Lär du barnen att äta hälsosam mat?

Lär du barnen att äta hälsosam mat?
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ens livskvalitet avgörs ofta av ens hälsa. Det är anledningen till att det är så viktigt att uppmuntra sina barn att utveckla hälsosamma motionsvanor. Det är också viktigt att lära dem att äta hälsosam mat. Nyckeln till att uppnå detta är att göra bra val å barnens vägnar när det är dags att äta.

Som vuxna är det alltså viktigt att hjälpa våra barn att äta hälsosamt. Huruvida de sedan kommer att se viss mat som hälsosam eller ohälsosam beror dock helt på hur föräldrarna har varit som förebilder.

Tips på hur du lär barnen att äta hälsosam mat

Om du inte vet hur du ska lära dina barn goda, hälsosamma vanor kan du alltid följa dessa rekommendationer:

1. Involvera dem i matlagningen

Låt dina barn delta i matlagningen genom att först köpa ingredienserna och sedan tillaga maten tillsammans. På det sättet blir de också mer medvetna om vad de äter.

Du kan även ge små barn två hälsosamma alternativ så de kan välja det de tycker bäst om. Dessutom kan du låta dem vara med i köket och erbjuda dem att laga några väldigt enkla recept.

2. Låt dem upptäcka matens ursprung

Förutom att ta med barnen till affären för att se vilken mat som finns på hyllorna kan du också ta med dem till en lokal matmarknad eller bondgård. Själva upplevelsen av att plocka frukt, mjölka djur och skaffa sin egen mat kommer säkert att förändra deras perspektiv. Ett bra och enkelt tips du genast kan ordna med är att skaffa en liten trädgård för odling hemma.

3. Förbered hälsosamma mellanmål

Om barnen alltid hittar mängder av hälsosam mat i ditt kök kommer de också att vänja sig med den. Se därför till att den mat du vill att de ska äta är lätt tillgänglig. Några utmärkta alternativ är bland annat fruktbitar, morötter, knäckebröd och nötter. 

Ett barn äter hälsosam soppa.

4. Påminn dem om att dricka mycket

Förutom att ha en bra och balanserad kost är det också viktigt för kroppen att man inte blir uttorkad. Att äta hälsosamt innebär därför också att dricka mycket vatten samt nypressade fruktjuicer eller smoothies. 

Se alltså till att fånga alla möjligheter att introducera dina barn till både hälsosamma nya maträtter och drycker.

5. Börja med att vara ett bra föredöme och visa hälsosamma vanor

Vad dina barn föredrar i matväg beror till stor del på vad du själv tycker om. Försök därför att lära ut dina matvanor redan från fosterstadiet. När hela familjen sedan går ut och äter kan ni försöka välja mer välbalanserade alternativ så ökar också chansen att barnen gör samma sak i framtiden. Att vara ett gott föredöme är ett av de bästa sätten att motivera dina barn till en framtida, bra livsstil.

6. Var beslutsam och konsekvent

Barn måste testa nya livsmedel flera gånger innan de kan uppskatta dem. Om de inte gillar maten den första gången de smakar den, försök alltså hitta ett alternativt sätt att laga eller servera den. Undvik att ge upp bara för att barnet vägrar äta maten första gången du serverar den. Kanske kommer det att gå bättre en annan gång.

“Den största dödsorsaken över hela världen är hjärt- och kärlsjukdomar, och detta beror utan tvivel på dåliga levnadsvanor. Följande orsak är cancer, och det är redan väldokumenterat att näring spelar en stor roll också vad gäller denna sjukdom.”

– WHO, World Health Organization –

7. Servera rimliga mängder mat

Du måste också beakta barnens ålder innan du ställer en full tallrik framför dem på bordet. Insistera aldrig på att barnen ska äta upp allt på tallriken när du serverar mat åt dem. Fokusera enbart på det faktum att de äter hälsosam mat, och att de får i sig tillräckligt för sitt totala näringsbehov.

8. Tillred måltider hemma

Mycket av den färdigmat och de halvfabrikat som du kan köpa i affärer och restaurangkedjor är ohälsosamma. De innehåller mycket tillsatt socker och skadliga fetter som du kan undvika genom att laga mat hemma. Om du inte har tid att laga mat varje dag kan du alltid laga större mängder på förhand för kommande dagar. 

Lär barn äta hälsosam mat: En kvinna lagar mat i sitt kök.

9. Fokusera mer på kosten i allmänhet än på specifika livsmedel

Bara för att barn bör äta hälsosam mat betyder det förstås inte att de aldrig kan få en hamburgare eller en varmkorv. Det som avgör är alltså att basen för deras näringsintag är tillräcklig och att större delen av den mat de äter är hälsosam. En efterrätt eller sötsaker kan också vara med på menyn.

Ta hand om din hälsa och dina barns hälsa och hjälp dem att ta ansvar för sina egna val. Du kan ge dem de nödvändiga grunderna, men de måste själva ta hand om sin hälsa i framtiden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • G. Hernandez. (2005). Tratado de Nutricion. Tomo III: Nutricion Humana en el Estado de Salud, 2nd ed., Editorial Medica Panamericana SA, Madrid.
  • Salas-Salvadó J. (2014). Nutrición y dietética clínica. 3ª ed.Madrid: Elsevier España editorial.
  • Ruiz E, Rodríguez P, Valero T, Ávila JM, Aranceta-Bartrina J, Gil A, González Gross M, Ortega RM, Serra-Majem Ll, Vera-Moreiras G. (2017). Dietary Intake of  Individual (Free and Intrinsic) Sugars and Food Sources in the Spanish Population: Findings from the ANIBES Study. Nutrients, 2017;9(3):275 https://www.mdpi.com/2072-6643/9/3/275
  • Agencia Salud Pública de Cataluña (ASPCAT). (2017) Guía de la alimentación saludable en la etapa escolar. Barcelona.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.