7 saker du inte visste om bebisars hud

Bebisars hud har egenskaper som skiljer den från vuxnas hud, den kräver större omsorg vad gäller hygien och skydd.
7 saker du inte visste om bebisars hud
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 24 mars, 2023

Bebisars hud kräver särskild omvårdnad jämfört med vuxnas. Detta beror på de olika egenskaper den besitter eftersom den inte är färdigutvecklad. Av denna anledning följer här några saker du inte visste om bebisars hud.

1. Till en början är den inte särskilt snygg

Vid födseln är huden täckt med ett ämne som fungerar som ett skydd och en naturlig fuktighetskräm. Den är också laddad med lipider, proteiner och aminosyror, tillsammans med antimikrobiella och antibakteriella föreningar. Hudytan kan under de första månaderna verka något sträv, blek och med olika nyanser som dock blir enhetliga över tid.

2. Den är benägen att få utslag

Avsaknaden av fullständig mognad i barnets hud ger det ett högre pH-värde än hos vuxna. Därför rekommenderar experter användning av hudvårdsprodukter som liknar hudens naturliga pH-nivå. Dessutom bör huden hållas fri från irriterande ämnen som nässekret, urin, saliv, avföring och smuts.

Fortsatt exponering för dessa faktorer kan leda till obehag, utslag, irritation, infektion och nedbrytning av hudbarriären. Dessutom utvecklar cirka 40 % till 50 % av spädbarn milier i ansiktet, vilket kännetecknas som godartade och övergående keratinfyllda cystor.

Du kanske är intresserad av: Vad orsakar flagnande hud hos nyfödda?

En person som badar ett barn.
Eftersom bebisars hud är så känslig är det viktigt att använda milda och allergivänliga produkter under badtid, såväl som när du tvättar deras kläder.

3. Den är tunn som papper

Nyfödda barns hud kännetecknas av att vara känslig och tunn. Samtidigt är skikten som utgör den inte fullt utvecklade. Dess tunnhet kan ge en större sannolikhet för bakterietillväxt och en större predisposition för irritation och dermatit.

4. Deras hud är täckt med hår

Före födseln är ytan på spädbarns hud täckt med en vit substans som kallas vernix. Dessutom har de ett lager av mycket fint hår på ryggen, armarna, benen, ansiktet och öronen. Detta har funktionen att isolera huden från bristen på kroppsfett. Det är dock inte alltid närvarande efter födseln, ibland fälls det tidigare och är en del av sammansättningen av mekonium.

5. Du behöver inte bada dem ofta

Bebisars hud innehåller mer vatten än vuxnas. Av denna anledning behöver de mindre tid för bad och sköljningar än vuxna. Därmed rekommenderas cirka tre bad per vecka under det första levnadsåret. Dessutom är denna mängd tillräcklig för att undvika uttorkning av hudytan.

Om bebisars hud är för torr är det bäst att applicera hypoallergenisk, doftfri och alkoholfri fuktkräm samt bre på den genom en lätt massage och smekningar.

6. Bebisars hud bränns lätt

Nyfödd hud tar lång tid att utveckla sin naturliga syramantel som skyddar den från torrhet och fungerar som en försvarsmekanism mot virus och bakterier. Dessutom utsätter deras tunna hud dem för en större risk för solbränna. Av denna anledning rekommenderar American Academy of Pediatrics att inte utsätta barn under sex månaders ålder för direkt solljus.

Samtidigt föredras fysiska solskyddsmedel framför kemiska, på grund av de förstnämndas låga absorptionsförmåga och deras goda kapacitet att stanna kvar på hudens yta.

En mamma som gosar sin babys kind med näsan.
Fysisk kontakt genom kyssar eller smekningar stimulerar frisättningen av oxytocin, även känt som kärlekshormonet eller lyckohormonet.

7. Smekningar ökar utsöndringen av oxytocin

Som nämnts ovan är barnets hud mycket känslig, även för fysisk kontakt. Därför stimulerar varje typ av kontakt, såsom massage, kyssar eller smekningar, frisättningen av oxytocin. Detta ämne är förknippat med behagliga känslor mellan människor. Följaktligen är bandet mellan barnet och vuxna genom deras hud, ett samband som väcker känslor hos båda parter.

Bebisens hud behöver särskild vård

Bebisens hud är känsligare och kräver särskild omsorg om hygien, återfuktning och skydd. Dessutom är dess naturliga skyddsbarriär inte fullt utvecklad, så extrema skyddsåtgärder måste vidtas.

Därmed rekommenderas inte direkt exponering för ultravioletta strålar före sex månaders ålder. Rätt val av solskyddsmedel och korrekt användning är också andra tips att ta hänsyn till.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gallardo Avila PP, Méndez MD. Milia. [Actualizado el 10 de abril de 2021]. En: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 enero-. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560481/

    Prasad HR, Srivastava P, Verma KK. Diaper dermatitis–an overview. Indian J Pediatr. 2003 Aug;70(8):635-7. doi: 10.1007/BF02724253. PMID: 14510084.

    Blume-Peytavi U, Hauser M, Stamatas GN, Pathirana D, Garcia Bartels N. Skin care practices for newborns and infants: review of the clinical evidence for best practices. Pediatr Dermatol. 2012 Jan-Feb;29(1):1-14. doi: 10.1111/j.1525-1470.2011.01594.x. Epub 2011 Oct 20. PMID: 22011065.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.