Oompa Loompa - metoden som får din bebis att somna

Oompa Loompa-metoden blev känd efter att ett par föräldrar kom på den för 5 år sedan. Trots att många använder den för att få sina barn att somna så bör du alltid konsultera din läkare innan du provar på något nytt hemma.
Oompa Loompa - metoden som får din bebis att somna
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 06 april, 2019

Oompa Loompa-metoden är en av de nyaste metoderna för att få barn att sova. Som många föräldrar har erfarit kan den fungera perfekt.

Att få ett barn att somna kan vara svårt, särskilt när de är mer energiska än normalt. Olika experter rekommenderar olika metoder för att göra denna uppgift enklare.

Man och kvinna sover i säng, kvinnan har en sovande bebis på magen

Vad är Oompa Loompa-metoden?

Det är normalt för bebisar att sova mellan 16 och 17 timmar om dagen. Ibland är det inte svårt för dem att somna, men i andra fall kan det vara en riktig utmaning att få dem att somna.

Under de timmar de sover vaknar bebisar till många gånger. Det innebär att de kan störa dina normala sömntimmar och du kan få sömnbrist.

Allteftersom tiden går, börjar barnen reglera sin egen sömn. Detta börjar vanligen runt vecka 6. De börjar också sova under kortare perioder under dagen. Samtidigt börjar de sova mer på natten.

Det är emellertid viktigt att föräldrar vet hur man får barnet att komma till ro och somna. I den bemärkelsen är Oompa Loompa-tekniken väldigt användbar och effektiv.

Denna metod är inte särskilt komplicerad, och den är inte heller särskilt vetenskaplig. Två föräldrar uppfann den medan de försökte få sin bebis att somna. De började vagga honom på knäna. Till deras förvåning fungerade det perfekt.

Så här använder du dig av Oompa Loompa-metoden

Denna teknik är mycket effektiv för spädbarn som inte somnar lätt. Som vi nämnde tidigare är det en ganska enkel metod.

Dess uppfinnare såg det för första gången i filmen “Kalle och chokladfabriken” Vi ska förklara den steg för steg här:

  • Placera först barnet över knäna. Klappa honom försiktigt utan att göra några skarpa, plötsliga rörelser.
  • Sedan, när barnet rör sig, börjar du sjunga “Oompa Loompa, Oompa Loompa”.
  • Håll barnet under armarna med tummarna i armhålorna. Använd resten av fingrarna för att stödja huvudet för att förhindra att det skadas.
  • Samtidigt rör du barnet upp och ner och från sida till sida.

Oompa Loompa-metoden är en relativt ny teknik. Det uppfanns av föräldrar som började använda den för fem år sedan.

Fungerar det verkligen för att få barn att somna?

När de märkte effektiviteten i denna teknik laddade föräldrarna upp videon på YouTube. Framgången var enorm! Mer än 7 miljoner har tittat på videon sedan de laddade upp den.

Vissa hävdar att denna teknik inte fungerade för dem. Men andra sa att den fungerade bra. Expert Adolfo Gómez Papí, författare till flera föräldraböcker, vägde in med sin åsikt.

Han publicerade följande på Facebook: “barn älskar denna metod eftersom de känner sig trygga och för att de rör på sig. Det är precis som när du vaggar dem och de somnar i din famn. “

Även om vissa specialister accepterar Oompa Loompa-metoden, gör inte alla. Andra, som Jodi Mindell, biträdande chef för Sleep Disorders Center på Philadelphia Children’s Hospital är emot den.

Mindell tycker att det är fel att vagga barn till sömns varje gång. Hon hävdar att de vänjer sig vid det och kommer inte att kunna somna utan det.

Oompa Loompa-metoden: sovande spädbarn

Hemligheten ligger i rörelserna

Det är viktigt att betona att föräldrar måste vara väldigt försiktiga när de vaggar sin bebis. Rådfråga din barnläkare innan du testar den här tekniken med ditt barn.

Även om många föräldrar använder denna metod är alla barn olika. Det är viktigt att se till att din bebis inte kommer att bli skadad genom denna metod.

Som nämnts måste du vagga barnet mjukt och försiktigt. Var försiktig så att du inte blir några hastiga rörelser eller stötar. Detta är för att barnens hjärnor fortfarande är mjuka och ömtåliga.

Dessutom är det viktigt att stödja barnets huvud ordentligt. Annars riskerar du att skada hjärnan. Det är därför det är så farligt att skaka barn.

Kort sagt, det finns många tekniker som kan hjälpa barn att sova. Nästan alla av dem är allmänt godkända av experter på området.

Oompa Loompa-metoden, även om kontroversiell, är en av dem. Glöm inte att konsultera din läkare innan du försöker dig på något nytt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.