Vad kan man göra om barn vägrar att äta?

Inte alla barn accepterar omedelbart maten som deras föräldrar ger dem. Så vad kan du göra för att uppmuntra barnen att äta utan att tvinga dem?
Vad kan man göra om barn vägrar att äta?
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det kan vara svårt att förstå varför våra barn vägrar att äta. De kanske är sjuka, de kanske inte tycker om maten eller så har de ett attitydproblem.

Nästan alla föräldrar har genomgått ett stadium där deras barn vägrar att äta mat. Det är ett scenario som leder till en stor mängd oro och frustration.

Brist på aptit kan dock vara ett resultat av många motiv och de flesta är inte relaterade till de negativa orsakerna.

Därför vill vi idag prata med dig om olika aspekter du borde tänka på om barnen inte vill äta. Naturligtvis ger vi dig också några tänkbara lösningar.

Vad är anledningen till att ditt barn vägrar att äta?

Den första aspekten du bör ta hänsyn till är att hitta anledningen till att ditt barn vägrar att äta. Det finns många anledningar till varför detta kan hända och några av dem kan ha någonting att göra med barnets ålder:

  • Barn mellan 1 till 5 års ålder. Enligt näringsspecialister utvecklar barnen vid ett års ålder en minskad förmåga att inta livsmedel jämfört med de föregående månaderna. Du kan börja tänka att barnet inte vill äta. Men faktum är att små barn lätt blir mätta och ändå tillgodoser sina behov.
  • Mellan 6 och 8 års ålder. I denna åldersgrupp börjar barnen inta mer livsmedel. Denna period sammanfaller också med ökad fysisk tillväxt.
  • Psykologiska orsaker. Barn som är mycket bortskämda kan vägra att sitta vid bordet. Vad som också kan hända är att förskolebarn äter snacks och godis medan de är i skolan. När det är dags att äta en stor måltid är de redan mätta och därför vägrar de att äta.
  • Särskilda sjukdomar. I vissa fall kan barn vägra att äta under sitt första levnadsår på grund av sjukdom. Frågor rörande njurarnas, lungornas och mag-tarmkanalens funktion kan alla vara att skylla på. Det är alltid en bra idé att prata med en läkare om du har några tvivel eller om barnet vägrar att äta.
Barn äter inte

Vad man kan göra om barn vägrar att äta: Problemlösning

När du är medveten om de eventuella orsakerna bör du fokusera på hur du får ditt barn att äta. Som alltid är det viktigt att skilja mellan barnet som inte är hungrigt och barnet som inte vill äta det som erbjuds.

Kom ihåg att du behöver undvika att ge för mycket mat till ditt barn. Även om det verkar som att barnet äter små portioner, kan han eller hon i själva verket vara mätt. I så fall kommer barnets mage inte att kunna inta mer mat.

Enligt näringsspecialister utvecklar barnen vid ett års ålder en minskad förmåga att inta maten jämfört med de föregående månaderna.

Användbara tips

Här är en lista över enkla och användbara tips att tänka på när dina barn vägrar att äta:

  • Erbjud matportioner som är rätt för barnens åldrar på de största tallrikarna du har i hemmet. Detta skapar en visuell effekt som gör att du verkar servera mindre mat än du egentligen gör. Barnen tror att de bara får en liten matportion och kommer att sluka allt.
  • Låt inte barnen dricka juice eller vatten innan de äter en hel måltid. Om de gör det kommer de att bli mätta snabbt och inte ha tillräckligt med magutrymme att äta bra.
  • Stäng av TV:n och be barnen att plocka undan sina leksaker 20 minuter före måltiden. På så sätt kommer de inte att bli distraherade och de kan fokusera på att äta. Medan barnen städar upp, kommer deras aptit att öka.
  • Använd aldrig måltider för att diskutera. Diskutera inte problem i skolan och skäll inte på barnen för att deras rum inte är i ordning. Detta kommer bara att få dem att associera mat med dom och kritik.
Brist på aptit
  • Ge inte efter för barnens infall och efterfrågan: Dina barn kan vägra att äta varsomhelst förutom i sängen eller framför TV:n. Samtidigt är barnen ofta benägna att äta bara skräpmat och godis istället för en balanserad måltid. I dessa situationer är det viktigt att du inte ger efter för deras krav. Var hållfast och ge dem lite utrymme. Vänta på att de blir hungriga nog att sitta vid bordet och äta maten du har lagat.
  • Undvik att ge dem stora mängder livsmedel rika på socker, snabbmat och stekt mat. Det är bevisat att barn som äter för mycket godis eller livsmedel med smakförstärkare som MSG kommer att vara mindre villiga att äta hälsosam och hemlagad mat. Kom ihåg att snabbmat har en tendens att innehålla en hög halt av smakförstärkare.

Ett sista råd…

Som ett sista råd – straffa aldrig barnen under måltiden. Du bör inte heller låta dem sitta vid bordet hela dagen tills de äntligen äter. Tänk också på portionsstorlek.

Om du följer dessa råd så kommer du snart att se att dina barn äter mer baljväxter, grönsaker och proteiner som deras kroppar behöver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.