Den bästa musiken för att få din bebis att somna

Att lyssna på musik har flera fördelar för hälsan för såväl vuxna som barn. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på den bästa musiken för att hjälpa din bebis att somna.
Den bästa musiken för att få din bebis att somna
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 11 februari, 2020

Musik har kraften att stimulera oss och bebisar är inget undantag. Vissa musikstilar har bevisats kunna hjälpa med inlärning.

Musik kan också influera hjärnans processer och hjälpa till att hantera stress. Föräldrar kan också använda musik för att få sina bebisar eller barn att slappna av och sova bättre.

Traditionell musik har alltid använts för att hjälpa bebisar att somna. Föräldrar sjunger ofta vaggvisor för sina barn vid läggdags.

Teknologiska framsteg har gjort att vi nu kan spela upp avslappnande musik för våra barn på ett mer effektivt sätt.

Här nedan guidar vi dig genom hur du väljer den bästa musiken för att hjälpa din bebis att somna.

Hur hjälper musik bebisar att somna?

Det är vetenskapligt bevisat att musik har förmågan att lugna både barn och vuxna. Harmoniska toner och sekvenser hjälper oss att frigöra spänningar och främjar också sömnen.

mamma med barn

Vissa musikgenrer har även visats kunna förbättra koncentrationen, något man behöver för att kunna somna.

Som föräldrar måste vi vara försiktiga med vilken musik vi lyssnar på och tänka på vad musiken kan ha för effekt på våra barn runt läggdags. Att spela upp jazz eller klassisk musik är till exempel inte som att lyssna på heavy metal eller elektronisk dansmusik.

Den bästa musiken för att hjälpa din bebis att somna bör vara lugn och harmonisk

I princip bör musiken som används för att få din bebis att somna framkalla frid och stillhet. Rytmen, tempot och samklangen bör vara enkel, mjuk och relativt långsam. Detta utesluter musikstilar som rock, metal och tropiska rytmer såsom salsa och merengue. Föräldrar bör undvika musik som har tydliga trumslag.

Det finns många olika anledningar till varför bebisar kan ha svårt att somna. Om barnet kan fokusera all sin uppmärksamhet på musikens harmoni kan det hjälpa det att slappna av och somna lättare.

sovande bebis

Klassisk musik, det perfekta alternativet

Klassisk musik har förmågan att främja den kognitiva processen hos både vuxna och barn. Det är känt som Mozarteffekten. De mjuka tonerna skapar också en atmosfär som bjuder in till avslappning och lugn.

Den här typen av musik associeras med rika och komplexa melodier. Orkestrars slagverk är vanligtvis inte så påfallande, och det gynnar därför avkoppling.

Avsaknaden av sång kan också vara lugnande. Bebisen fokuserar då på att uppskatta harmonin.

Jazz – mjuk och komplex på samma gång

Jazz är en musikstil som är rik på harmoniska förändringar, improvisation och komplexa strukturer. Liksom klassisk musik är jazz bra för avkoppling.

Medan din bebis lyssnar kommer den att koncentrera sig på melodin och de harmoniska förändringarna, något som gör det lättare att somna.

Bossa nova, avslappnande röster som framkallar lugn

Bossa nova karaktäriseras av mjuka toner och behagliga ljud. Musiken kan få lyssnaren att sjunka in i djupare avslappningstillstånd.

Den här genren använder röster som en komponent i jakten på mental stillhet.

Bästa musiken för bebisar

Avslappnande musik

Det här kan vara den bästa musiken för att få din bebis att somna. Som namnet antyder fokuserar avslappnande musik på att skapa ett tillstånd av mental stillhet. för människor i alla åldrar.

En annan fördel med den här genren är att det finns så mycket att välja mellan: naturljud, hinduiska mantran osv

Man kan till och med välja specifikt vilken typ av känsla man vill stimulera. Det finns spår som främjar koncentration, frid, reflektion och meditation, bara för att nämna några.

Sammanfattningsvis finns det många olika musikstilar som kan hjälpa din bebis att sova bättre. Allt du behöver göra är att prova de olika alternativen tills du hittar ditt barns favoritmusik.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.