Torr hud hos spädbarn

Torr hud hos spädbarn är ett vanligt bekymmer för föräldrarna. Återfuktning och att välja rätt hudvårdsprodukter produkter är viktigt.
Torr hud hos spädbarn
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 25 februari, 2023

Nyfödda barn drabbas ofta av torr hud på grund av vissa egenskaper hos hudytan. Det vill säga, deras hud är mer känslig och ömtålig än huden hos vuxna. Det finns dock några åtgärder som du kan vidta för att förhindra torr hud hos spädbarn, samt för att hålla den frisk och återfuktad.

Orsakerna till torr hud hos spädbarn

Även om exponering för torr luft och kalla temperaturer kan försvaga hudens vätskebalans så finns det en del negativa tillstånd som kan uppstå hos spädbarn med torr hud.

Atopisk dermatit

Atopiskt eksem är en vanlig hudsjukdom som ofta uppstår under det första levnadsåret. I de flesta fall innebär detta den första manifestationen av atopi och kan sammanfalla med matallergier.

Eksem kan förekomma på alla delar av kroppen, men det finns specifika mönster som är vanligare i vissa åldrar. Faktum är att hos barn som fortfarande kryper tenderar underarmarna, knäna och de flexibla delarna av anklarna att vara mest påverkade.

Psoriasis

En bebisfot med flagnande hud.
Även om det är sällsynt kan psoriasis förekomma hos nyfödda. Det är en kronisk sjukdom, men den är inte smittsam.

Psoriasis är en vanligen förekommande och kronisk inflammatorisk sjukdom som påverkar naglar, hud och leder. Sjukdomen uppstår under barndomen i ungefär en tredjedel av fallen.

Faktum är att det hos spädbarn ofta uppträder i form av utslag i blöjområdet som är resistenta mot konventionell behandling av blöjutslag, men det är inte något smittsamt tillstånd.

Hur ser torr hud ut hos spädbarn?

Några av tecknen på uttorkad, torr hud hos spädbarn kan vara strävhet, rynkor, flagnad hud eller sprickbildningar. Dessa tecken kan uppträda på vilken del av kroppen som helst, men uppträder oftast på fötter, händer, ansikte och läppar.

Milt torr hud besvärar vanligtvis inte barnet för mycket. Men när det är för torrt kan det klia och leda till klåda och skador.

Ta hand om spädbarn och deras torra hud

Förutom de patologiska orsakerna till torr hud hos spädbarn finns det faktorer som kan orsaka eller främja uttorkning och efterföljande torrhet. Till exempel luftkonditionering, värmeelement eller klor från simbassänger.

Bad och rutiner

Enligt rekommendationerna från American Academy of Pediatrics är korta bad med ljummet vatten idealiska. Dessutom behöver bebisar inte bada varje dag, ännu mindre på vintern eller under fuktiga perioder.

Användningen av vissa produkter kan utlösa uttorkad hud hos barn. Att undvika tvål och kosmetiska produkter med parfymer eller alkohol är därför en nyttig vana.

Samtidigt finns det vissa oljor som ger viktiga funktioner vid badtid. De som innehåller antiseptika bör dock undvikas, såvida de inte rekommenderas av vårdpersonalen för behandling av en specifik infektion.

Du kanske är intresserad av: Min bebis har reaktiv hud

Återfukta huden

En bebis får fuktighetskräm.
De fuktgivande produkterna som rekommenderas för känslig eller torr hud hos spädbarn bör vara allergivänliga och fria från deodoranter och dofter.

Efter badtid och sköljning bör barnets ömtåliga hud torkas utan att gnugga med handduken. Det är i detta ögonblick då det är tillrådligt att applicera en bra fuktgivande kräm över hela kroppen; vilken typ du väljer beror på barnets hudtyp:

  • Salvor: Dessa är de som innehåller en hög andel oljor i sin sammansättning, de är framtagna för mycket torr och irriterad hud. De innehåller vanligtvis inte konserveringsmedel som orsakar negativa reaktioner i huden.
  • Krämer: Denna typ av produkt är användbar för att säkra fukt i huden på grund av dess stora mängd olja.
  • Emulsioner: Dessa är mer lättflytande och lättare än resten. Av denna anledning är de bäst för mindre torr hud och varmare perioder.

De bästa kläderna för torr hud hos spädbarn

Barnets kläder, liksom deras sängkläder, bör vara av bomull och mjuka tyger för att inte orsaka irritation på barnets hud. I sin tur är tvätt med tvättmedel utan färgämnen, parfymer eller dofter idealiskt.

Dessutom är det bäst att tvätta alla nya kläder för att ta bort eventuella kemikalierester eller färgämnen som finns kvar på den.

Bebisar och torr hud

Att ta hand om ett barns hud är en av de viktigaste aspekterna för föräldrar. Även om det finns rekommendationer för att förebygga och behandla torrhet så bör du rådfråga din läkare om du har några tvivel eller funderingar.

Återfuktning och att välja rätt kosmetiska produkter för ditt barn är två av de viktigaste pelarna för att behålla en frisk hud.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cuidado de la piel de tu bebé. Salud infantil pediatra. 2007 marzo; 12 (3): 245-51. doi: 10.1093 / pch / 12.3.245. PMID: 19030369; PMCID: PMC2528704.
  • Augustin M, Glaeske G, Radtke MA, Christophers E, Reich K, Schäfer I. Epidemiology and comorbidity of psoriasis in children. Br J Dermatol. 2010 Mar;162(3):633-6. doi: 10.1111/j.1365-2133.2009.09593.x. Epub 2009 Nov 18. PMID: 19922529.
  • Blume-Peytavi U, Hauser M, Stamatas GN, Pathirana D, Garcia Bartels N. Skin care practices for newborns and infants: review of the clinical evidence for best practices. Pediatr Dermatol. 2012 Jan-Feb;29(1):1-14. doi: 10.1111/j.1525-1470.2011.01594.x. Epub 2011 Oct 20. PMID: 22011065.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.