Vad orsakar flagnande hud hos nyfödda?

Uppkomsten av flagnande hud hos nyfödda är vanligt under de första veckorna i livet. Om ditt barn får det behöver du inte oroa dig för mycket, även om det kan vara bra att följa några specifika råd.
Vad orsakar flagnande hud hos nyfödda?

Senaste uppdateringen: 20 september, 2019

Huden hos en nyfödd är extremt känslig och kommer fortsätta att ändra utseende under de första veckorna i livet. Till exempel kan huden börja flagna lite, vilket inte är någonting att oroa sig för. Det är normalt. Men om du undrar vad som orsakar flagnande hud hos nyfödda – fortsätt läsa!

Flagor eller fjäll på den nyföddas hud kan uppkomma var som helst på kroppen. Men det vanligaste är att det kommer på händer, fotsulor och vrister. Anledningen till det här är att bebisen tappar det yttersta hudlagret under de första två eller tre veckorna efter födseln.

Hur mycket flagor som uppstår på huden kan också variera. Det här beror ofta på om barnet är för tidigt fött. I andra fall kan flagorna vara symptom på något tillstånd som kräver behandling.

Ett visst mått av torrhet efter födseln är dock helt normalt och går oftast över av sig självt. Generellt krävs därför ingen form av särskild behandling.

Orsaker till flagnande hud hos nyfödda

Om din bebis hud verkar väldigt torr eller börjar flagna under veckorna efter födseln kan det vara lugnande att veta vad som orsakar det. Exempel kan vara:

1. Iktyos

En typ av ärftlig sjukdom som kallas iktyos kan orsaka fjällning och torrhet. Tillståndet orsakar också flagning, klåda och hudlossning.

Din barnläkare kan diagnosticera din bebis med det här tillståndet utifrån din familjs medicinska historia och efter att ha utfört en fysisk undersökning. Läkaren kan också behöva ta blodprov eller vävnadsprov från huden.

Det finns inget botemedel för iktyos, men om man smörjer regelbundet med krämer minskar torrheten och hudens tillstånd förbättras.

2. Eksem

I vissa fall orsakas flagnande och torr hud av eksem, eller atopisk dermatit. Eksem kan ge upphov till torra, röda och kliande fläckar på barnets hud. 

Flagnande hud är vanligt hos nyfödda.

Det här tillståndet uppstår oftast inte direkt efter födseln, men kan utvecklas senare under barndomen. Den exakta orsaken är okänd, men forskare tror att flera faktorer kan utlösa ett utbrott, till exempel att man har utsatts för kemikalier från schampo eller rengöringsmedel.

Tips för att minska flagnande hud hos nyfödda

Om din lilla verkar känna obehag av all sin flagnande hud är det viktigt att försöka lindra det. Här är några tips för hur du kan minska flagnande hud hos nyfödda:

1. Varma bad – inte heta

Hett vatten torkar ut huden för människor i alla åldrar, inklusive nyfödda. Därför ska du undvika att använda hett vatten om din lilla har flagnande hud.

Bad i varmt vatten är bäst för den nyfödda bebisens känsliga hud. Följ också alltid de speciella rekommendationerna för spädbarnshygien.

Hur mycket flagor som uppstår på huden kan variera. Det här beror ofta på om barnet är fött för tidigt, i tid eller för sent.

2. Använd bebistvål

För att behandla och förebygga flagnande hud, använd en tvål som är speciellt gjord för bebisar. Den tvål du själv använder är sannolikt för tuff mot bebisens känsliga hud.

3. Använd en luftfuktare

En luftfuktare tillför fukt till inomhusluften, vilket hjälper till med att behandla och förebygga flagnande hud.

Ställ helt enkelt luftfuktaren i det rum där bebisen tillbringar det mesta av sin tid. Låt den gå i några timmar närhelst luften känns lite torr.

4. Begränsa tiden i badet

Bad kan ha en ogynnsam effekt på en bebis hud. Om du badar din bebis för länge kan det tvätta bort de naturliga oljorna i bebisens hud, och huden har då en tendens att flagna mer. Därför bör du minska ner tiden din bebis är i badet.

En bebis i badet.

5. Håll vätskebalansen

Det är viktigt att din bebis inte blir uttorkad. Var därför noga med att följa den etablerade rutinen för amning eller mjölkersättning. Om bebisen får i sig mat och vätska som den ska hjälper det till att återfukta huden. 

Slutligen, kom ihåg att uppkomsten av flagnande hud på en nyfödd bebis är normalt. Oroa dig inte för mycket. Och med ovanstående information vet du dessutom varför det händer och hur du kan lindra det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Guimaraes Proenca, N. (1990). Psoriase na crianca. Anais Brasileiros de Dermatología.
  • Ribes C, Moraga L. Recién nacido: lesiones cutáneas benignas transitorias
  • Verbov J. Common skin conditions in the newborn. Semin Neonatol 2000; 5: 303-10.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.