för att behandla blöjutslag är att tvätta området med ljummet vatten. Du bör göra detta vid varje blöjbyte. Se till att använda neutral tvål för att undvika att orsaka ytterligare irritationer. Håll dig borta från glycerintvålar eftersom de kan påverka barnets huds pH-värde.

Rengöringsoljor och lotions finns för rengöringssyften men bör inte ersätta tvål och vatten.

Allt du behöver göra är att bära ditt barn till en kran. Skopa upp lite rinnande vatten med händerna och låt det falla försiktigt på det drabbade området.

Nästa steg är att torka men du måste vara extra försiktig. Använd mjukt bomullstyg och torka långsamt.

Tanken är att lämna barnet utan blöja en kort stund, istället för att sätta på en ny blöja direkt, för att huden ska kunna andas.

Många föräldrar är rädda för att deras barn ska kissa eller bajsa under denna tid, vilket är förståeligt. Dessa frihetsstunder är en stor källa av glädje och lättnad för barn. God hygien behöver dock vara en prioritet.

När barnets hud har torkat är det dags att applicera den läkande lotion, olja eller salva som du har valt. Det finns flera traditionella produkter som tjänar detta syfte, inklusive lotions som återfuktar och ger näring till blöjområdet.

Det är viktigt att komma ihåg att många krämer kan producera motsatt effekt. Beroende på din bebis hudtyp så kan vissa kemiska komponenter som t.ex. zinkoxid faktiskt orsaka mer irritationer.

De mest drabbade områdena tenderar att vara runt blöjans gräns. Du kommer att se röda fläckar, hudutslag eller helt enkelt hudirritationer i form av mörkrosa fläckar.

Andra huskurer

Ett bra alternativ är att använda naturliga produkter och huskurer för att hjälpa till med behandling av blöjutslag.

En av de bästa är rispulver, vilket fungerar som antiinflammatorisk mat. Lotions som innehåller ringblomma eller havregryn hjälper också till att minska irritation och svullnad.

Vid badtiden kan du placera några tygpåsar fyllda med havregryn i badkaret. Ett annat alternativ är att göra egna havregrynskompresser. Applicera dem helt enkelt på det drabbade området.

Bebis efter bad

Det slutliga steget för att behandla blöjutslag är att komma ihåg att inte spänna blöjan för hårt. Genom att sätta på blöjan löst så låter du mer luft cirkulera.

Vänta inte för länge med att byta en våt eller smutsig blöja. Denna dåliga vana ökar bara barnets risk att drabbas av blöjutslag.

Ammande mammor har en stor fördel när det kommer till blöjutslag. Allt de behöver göra är att applicera lite bröstmjölk på det drabbade området. Bröstmjölk innehåller olika hjälpande ämnen som lindrar ett antal obehag i barndomen.

Sammanfattningsvis är det bästa sättet att förebygga och behandla blöjutslag att utföra regelbundna blöjbyten och ordentlig tvättning. Vidare bör du hitta rätt produkt för att skydda ditt barns hud hela dagen.

Med hjälp av dessa enkla vårdtekniker håller du din bebis glad, strålande och fri från obehag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Azcona, L. Dermatitis del pañal. Farmacia Salud. Farmacia profesional. 2010; 24 (1): 60-62.
  • Zambrano E, Zamabrano A, Fernández T. Dermatitis del pañal. AEPED [En línea].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.